IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Despre colesterol, explicatii, sugestii
Cleo
post Apr 5 2008, 02:08 AM
Post #1

moderator

Group: V.I.P.
From: Montreal
Member No.: 34

Colesterolul circula prin plasma in 2 forme principale:
- HDL (high density lipoprotein cholesterol- lipoproteine cu densitate ridicata) este colesterolul 'bun'
- LDL (low density lipoprotein cholesterol- lipoproteine cu densitate scazuta) este colesterolul 'rau'
Aproximativ 80% din colesterol circula sub forma de LDL.
Ambele lipoproteine sint utilizate pt determinarea riscului aparitiei bolilor coronariene.

HDL

nivel crescut in urma: miscare intensa, consum exagerat de alcool, droguri, contraceptive etc
nivel scazut: boli coronariene, stres, obezitate, sedentarism, fumat, diabet, hipotiroidism si hipertiroidism, steroizi anabolizanti, medicamente beta-blockers (folosite in special in aritmii cardiace, tensiune arteriala etc) , hipertrigliceridemie etc

ca referinta:
mmol/l .............mg/dl............interpretare
< 1.16 ..................< 45 ............nefavorabil
1.17 - 1.55............45 - 59..........normal
> 1.55...................> 59.............favorabil

LDL

nivel crescut in : hipercolesterolemie familiala, diabet, hipotiroidism, insuficienta renala cronica, hepatom (tumoare hepatica), sindrom nefrotic. Nivelurile ridicate sint corelate cu un risc crescut al bolilor coronariene
nivel scazut in: abetalipoproteinemie (afectiune rara care se traduce prin lipsa sau diminuarea in sange a betalipoproteinelor), tratament de inlocuire a estrogenului, dieta pt colesterol LDL. Nivelul scazut protejeaza impotriva bolilor coronariene

ca referinta:
mmol/l .............mg/dl............interpretare
2,21-3.36..............86-130...........dezirabil
3.36-12,4..............131-480..........risc crescut al unei maladii cardiovasculare
> 12.4...................> 480 ........... probabilitatea de hipercolesterolemie familiala homozigota

La persoanele mai in varsta intervalele de referinta difera.

colesterol total

mmol/l.............mg/dl........interpretare

3.21 - 5.2....... 126 - 200 ..........dezirabil
5.21 - 14.3...... 201 - 550..... riscul unei boli cardiovasculare creste deodata cu nivelul colesterolului total si al LDL
> 14.3.......... > 550 ...........probabilitate de hipercolesterolemie homozigota familiala
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Replies
Cleo
post Apr 5 2008, 04:42 AM
Post #2

moderator

Group: V.I.P.
From: Montreal
Member No.: 34

de fapt in analizele de sange raportul (ratio) dintre colesterolul total si HDL este 'instrumentul' care masoara in modul cel mai consistent riscul indus de lipide, riscul bolilor cardiovasculare. Asta e primul care trebuie interpretat.

ca referinta:
raportul colest tot/HDL
<4,5 - favorabil
4,5-5,5 -normal
>5,5- nefavorabil

mai revin.

+Quote Post
LostWhispers
post Apr 5 2008, 10:02 AM
Post #3

Musafir

sa inteleg ca daca ai colesterul mare ai sanse mai mari sa faci diabet sau alte boli? (IMG:style_emoticons/default/nesigur.gif)

+Quote Post

Posts in this topic
Cleo   Despre colesterol   Apr 5 2008, 02:08 AM
pescarush   Cleo, nu prea stiu eu multe despre colesterol, dar...   Apr 5 2008, 03:11 AM
Cleo   de fapt in analizele de sange raportul (ratio) din...   Apr 5 2008, 04:42 AM
LostWhispers   sa inteleg ca daca ai colesterul mare ai sanse mai...   Apr 5 2008, 10:02 AM
Cleo  

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 18th June 2025 - 11:42 PM