IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Dermatita atopica
angelito
post Jan 17 2006, 12:39 PM
Post #1


Incurabil
*****

Group: Membru de Onoare
Posts: 629
Joined: 11-December 05
From: Bucuresti
Member No.: 82



Dermatita atopica


Dermatologie
19 decembrie 2005
 

Descriere

Dermatita atopica este o afectiune inflamatorie cronica a tegumentului care se asociaza frecvent cu alte afectiuni alergice localizate la nivelul sistemului respirator, precum astmul bronsic sau febra de fan. La copiii mici, aceasta afectiune este frecvent denumita eczema.
Pasii care trebuiesc urmati pentru a fi vindecata sunt:
-      autoingrijirea adecvata dupa aflarea diagnosticului
-      monitorizarea de catre medic a starii generale si a evolutiei sub tratament medicamentos

Semne si simptome

Zone de rash (inrosire) pruriginoasa in regiuni ale corpului care retin mai mult caldura si umiditatea, precum pliurile cutanate ale coatelor, genunchilor, gatului, fetei, mainilor, picioarelor, regiunilor inghinale, organelor genitale si in jurul anusului. In zonele afectate, tegumentul este uscat, ingrosat. Scarpinarea este necontrolata, de nestapanit, frecvent inconstienta. Oboseala cronica poate aparea datorita lipsei de somn provocate de mancarimea severa.

Cauze

Cauzele sunt necunoscute, dar sunt probabil mostenite si probabil legate de deficienta sistemului imun.

Factori de risc

-      febra de fan sau astm
-      alergie la alimente
-      istoric familial de dermatita atopica sau de alte afectiuni alergice
-      stres
-      rash (eruptie) si mancarimea se accentueaza in timpul perioadelor stresante
-      folosirea de medicamente imunosupresoare

Prevenirea complicatiilor sau recurentelor

Nu pot fi prevenite la ora actuala.

Teste medicale

-      teste de laborator sanguine
-      teste din leziuni pentru identificarea agentilor alergici

Complicatii posibile

-      infectie bacteriana secundara in zonele afectate
-      susceptibilitate crescuta la reactiile adverse ale medicamentelor
-      scaderea rezistentei fata de infectiile fungice si virale
-      cicatrici permanente datorate gratajului (scarpinarii)

Evolutia probabila

Evoluitia este imprevizibila. Eruptii si remisiuni pot apare de-a lungul vietii copilului dumneavoastra.

Tratament

Ingrijirea la domiciliu

Se recomanda inmuierea cu apa rece a leziunilor cu cruste si cu secretii. Aceasta metoda diminueaza mancarimea si inlatura crustele. Trebuie purtate haine largi, de bumbac – se evita hainele din lana sau materiale sintetice. In cazul copiilor, nu permiteti sa fie vaccinati copilul dumneavoastra impotriva variolei. Vaccinul antivariolic poate cauza o reactie amenintatoare de viata.

Medicatie

Pentru ameliorarea mancarimii usoare, se recomanda folosirea steroizilor sau preparatelor cu gudron, administrate local, fara prescriptie medicala. Pentru mancarimi severe se pot recomanda:
-      steroizi topici cu potenta mai mare
-      medicamente cortizonice orale – rar, si numai pentru scurte perioade de timp.
-      antihistaminice sau tranchilizante usoare.
-      antibiotice (uneori) impotriva infectiilor secundare.

Sfaturi

Nu exista nici o restrictie din punct de vedere a activitatii fizice, cu exceptia pastrarii unei temperaturi ambientale racoroase si evitarea expunerii la caldura. O dieta cu evitarea agentilor alergici poate fi necesara daca se suspecteaza o alergie alimentara.
Dermatita nu este contagioasa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
angelito
post Jan 17 2006, 12:45 PM
Post #2


Incurabil
*****

Group: Membru de Onoare
Posts: 629
Joined: 11-December 05
From: Bucuresti
Member No.: 82



Eczema

Ce este?
Acestei boli dermatologice i s-au dat mai multe denumiri: "eczema constitutionala" sau mai adesea "dermatita atopica". Este boala cel mai frecvent intalnita in pediatrie
Este vorba de o boala ereditara care, uneori, se poate transforma in alergie respiratorie (bronsita spasmatica, astm).
Eczema constitutionala nu este grava, dar este foarte neplacuta pentru cel care sufera de aceasta boala, mai ales in timpul crizelor (sau al puseurilor).
De obicei apare pentru prima data intre trei luni si doi ani si mai des in primele 6 luni de viata ale copilului, apoi lucrurile se amelioreaza pe masura ce copilul creste.
Va prezentam un dosar care trateaza toate aspectele acestei maladii, datorita caruia o veti putea cunoaste mai bine, si puteti fi mai linistiti in privinta sa.

Care ii sunt originile?
Originea dermatitei atopice depinde, probabil, nu numai de o gena, ci de mai multe (origine multigene), a caror intrepatrundere variaza, adica nu se manifesta mereu efectele lor (anumiti subiecti, in ciuda existentei unei ereditati atopice nu vor suferi de aceasta boala cutanata sau respiratorie, sau doar foarte putin, iar copiii lor este posibil sa aiba manifestari ale ei).

Un lucru este aproape sigur: un copil va fi alergic, daca parintii lui sunt alergici.

Anomalia initiala, daca exista, nu este cunoscuta, si se fac cercetari pentru descoperirea ei.

Eczema poate fi explicata ca fiind o deficienta de functionare a barierei pielii, care se prezinta ca o bariera poroasa care permite alergenilor (antigene care provoaca alergii) sa patrunda in epiderma si sa determine reactii alergice la nivelul acesteia.

Cum se manifesta aceasta boala?

Exista o mare varietate de manifestari clinice, de la forme foarte discrete sau localizate pana la forme severe si extinse.

Pentru a pune diagnosticul sunt indispensabile anumite criterii:


mancarimi (prurit), cateodata foarte puternice;
aspect inflamator (rosiatic) micro-vezicular, care supureaza la scarpinare si aparitia unui aspect solzos prin uscarea secretiilor (dar aspectul poate fi dintr-o data uscat sau dintr-o data supurant);
evolutie cronica prin accese;
unul sau mai multe antecedente personale sau familiale de atopie.
Pe plan topografic, eczema se prezinta diferit in functie de varsta:


La sugar, atinge, in special, locurile convexe, adica partile proeminente cum sunt obrajii, pielea craniului acoperita cu par, degetul mare, umerii, toracele... Cel mai adesea, eczema debuteaza pe la 4 luni (intre 2 si 6 luni) pe fata.
La copilul mai mare (in jur de 2 ani), eczema atinge, in special, cutele din locurile unde membrele se indoaie: coatele, incheietura mainii, regiunea din spatele articulatiei genunchiului, gleznele.
La adolescent, eczema se manifesta adesea, la nivelul anumitor cute din locurile unde membrele se indoaie, in jurul ochilor si la nivelul talpii piciorului (dermatita plantara juvenila)

Totusi, trebuie stiut ca 70% din dermatitele atopice dispar inaintea varstei de 4 ani, si 90% inainte de adolescenta.

Diagnosticul de eczema atopica este clinic (pruritul, puseurile, locul), si nu exista examen biologic specific al acestei boli. Din contra, anumiti anticorpi numiti imunoglobulina E sau IgE, nespecifici pentru eczema, dar responsabili de reactiile de hipersensibilitate imediata, cum sunt reactiile alergice, au nivel ridicat la aproximativ 80% dintre pacientii atinsi de eczema atopica, si, acesti anticorpi pot fi detectati prin luare de sange.

Este contagioasa?

Categoric nu (in afara eventualelor puseuri de suprainfectie)!

Copilul care sufera de eczema nu trebuie, deci, sa fie indepartat din preajma adultilor sau a altor copii. Excluderea din mijlocul celorlalti copii si din mijlocul adultilor este foarte daunatoare pentru dezvoltarea sa psihologica si pentru respectul de sine, in conditiile in care se stie ca, in majoritatea cazurilor, aceasta boala se va stinge singura cel mai tarziu in adolescenta, si cel mai adesea, inaintea varstei de 4 ani (prin tratarea puseurilor cu corticoterapie locala).

Deci, izolarea nu este necesara atunci cand un copil are eczema.

Cum se poate preveni?

Daca exista atopie in familie, este recomandabil sa prelungiti alaptarea la san (prevenirea prin excelenta) sau sa hraniti copilul cu lapte hipoalergenic. Va trebui sa amanati diversificarea alimentatiei, pestele si oul vor fi introduse doar la SFARSITUL primului an de viata, iar arahidele trebuie evitate.

De asemenea, trebuie evitat fumul de tutun in casa, in mediul in care traieste copilul, trebuie redusa prezenta acarienilor prin evitarea mochetelor, a tapetului (pe pereti) si a tapiseriilor (la ferestre)

Toate acestea pot contribui la evitarea sau, cel putin, la reducerea aparitiei dermatitei atopice.

Cum se pot preveni puseurile de eczema?

Este necesar, de asemenea, sa preveniti uscarea pielii, prin umezirea camerei copilului, si sa luptati, mai ales in caz de atopie severa, impotriva acarienilor, punand huse din "gore tex" (fibra textila sintetica, impermeabila) pe saltele, pulverizand lunar produse anti-acarieni, si utilizand un aspirator foarte performant cel putin de 3 ori pe saptamana.

Bolnavii de atopie sunt, de asemenea, mai sensibili la anumite metale/aliaje (bijuterii, bratari) sau la substante cu actiune locala (anumite creme sau sapunuri, lanolina...) care trebuie, deci, evitate.

In nici un caz, nu trebuie excluse, in mod sistematic, anumite alimente din regimul alimentar al copilului atopic, deoarece, ar exista riscul de aparitie al carentelor la copil, si aceasta fara a obtine avantaje reale asupra leziunilor pielii.

Numai in cazul anumitor dermatite atopice severe, care nu reactioneaza, sau reactioneaza insuficient la tratamentul local, se va putea trece, dupa cercetari facute de specialisti si pe baza informatiilor obtinute prin discutii cu medicul, la eliminarea unui aliment sau a altuia (proteine de lapte de vaca, peste, oua...).

Tratamente

In cele ce urmeaza va sunt propuse diferite tratamente ale acestei boli. Eczema este tratata, cel mai adesea, prin alopatie (medicina "traditionala" la care se apeleaza cel mai des), care presupune tratamente locale sau interne, deseori pe baza de cortizon, care sperie, pe nedrept, un numar mare de parinti.

De asemenea, s-au constatat rezultate bune prin intermediul homeopatiei.

In cazul unei eczeme severe, aveti si posibilitatea de a face cure termale, care sunt si ele destul de eficiente.

Nu uitati ca, in cazul formelor severe ale acestei afectiuni, un sprijin psihologic poate fi necesar si foarte util pentru copil si/sau familia lui (ca si abordarile de tip relaxare).

Complicatii

Complicatiile sunt, mai ales, de natura infectioasa, adica prin suprainfectarea leziunilor pielii, in special, din cauza scarpinarii.
Pentru aceste suprainfectii sunt responsabili doi agenti: un germen, "stafilococul", care se gaseste pe piele, si care, in anumite conditii, poate deveni patogen (capabil sa provoace o boala), si o ciuperca, pityrosporon oval (impotriva acesteia din urma tratamentul antimicozic nu este foarte eficient).
Bolnavii de eczema sunt, de asemenea, foarte sensibili la virusul herpesului, care poate fi periculos pentru ei, existand riscul de generalizare. Este, deci, necesar sa indepartati orice persoana care are herpes (labial sau alt fel), si sa tratati eficient orice leziune herpetica debutanta la aceasta categorie de bolnavi.
Totusi, nu trebuie sa faceti abuz de solutii antiseptice cu actiune locala, care pot irita, ca si de antibiotice locale care pot selectiona germeni rezistenti.
In anumite cazuri, antibioticele luate pe cale orala pot fi utile, dar aceasta ramane la aprecierea medicului curant, care ia decizia in functie de intinderea leziunilor sau de aparitia semnelor de suprainfectie.

Sfaturi

Igiena corporala zilnica este indispensabila. Bolnavul se limpezeste bine, cu apa curata, cu ajutorul dusului.

Evitati anumite tipuri de lesie. Clatiti bine hainele si nu utilizati produse pentru dedurizarea apei.

Evitati parul prea lung care poate irita ceafa si zonele din spatele urechilor.

Evitati vesmintele de lana, care irita, si produsele sintetice care favorizeaza macerarea, si preferati bumbacul sau matasea. Iarna puneti hainele de lana peste un vesmant de bumbac pentru a evita contactul direct al lanii cu pielea.

Evitati transpiratia picioarelor prin purtarea de sosete si de incaltaminte corespunzatoare, si printr-o igiena riguroasa a picioarelor (si a sosetelor).

Evitati cizmele si tenisii, iar vara preferati pantofii cu toc jos sau fara toc, si sandalele.

Evitati baile prea fierbinti (nu mai calde de 35-36ºC), si frecarea pielii dupa baie cu prosoape prea aspre. Sunt de preferat tamponarea si hidratarea zilnica cu crema hidratanta (recomandata de medicul dumneavoastra curant). Crema se aplica pe pielea usor umeda.

In ceea ce priveste vremea: vremea umeda si cea calda sunt prost suportate, ca si timpul foarte rece si uscat, deoarece cauzeaza uscarea pielii, ceea ce implica necesitatea unei hidratari suplimentare.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic
angelito   Dermatita atopica   Jan 17 2006, 12:39 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 12:43 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 12:45 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 12:49 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 01:03 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 01:11 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 01:15 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 02:11 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 02:27 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 02:32 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 02:33 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 02:36 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 02:41 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 02:48 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 04:16 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 04:17 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 07:24 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 18 2006, 01:36 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 18 2006, 02:52 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 18 2006, 05:58 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 18 2006, 11:09 PM
aalinaa   Buna! As vrea sa zic cate ceva despre experien...   Dec 13 2013, 10:58 PM


Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 7th May 2025 - 01:02 AM