![]() |
![]() |
![]()
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Bebelusii au 20 de dinti de lapte care le apar in primii trei ani de viata, incepānd de la vārsta de sase luni, cel mai frecvent in urmatoarea ordine: intre luna a sasea si luna a opta - cei doi incisivi centrali de jos; intre luna a opta si luna a 12-a - incisivii centrali si laterali de sus. Astfel, in jurul vārstei de un an, copilul are in medie sase dintisori, cei doi incisivi de jos si cei patru de sus. Intre un an si un an jumatate, apar incisivii laterali de jos si cei patru molari. De la un an si sase luni si doi ani, apar caninii. In urmatoarea jumatate de an apare al doilea rānd de molari. Dintii permanenti incep sa apara de la vārsta de sase ani.
Cresterea dintilor este cel mai adesea insotita de stari de agitatie datorita faptului ca pe bebelus il dor gingiile. Apare astfel o salivatie mai abundenta, o scadere a apetitului, firesti din cauza durerilor gingivale. Fiti insa grijulii si, in nici un caz, sa nu puneti pe seama cresterii dintilor probleme mai serioase cum ar fi febra, diareea sau insomnia. In asemenea situatii, trebuie consultat medicul. Nu se dau medicamente bebelusului pentru atenuarea durerilor cauzate de aparitia dintisorilor de lapta fara a fi consultat medicul pediatru! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Editorialist Posts: 1,312 Joined: 18-January 07 From: SB Member No.: 1,062 ![]() |
p_nicoleta, informatia de pe net mai induce si-n eroare omu`.Eu zic ca per ansamblu, eruptia fetitei tale este in limite normale. Sa vedem in continuare. Tiroida are rol in cresterea copilului ( probabil si in inceperea eruptiei dentare temporare), prin hormonu` secretat, numit somatotrop (STH), dar nu cred ca e cazu` sa te ingrijorezi doar pt acest lucru.
Este foarte bine ca te preocupa acest aspect la copilasii tai. Noua la scoala ne spunea un pedodont ca la copilasi se incepe cu spalatu` pe dinti inca de cand apar primii. Am facut ochii mari, si am zis ok, e bine de stiut, si se face cu periutele acelea micute, cu mai putine randuri de fire de perie, cu smocul acela mai moale, si bineinteles cu pasta de dinti speciala pt ei, cele fructate, ca asa prind drag de gustul acela si devine o placere momentul spalatului pe dintisori. Daca parintii au probleme, copiii cam mostenesc aceste probleme, asa ca e bine sa previi din timp. Nu stiu daca se sigileaza dintii temporari, dar de la 6 ani CLAR se incepe cu sigilarea molarilor de 6 ani...sunt foarte importanti in ocluzie (muscatura), in alinierea urmatorilor dinti permanenti care urmeaza sa erupa. Este un procedeu nedureros pt copil, se face rapid si este si accesibil ca pret. Si inca un pont pe care mi l-am amintit si ni`l tot repeta si domnu` profesor : e bine sa le dai la copilasi coaja de paine, colt de paine sa roada asa cum pot ei. De ce? Acest lucru ajuta in dezvoltarea maxilarelor, iar acestea crescand si dezvoltandu-se in limite normale, dintii au mai mult loc sa erupa pe arcade si astfel se previne oarecum inghesuirea dentara pe viitor. Si nu numai colt de paine, fructe crude , morcovi, ceva care sa le solicite musculatura,in principiu alimente mai solide. Si pentru prevenirea cariilor, bineinteles, o igiena corespunzatore, si cat mai putine alimente dulci: ceaiuri dulci, orez cu lapte foarte dulce,etc. Maąt , s-au scris carti mii despre dintii de lapte. Zi`mi daca vrei sa afli ceva in mod special si incerc sa raspund (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) nicoleta, multa sanatate la bebele din burta ..wow, esti curajoasa !:) |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 2nd May 2025 - 10:29 AM |
|