IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Retete cu cartofi
kalua
post Mar 30 2008, 09:55 PM
Post #1





Musafir






Pommes Salardaises
a la Lea Linster

Ia ceva timp, dar merita peste poate sa ne dam osteneala. Merg bine numai cu o salata, vara.

Se folosesc cam doi cartofi marisori de persoana. Se curata si se taie in taleri grosi de 2-3 mm. Se infierbanta o tigaie, se pune untura de gasca sau de rata (2-3 linguri pline bine) si se prajesc in portii la foc mic. N-au voie sa se rumeneasca! Cam 2-3 minute pe prima parte, se intorc si se prajesc ca. 2 minute pe partea cealalta. Se pun pe-un grilaj la scurs, grilajul pe-o oala (sau pe hartie de bucatarie). Aveti grija sa fie intotdeauna destula grasime in tigaie.
Cand sunt toti gata se infierbanta bine tigaia, se adauga grasime si se prajesc toti cartofii deodata la foc mare. Cand au culoarea maronie-aurie se scot iar si se pun la scurs. Se scurge grasimea din tigaie pana la foarte putin, se pun 4-5 catei de usturoicu tot cu coaja si frunzulitele de la doua-trei ramurele de cimbrisor in ea. Se infierbanta, se adauga unt cat o nuca, se pun cartofii si se prajesc cat sa prinda aroma de usturoi si cimbrisor. Se sareaza, se presara cu 2 linguri de pesmet, apoi cu doua linguri de patrunjel verde tocat marunt, invartind mereu cartofii in tigaie (nu cu lingura sau paleta, ci din tigaie, miscand-o ca bucatarii).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
kalua
post Mar 30 2008, 10:54 PM
Post #2





Musafir






Apropo de cartofi cu tot cu coaja: coaja este necomestibila si poate chiar omora un copil mic. Si pe-aici e tampenia asta cu coaja, ba chiar industria a facut ca-si pot optima castigurile si fac chips din cartofi cu coaja si mai stiu eu ce. E nesanatos si nenatural sa mancam coaja!

Mai am una, tot dupa Lea Linster

Supica de cartofi cu sampanie si parmezan

Cine vrea sa puna si crutoane in ea, sa le pregateasca dinainte (cuburi de paine alba prajite in unt).

Se toaca marunt o ceapa si albul de la un praz. 300g cartofi se curata si se taie in cuburi mici. Se infierbanta o oala la foc mediu, se pune unt cat o nuca in ea, se caleste ceapa, prazul, apoi cartofii si doi catei de usturoi. Se stinge cu 1l supa de de gaina (sau apa). Se sareaza si se lasa la fiert la foc mic 20 minute. Dupa 10 minute se adauga un pahar de vin alb sec. Cand e gata, se da la blender si se face totul o apa si-un pamant. Se trece printr-o strecuratoare fina (de-aia din metal) si se pune inapoi in oala. Se bat 100ml frisca lichida, se amesteca cu niste suc de lamaie si nucsoara rasa, se pune la rece. Parmezanul se taie in felii foarte, foarte subtiri. Se da supa o singura data in clocot, se adauga un pahar de sampanie, se toarna in cani sau farfurii, i se pune generos o coroana de frisca si se decoreaza cu parmezan si crutoane. Se mai poate pune si ceva ulei de masline (care trebuie sa fie de-o calitate foarte, foarte buna) pe deasupra. Se serveste fierbinte.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic


Reply to this topicStart new topic
3 User(s) are reading this topic (3 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 6th May 2025 - 11:22 AM