IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> LEGEA nr. 50/1991*) din 29 iulie 1991, autorizarea executarii constructiilor
Ariana
post Jan 29 2006, 04:32 PM
Post #1


Membru de Onoare
*****

Group: Incurabil
Posts: 1,263
Joined: 7-December 05
From: Timisoara
Member No.: 15



LEGEA nr. 50/1991*) din 29 iulie 1991 privind autorizarea executarii constructiilor si unele masuri pentru realizarea locuintelor - Republicare
CAPITOLUL I: Autorizarea executarii sau desfiintarii constructiilor
Art. 1
Constructiile civile, industriale, agricole sau de orice alta natura se pot realiza numai cu respectarea autorizatiei de construire, eliberata īn conditiile prezentei legi, si a reglementarilor privind proiectarea si executarea constructiilor.
Art. 2
Autorizatia de construire constituie actul de autoritate al administratiei locale pe baza caruia se asigura aplicarea masurilor prevazute de lege, referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea si functionarea constructiilor.
Autorizatia de construire se elibereaza īn temeiul si cu respectarea documentatiilor de urbanism si amenajare a teritoriului, aprobate potrivit anexei care face parte integranta din prezenta lege.

Prin exceptare de la prevederile alineatului precedent, se pot emite autorizatii de construire si īn lipsa documentatiilor de urbanism si amenajare a teritoriului, aprobate pentru:
a) lucrari de modificare, de reparare, de protejare, de restaurare si de conservare a cladirilor de orice fel, cu conditia mentinerii aceleiasi functiuni si a suprafetei construite;
b) lucrari de modificare sau de reparare privind cai de comunicatie, dotari tehnico-edilitare subterane si aeriene si altele asemenea, fa modificarea traseului acestora
c) lucrari de modificare sau de reparare privind īmprejmuiri, mobilier urban, amenajsri de spatii verzi, parcuri si gradini publice, piete pietonale si celelalte lucrari de amenajare a spatiilor publice;
d) lucrari de cercetare si prospectare a terenurilor - foraje si excavari - necesare studiilor geotehnice, ridicarilor topografice, exploatarilor de cariere, balastierelor, sondelor de gaze si de petrol, precum si altor exploatari;
e) organizarea de tabere de corturi.
Art. 3
Autorizatia de construire se elibereaza pentru:
a) lucrari de construire, reconstruire, modificare, extindere sau reparare a cladirilor de orice fel;
b) lucrari de construire, reparare, protejare, restaurare, conservare, precum si orice alte lucrari, indiferent de valoarea lor, ce urmeaza a fi efectuate la constructii reprezentānd monumente si ansambluri istorice, arheologice, de arhitectura arta sau culturs, inclusiv cele din zonele lor de protectie;
c) lucrari de construire, reconstruire, modificare, extindere sau reparare privind csi de comunicatie, dotsri tehnico-edilitare subterane si aeriene, īmprejmuiri si mobilier urban, amenajsri de spatii verzi, parcuri, piete si celelalte lucrsri de amenajare a spatiilor publice;
d) foraje si excavari necesare studiilor geotehnice si ridicarilor topografice, exploatari de cariere, balastiere, sonde de gaze si petrol, precum si alte exploatari;
e) constructii provizorii de santier, necesare executiei lucrarilor de baza, daca nu au fost autorizate o data cu acestea
f) organizarea de tabere de corturi, casute sau de rulote;
g) lucrari cu caracter provizoriu: chioscuri, tonete, cabine, spatii de expunere situate pe caile si īn spatiile publice, corpuri si panouri de afisaj, firme si reclame.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
Ariana
post Jan 29 2006, 04:34 PM
Post #2


Membru de Onoare
*****

Group: Incurabil
Posts: 1,263
Joined: 7-December 05
From: Timisoara
Member No.: 15



CAPITOLUL II: Concesionarea terenurilor pentru constructii
Art. 10
Terenurile apartinand domeniului privat al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale, destinate executarii de constructii, pot fi concesionate prin licitatie publica. In conditiile respectarii documentatiilor de urbanism si amenajare a teritoriului, aprobate potrivit prezentei legi, si realizarii de catre concesionar a constructiei.
Concesiunea se face pe baza de oferte prezentate de catre solicitanti, cu respectarea prevederilor legale si a dispozitiilor prezentului capitol, urmarindu-se valorificarea superioara a potentialului terenului, pe baza conceptiei urbanistice.
Art. 11
Pana la reglementarea prin lege a situatiei juridice, nu pot face obiectul concesiunii terenurile libere de constructii, aflate In administrarea consiliilor locale si care pot fi revendicate de fostii proprietari.
Art. 12
Prin exceptie de la prevederile art. 10, terenurile destinate executarii de constructii se pot concesiona fara licitatie publica, In urmatoarele cazuri:
a) pentru realizarea de obiective de utilitate publica, inclusiv cele cu caracter social, fara scop lucrativ, altele decat cele ce se realizeaza de catre colectivitatile locale pe terenurile acestora, cu plata taxei de concesiune stabilita potrivit legii;
b) pentru extinderea constructiilor existente de catre proprietar sau cu acordul acestuia.
Art. 13
Terenurile prevazute la art. 10, ce fac obiectul licitatiei, se aduc la cunostinta publica de catre primarii unitatilor administrativ-teritoriala unde sunt situate, printr-o publicatie afisata la sediul acestora si tiparita In cel putin doua ziare de larga circulatie, cu minimum 20 de zile Inainte de data licitatiei.
Publicatiile privind licitatia vor cuprinde data si locul desfasurarii acesteia, suprafata si destinatia terenului, stabilite prin planurile de urbanism sau prin concurs desfasurat potrivit legii, si taxa anuala minimala de concesionare.
Oferta solicitantilor va fi Insotita de un studiu de oportunitate sau de fezabilitate, dupa caz, cuprinzand In mod obligatoriu elementele tehnice necesare pentru caracterizarea functionalitatii si capacitatii constructiei, a gradului de ocupare a terenului, precum si a celorlalte elemente cuprinse In certificatul de urbanism. Nu vor fi acceptate decat ofertele care corespund documentatiei de urbanism si amenajare a teritoriului, aprobata potrivit legii.
Licitatia se efectueaza, In conditiile legii, de comisiile instituite In acest scop de catre consiliile judetene sau Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Comisiile functioneaza la sediul consiliilor locale In a caror unitate administrativ-teritoriala sunt situate terenurile.
Art. 14
Limita minima a pretului concesiunii se stabileste, dupa caz, prin hotararea consiliului judetean, a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, astfel Incat sa asigure recuperarea In 25 de ani a pretului de vanzare al terenului, In conditii de piata, la care se adauga costul lucrarilor de infrastructura aferente.
Art. 15
Terenurile prevazute la art. 10, ce se concesioneaza pentru realizarea de locuinte si spatii construite asociate acestora, vor avea urmatoarele suprafete:
a) In localitati urbane:
- pana la 300 m2 pentru un apartament Intr-o cladire cu parter sau parter si etaj;
- pana la 200 m2 pentru un apartament Intr-o cladire cu parter si etaj, cu 2 apartamente;
- pana la 150 m2 pentru un apartament, In cazul cladirilor cu parter si mai multe etaje, avand cel mult 6 apartamente;
- pentru cladirile cu mai mult de 6 apartamente; suprafata de teren va fi stabilita potrivit planurilor urbanistice de detaliu;
b) In localitati rurale, inclusiv In cele 23 de localitati declarate orase potrivit Legii nr. 2/1989 si mentinute prin Decretul-lege nr. 38/1990, pana la 1.000 m2 pentru o locuinta.
Art. 16
Pentru realizarea unei case de vacanta se poate concesiona un teren In suprafata de pana la 250 m2.
Art. 17
Impotriva licitatiei, pana la momentul adjudecarii, se va putea face contestatie, de catre orice persoana interesata, la judecatoria In a carei raza teritoriala are loc licitatia. Contestatia suspenda desfasurarea licitatiei pana la solutionarea sa definitiva.
Art. 18
Pe baza procesului-verbal de adjudecare a licitatiei sau a hotararii consiliului local, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pentru situatiile prevazute la art. 12, se va Incheia actul de concesiune, care se va Inregistra de catre concesionar In evidentele de publicitate imobiliara, In termen de 10 zile de la data adjudecarii sau emiterii hotararii.
Art. 19
Concesionarea terenurilor prevazute la art. 10-16 se face In conformitate cu prevederile legii, durata acesteia fiind stabilita de catre consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti, In functie de prevederile documentatiilor de urbanism si amenajare a teritoriului si de natura constructiei; pentru constructiile de locuinte concesionarea se face pe durata existentei constructiilor.
Art. 20
Intravilanul localitatilor se stabileste prin documentatiile de urbanism si amenajare a teritoriului, aprobate potrivit prezentei legi.
Terenurile destinate pentru constructii evidentiate In intravilan se scot din circuitul agricol, temporar sau definitiv, prin autorizatia de construire.
Suprafetele de teren scoase din circuitul agricol se comunica de catre delegatiile permanente ale consiliilor judetene, de primarul general al municipiului Bucuresti sau de primari, In termen de 10 zile de la eliberarea autorizatiilor, la oficiile teritoriale de cadastru.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic


Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 7th July 2025 - 07:01 AM