![]() |
![]() |
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
Chiftelutele de ton se fac repede, casa nu se umple de miros de peste si, important la mine, e singura forma de peste pe care o mananca fiica-mea ;)
Chiftelute de ton 2 conserve cu ton in ulei ceapa taiata marunt usturoi taiat marunt 1 ou intreg + 1 galbenus sare, piper marar (sau ce verdeata puneti la chiftelutele normale). Se scurge uleiul din conserva in mare, carnea de ton se scoate si se faramiteaza cu furculita. Se adauga celelalte ingrediente (cine vrea poate cali ceapa). Se formeaza bile sau chiftelute plate, care se prajesc in ulei. Eu fac un sos de rosii la ele (ceapa taiata marunt in ulei de masline, rosii pasate, sare, piper, oregano sau amestec de plante italienesti), garnitura niste orez sau linte rosie fiarta si o salata. |
|
|
![]() |
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
Reteta asta e neincercata, dar de la o bucatareasa care-mi place foarte mult, Lea Linster, din Luxemburg, retetele ei imi reusesc de obicei din prima fara bataie de cap. Pentru columna ei mi-am facut abonament la o revista de femei care in rest nu-mi spune nimic.
Peste St. Pierre (sau biban) cu scoici si cartofi Se curata 500 g scoici de mustati si se pun in apa cu gheata, se scot repede de acolo (ca sa nu-si piarda din apa marii intrata in ele) si se lasa intr-o strecuratoare. Intr-un pic de unt, intr-o cratita mai mare care trebuie sa aiba si capac, se caleste jumatate de esalota tocata marunt. Se pun scoicile peste ceapa, se pune capacul pe oala si se da focul la mare. Dupa un minut se amesteca in oala si se toarna 100 ml de Riesling. Se pune iar capacul. Dupa 2-3 minute scoicile s-au deschis si sunt gata. Scoicile nedeschise se arunca la gunoi, cele deschise se scot din carapce si se pun intr-un bol care se acopera cu folie de plastic. Sucul de la fiertura se strecoara si se pastreaza. Acum vine o treaba interesanta, si anume partea verde de la praz. Dupa cum stiti, de obicei se foloseste numai partea alba, dar se pare ca Lea Linster a descoperit ca uneori partea verde nu-i de aruncat. Deci se spala si usuca bucata verde de la un praz, apoi se taie de-a lungul in fasii foarte subtiri, pe care le taiati apoi in cuburi extrem de fine, cam 1 mm pe 1 mm. Fara un cutit foarte bine scutit n-o sa va reuseasca pasienta. Se pune intr-un bol acoperit cu folie de plastic in frigider. Cartofii, 200-250 g, se curata si se taie in felii subtiri, apoi in cuburi, ceva mai mari decat prazul, cam 3-4 mm. Se spala si se pun intr-o oala cu putina apa si sare la fiert, la foc mediu. Dupa 8-10 minute sunt gata (nu trebuie sa fie foarte moi). Se varsa jumatate din apa si se adauga o bucata de unt cat o nuca, se potriveste de sare. In zeama de la scoici se pun 8-10 fire de sofran si se pune la foc mic-mediu, la redus. Cand e redusa la jumatate se monteaza cu o bucata de unt foarte rece, cat o nuca. Scoicile se incalzesc in sosul asta, apoi se adauga si prazul si se pipereaza dupa gust. Fileurile de peste se spala, se curata de resturi de piele, se usuca si se prajesc in niste unt sau ulei de masline. Se sareaza, pipereaza. LL serveste mancarea asta in farfurii adanci, ca aperitiv cald. Prima data pune cartofii, apoi scoicile cu sosul lor, pe deasupra fileul de peste, peste care mai pune foarte putin din cuburile de praz. Se serveste cu un Riesling. |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 7th May 2025 - 05:21 PM |
|