IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Campanie impotriva avortului
Diana.
post Jun 8 2007, 01:33 AM
Post #1

Fondator eLady.ro

Group: Administrator
Member No.: 5

Cine stabileste ce este permis si ce nu, cine trage linie intre drept si pacat?

Ea, 21 de ani, venita dintr-un oras mic, cu gandul de a cuceri Capitala. Il cucereste pe el, 23 de ani, un bucurestean naiv. Se intalnesc la facultate, sau la magazinul din colt, sau in clubul unde el vine in fiecare saptamana cu baietii. Ea ramane insarcinata, el abia stie ce inseamna asta. Hotaraste sa faca un avort pentru ca "nu e momentul, trebuie sa ne terminam scoala, ce ar zice ai mei?".

In cateva clipe se termina totul.

In Romania anului 2007 exista zeci de mii de astfel de cazuri. Tara noastra este "campioana" la numarul de avorturi inregistrate anual. Aproximativ 43% dintre romance au facut cel putin un avort. Jumatate dintre ele sunt la cel de-al patrulea. Cele mai tinere ajung intr-un cabinet medical la varsta de 12 ani.

Fapt. Una din doua romance nu stie nici lucrurile elementare cu privire la metodele de evitare a unei sarcini, potrivit unui studiu realizat anul trecut de Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS). Foarte multe considera avortul o forma de contraceptie.

Studiu. Femeile mai putin educate si cu o conditie materiala precara fac mai des intreruperi de sarcina decat cele cu o pregatire intelectuala superioara, se arata intr-o cercetare realizata de Ministerul Sanatatii, in colaborare cu guvernul american.

Proiect. SECS va initia in acest an o campanie pentru a atrage atentia asupra pericolelor la care se expun femeile in momentul in care aleg aceasta procedura.

Societatea romanesca isi resimte inca puternic mostenirea comunista. Inainte de 1990, avorturile erau interzise, simplul gand de a renunta la o sarcina-un pacat.

O poveste trista, de succes

Portretul unui avort ilegal a cutremurat lumea intreaga.

„4 luni, 3 saptamani si 2 zile", filmul lui Cristian Mungiu, laureat cu Palme d'Or la Cannes, descrie pentru prima data chinurile prin care treceau femeile pentru a face un avort in timpul epocii comuniste.

In 1966, aminteste cotidianul Herald Tribune, Nicoale Ceausescu impunea legi dure pentru a controla rata nasterilor. Doctorii care faceau avorturi riscau o pedeapsa de opt ani de inchisoare si erau dati afara din medicina. Cristina Mihaescu isi aminteste cum statea pe un pat de spital, luptand sa nu piarda sarcina. Pe patul de langa, o femeie murea din cauza unor complicatii aparute in timpul unui avort ilegal. „Era o lege criminala!", considera Cristina.

„Autoritatile nu erau interesate daca o femeie murea. Voiau doar sa inchida doctorul", apreciaza si Theodor Olteanu, citat de Herald Tribune.

In 1987, precizeaza publicatia, rata avorturilor in Romania era de 131 la 100 de nasteri, cea mai ridicata din Europa. Trei ani mai tarziu, dupa caderea regimului comunist, folosirea metodelor contraceptive era incurajata. In primul an de legalitate au fost inregistrate peste 600.000 de avorturi. Herald Tribune precizeaza insa ca numarul interventiilor a scazut in ultimii ani, pana la 150.000, anul trecut.

Avortul pe internet

Problema avorturilor a invadat si forumurile, unde s-a incercat definirea unor notiuni precum „pacat" sau „drept".

„Avortul este un rau necesar in anumite cazuri", scrie Sweet18Jul pe forumul Softpedia. Astfel, ar exista anumite situatii in care procedura „este un pacat mai mic": un viol, cazul in care nasterea ar pune in pericol viata mamei sau cel in care copilul s-ar naste cu diverse malformatii.

„Daca esti crestin, iti duci crucea. Indiferent ca ai un copil in urma unui viol sau in urma unei relatii acceptate, este o crima sa faci avort.", scrie un alt vizitator al acestui site.

Cine stabileste insa ce este permis si ce nu, cine trage linie intre drept si pacat?

CRIMA. "Dezbaterea cu privire la avort se rezuma practic la a raspunde la intrebarea: cand incepe viata umana?", explica vicepresedintele executiv al Asociatiei Pro Vita Bucuresti, Bogdan Stanciu.

„Organizatiile pro-vita din intreaga lume si un numar crescand dintre medici raspund: viata incepe in momentul conceptiei, mai exact in momentul fecundarii ovulului de catre spermatozoid. Daca viata incepe in momentul conceptiei, atunci copilul nenascut este o fiinta vie, o persoana umana deplina, cu aceleasi drepturi ca oricare din noi – in primul rand, cu dreptul la viata. Avortul inseamna intreruperea unei vieti, deci o crima.", precizeaza acesta.

"In acest context, oricum am pune problema, religios sau secular, nu putem discuta despre "dreptul femeii de a alege", intrucat femeia este stapana doar asupra propriului sau corp si destin. Nici o lege, nici un sistem religios sau filosofic nu dau drepturi discretionare unei fiinte umane asupra alteia.", adauga Stanciu, subliniind ca "Dumnezeu nu face diferentiere".

„Biblia nu spune ca suprimarea voita a unei vieti ar putea fi un pacat mai mic in functie de circumstante. Din punct de vedere crestin, nu poate exista nici o justificare pentru crima. Copilul nenascut nu are nici o vina ca provine dintr-un incest sau un viol si are, la fel ca oricare altul, dreptul la o sansa. Nici vorba ca avortarea unui astfel de copil sa fie "o crima mai mica" sau "un pacat mai mic", subliniaza Bogdan Stanciu.
La polul opus, nu putini sunt insa cei care considera ca avortul este necesar in unele situatii.

DREPT. „Cred ca este o crima mai mare distrugerea a doua, poate chiar a trei vieti.", crede Victoria. In opinia ei, „a abandona un copil este tot un fel de avort". Studenta in varsta de 22 de ani vorbeste despre familiile numeroase care accepta cati copii „le da Domnul" si despre nevoia de educatie in acest sens. „O astfel de situatie(-avortul-n.r.) poate fi prevenita. Si numai prin informarea tinerilor."

Povestile tragice traduse in statistici si date oficiale prin simple cifre dezvaluie realitatea Romaniei din 2007.

Ea, 21 de ani. El, 23. Dupa cateva zile, pe o banca in parc, abia uitandu-se unul la celalalt. El: "Poate am fi reusit...toti trei", Ea: "Credeam ca suntem hotarati". El: "Tu erai..."

Campanie de constientizare a efectelor avortului
"Mami, inima lui bate!" este numele ales pentru actiunea care se va derula in perioada 6 iunie-6iulie, la Craiova, potrivit unui comunicat al organizatiei neguvernamentale ProVita. In cardul proiectului, se vor organiza mai multe dezbateri radiofonice avand ca tema avortul si consecintele acestuia asupra femeii, familiei si societatii si vor fi impartite pliante in cabinete medicale, gradinite, universitati si in alte institutii.

Potrivit comunicatului, "campania isi doreste sa informeze persoanele care vad in avort o solutie, dar care nu constientizeaza ca intreruperea de sarcina inseamna intreruperea vietii propriului copil." Aceasta actiune nu este singura de acest fel. O alta campanie, "Salvati copiii nenascuti" a inceput la Iasi si va dura pana pe 10 iunie.

sursa:EvZ.ro
Go to the top of the page

+Quote Post
2 Pages V   1 2 >  
Start new topic
Replies (1 - 9)
angeldust
post Jun 8 2007, 07:39 AM
Post #2

Musafir

Eu am fost acum vreo cativa ani cu o prietena sa faca avort. M-a marcat asa puternic chestia asta incat mi-am schimbat radical punctul de vedere in anumite privinte. Recunosc spre rusinea mea, ca in vremuri de mult apuse am facut sex neprotejat fara sa ma gandesc prea mult la consecinte si nu pot decat sa zic slava Domnului ca am avut noroc si nu m-am ales cu nici o urmare grava din toata povestea asta. Nu stiu ce as face daca ar trebui sa fac un avort, cred ca as fi terminata psihic forever. Sunt totusi de parere ca in unele cazuri e bine ca exista si optiunea asta. Da, e cinstit ca nimeni nu iti da dreptul sa iei decizia sa impiedici venirea pe lume a unui suflet, dar in acelasi timp sa accepti in mod constient sa aduci pe lume un copil cu malformatii, sau pe care nu ai cu ce sa il cresti, care mai mult o sa se chinuie si o sa faca viata un cosmar si celor din jur iarasi nu mi se pare prea corect.
Asa ca, paza buna trece primejdia rea. Cautati sa va feriti si sa nu trebuiasca sa aveti vreodata dilemele astea.

+Quote Post
midnight
post Jun 8 2007, 09:59 AM
Post #3

Dependent

Group: Membru
From: Timisoara
Member No.: 1,366

Fapt: am facut asta in urma cu aproape un an.. postinorul a fost ineficient.
Este cea mai mare greseala pe care am facut-o vreodata, motivele invocate au fost cele obisnuite.. ironia sortii este ca abia DUPA am inceput sa ne gandim serios la un copil si ne-am dat seama ca ne DORIM un copil.
Am fost terminati psihic amandoi, insa ne-a ajutat mult religia (poate parea un paradox).

+Quote Post
Diana.
post Jun 8 2007, 10:23 AM
Post #4

Fondator eLady.ro

Reversul medaliei:
Mama la 12 ani

BUZAU. O fetita de 12 ani a nascut zilele trecute in maternitatea din Ramnicu-Sarat, Directia Generala pentru Asistenta Sociala si Protectia Copilului afland cu intarziere de caz de la medicii ramniceni.

Tatal copilului este un tanar de 18 ani, care va fi acuzat de politie de act sexual cu un minor. Cea mai tanara mama din judetul Buzau se afla acum in casa socrilor sai. De la inceputul anului, alte trei minore de 13 si 14 ani din Ramnicelu au nascut.

sursa:EvZ.ro

No comment...

+Quote Post
mititik
post Jun 8 2007, 02:10 PM
Post #5

Membru de Onoare

Group: Obsedat
Member No.: 4

Mda...
Poate ca solutia cea mai buna ar fi nu interzicerea avortului, ci educarea tinerelor! In directia asta de ce nu se face nici o campanie?

+Quote Post
Philia
post Jun 8 2007, 03:28 PM
Post #6

V.I.P.

Group: Editorialist
From: Craiova
Member No.: 924

exista cazuri si cazuri...
eu nu judec.e adevarat ca e mare pacat sa faci asa si poate avea numeroase repercursiuni,dar uneori,poate e mai bine sa faci avort.

+Quote Post
Diana.
post Jun 8 2007, 04:30 PM
Post #7

Fondator eLady.ro

Io zic ca cel mai bine e sa se "trateze" cauzele; avortul NU este o masura contraceptiva, orice s-ar spune,

+Quote Post
splendora
post Jun 8 2007, 04:52 PM
Post #8

Dependent

Group: Dependent
Member No.: 1,565

Depinde si ce oameni te inconjoara. Depinde si ce partener ai. Cazul de mai sus, cu tipul care ar fi vrut un copil, se intampla la 20% din intamplari. Majoritatea barbatilor (vorba vine), considera ca un copil pana la 5 saptamani nici nu exista, prin urmare, se poate face un avort fara probleme. Am intrebat multi, si asta a fost raspunsul. Copilul ala nu e un suflet, nu e nimic. Desi am incercat sa le explic ca in jur de 6 saptamani, copilul ala deja arata a om si se dezvolta rapid, nu au vrut sa auda de asa ceva. Conteaza mult ce oameni ai alaturi. Mie mama mi-a spus ca daca mi se intampla vreodata asa ceva, si nu vreau copilul, sa nu fac avort, macar sa-l las ei sa-l creasca. Pe moment m-a apucat rasul, dar nu stii niciodata ce se intampla si cum reactionezi intr-o situatie ca asta. Prin urmare, "educarea tinerelor" nu e chiar un lucru asa simplu...nu sunt in masura sa spun eu cum s-ar simti o tanara gravida cu un copil nedorit, probabil respinsa de tatal copilului, urata de parinti si judecata de colegii de liceu/facultate (IMG:style_emoticons/default/closedeyes.gif)

+Quote Post
mititik
post Jun 8 2007, 05:19 PM
Post #9

Membru de Onoare

Group: Obsedat
Member No.: 4

Eu m-am referit la educatie sexuala! Sunt femei care habar nu au ce-s alea metode de contraceptie. In sesnsul asta ar trebui sa se faca o campanie, nu impotriva avortului. Ca nici daca interzici avortul si apoi se nasc copii ca pe banda care apoi sunt parasiti sau matratati, tot nu am rezolvat nimic!

+Quote Post
Diana.
post Jun 8 2007, 07:09 PM
Post #10

Fondator eLady.ro

Si eu tot la educatie sexuala ma refer; la ce trebuie sa stie orice tinara sau tinar, la cum sa se fereasca ca sa nu se ajunga la asa ceva. Cauza avorturilor este preponderent rezultatul lipsei de informare si al inconstientei.

+Quote Post

2 Pages V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 8th May 2025 - 03:09 PM