![]() |
![]() ![]() |
![]() |
kalua |
![]()
Post
#1
|
Musafir ![]() |
Pommes Salardaises
a la Lea Linster Ia ceva timp, dar merita peste poate sa ne dam osteneala. Merg bine numai cu o salata, vara. Se folosesc cam doi cartofi marisori de persoana. Se curata si se taie in taleri grosi de 2-3 mm. Se infierbanta o tigaie, se pune untura de gasca sau de rata (2-3 linguri pline bine) si se prajesc in portii la foc mic. N-au voie sa se rumeneasca! Cam 2-3 minute pe prima parte, se intorc si se prajesc ca. 2 minute pe partea cealalta. Se pun pe-un grilaj la scurs, grilajul pe-o oala (sau pe hartie de bucatarie). Aveti grija sa fie intotdeauna destula grasime in tigaie. Cand sunt toti gata se infierbanta bine tigaia, se adauga grasime si se prajesc toti cartofii deodata la foc mare. Cand au culoarea maronie-aurie se scot iar si se pun la scurs. Se scurge grasimea din tigaie pana la foarte putin, se pun 4-5 catei de usturoicu tot cu coaja si frunzulitele de la doua-trei ramurele de cimbrisor in ea. Se infierbanta, se adauga unt cat o nuca, se pun cartofii si se prajesc cat sa prinda aroma de usturoi si cimbrisor. Se sareaza, se presara cu 2 linguri de pesmet, apoi cu doua linguri de patrunjel verde tocat marunt, invartind mereu cartofii in tigaie (nu cu lingura sau paleta, ci din tigaie, miscand-o ca bucatarii). |
|
|
![]()
Post
#2
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
kari as cam gusta din ei (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
am vazut la una dintre emisiuni o metoda simpla si cred ca de mare efect: - cartofi micuti rotunzi se spala bine, se fierb in coaja (prin tarile astea coaja cartofilor nu prea se curata), se scurg si cand se racoresc putin ii `spargem`apasandu-i cu podul palmei de un fund si asa putin aplatizati ii prajim in ulei incins pt cateva minute. Se stropesc cu putin ulei aromat cu usturoi. |
|
|
kalua |
![]()
Post
#3
|
Musafir ![]() |
Apropo de cartofi cu tot cu coaja: coaja este necomestibila si poate chiar omora un copil mic. Si pe-aici e tampenia asta cu coaja, ba chiar industria a facut ca-si pot optima castigurile si fac chips din cartofi cu coaja si mai stiu eu ce. E nesanatos si nenatural sa mancam coaja!
Mai am una, tot dupa Lea Linster Supica de cartofi cu sampanie si parmezan Cine vrea sa puna si crutoane in ea, sa le pregateasca dinainte (cuburi de paine alba prajite in unt). Se toaca marunt o ceapa si albul de la un praz. 300g cartofi se curata si se taie in cuburi mici. Se infierbanta o oala la foc mediu, se pune unt cat o nuca in ea, se caleste ceapa, prazul, apoi cartofii si doi catei de usturoi. Se stinge cu 1l supa de de gaina (sau apa). Se sareaza si se lasa la fiert la foc mic 20 minute. Dupa 10 minute se adauga un pahar de vin alb sec. Cand e gata, se da la blender si se face totul o apa si-un pamant. Se trece printr-o strecuratoare fina (de-aia din metal) si se pune inapoi in oala. Se bat 100ml frisca lichida, se amesteca cu niste suc de lamaie si nucsoara rasa, se pune la rece. Parmezanul se taie in felii foarte, foarte subtiri. Se da supa o singura data in clocot, se adauga un pahar de sampanie, se toarna in cani sau farfurii, i se pune generos o coroana de frisca si se decoreaza cu parmezan si crutoane. Se mai poate pune si ceva ulei de masline (care trebuie sa fie de-o calitate foarte, foarte buna) pe deasupra. Se serveste fierbinte. |
|
|
![]()
Post
#4
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
si eu asa stiam dar n-am auzit totusi pe nimeni sa moara din asta.
Stiu din citite indepartate ca portiunea aia verzuie trebuie indepartata. altfel o amica intalianca imi spunea ca sint locuri unde curata coaja mai gros si asa o prajesc Deci se comanda `coji de cartofi prajite' ... (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) |
|
|
kalua |
![]()
Post
#5
|
Musafir ![]() |
Mancam cot la cot cu porcii (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) Coaja de la cartofi n-are vitamine, n-are nica, e numai pentru a proteja barabula in sine.
|
|
|
divi2007 |
![]()
Post
#6
|
Musafir ![]() |
mie imi plac cartofii copti in cuptor, cand sunt gata ii tai in 2 si pun unt deasupra, yammy (IMG:style_emoticons/default/indragostita.gif)
|
|
|
![]()
Post
#7
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
aici prin restaurante se servesc si cu smantana.
|
|
|
kalua |
![]()
Post
#8
|
Musafir ![]() |
Clasici sunt cu sour cream, adica smantana groasa nu foarte grasa cu sare, suc de lamaie si verdeata (cred ca exista 1001 variante de sour cream - cu Worcestershiresauce, cu usturoi, cu quark, diverse plante, etc).
Buni cartofii astia si la copii mofturosi. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
divi2007 |
![]()
Post
#9
|
Musafir ![]() |
recent am mancat o salata asa : cartofi fierti taiati rotunzi , ceapa si ulei de dovleac, o minunatie
|
|
|
![]()
Post
#10
|
|
Tratabil ![]() ![]() Group: Tratabil Posts: 110 Joined: 11-August 08 Member No.: 4,455 ![]() |
Cartofi gratinati la cuptor(frantuzesti)
-1kg cartofi -400g smantana -200-250g cascaval sau branza -4 oua fierte -un cub unt -sare,piper,condimente dupa gust Cartofii se fierb in coaja in apa cu sare(sa nu se sfarame).Se curata si se taie felii. Smantana se amesteca cu condim.Ouale se taie feliute. Se unge un vas(yena) cu unt si se aseaza un rand de cartofi,apoi smantana,bucati de ou,cascaval ras;se pun iar cartofi,smantana,ou, cascaval...Peste ultimul strat de cartofi punem smantana si cascavalul ramase.Se da la cuptor pana se rumeneste deasupra(cam 20min). (IMG:http://i351.photobucket.com/albums/q472/MIMI76_photos/DSCF0439.jpg) (IMG:http://i351.photobucket.com/albums/q472/MIMI76_photos/DSCF0440.jpg) This post has been edited by Cleo: Feb 19 2009, 01:10 AM
Reason for edit: adaugat poze
|
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 6th May 2025 - 06:21 AM |
|