![]() |
![]() |
fortelady |
![]()
|
Musafir ![]() |
salut!
cine are, cum se manifesta... mi-ar fi de mare folos experienta voastra :) cred ca eu sufar de un 'inceput' de asa ceva (inca reusesc sa le controlez)- ma trezesc noaptea din somn cu o frica imensa - nici eu nu stiu de la ce; inima imi bate sa imi sparga pieptul ... imi dau seama ca e o aiureala si ca nu am de ce sa fiu speriata si ma calmez (inca). cine mai are atacuri si ce se poate face impotriva lor? |
|
|
![]() |
angeldust |
![]()
|
Musafir ![]() |
Ok,so...as avea destul de multe de spus, nici nu stiu de unde sa incep.
Incep prin a spune ca in opinia mea, agorafobia ca si multe alte fobii este in mare parte un comportament invatat. Cam la fel cum inveti sa iti fie frica de foc dupa ce te-ai ars de doua ori, dar se petrece ceva mai subtil. Mai intotdeauna exista un "trigger" care declanseaza fobia. In cazul tau...ti s-a facut rau pe strada, te-ai trezit dintr-o data intr-o situatie in care nu detineai controlul si mintea ta a inceput sa fie bombardata de tot soiul de ganduri probabil de genul "Vai o sa lesin aici...o sa cad pe strada si cine stie ce o sa patesc...si toti oamenii astia nu o sa ma ajute cu nimic...din contra...o sa stea si o sa se uite ca la urs...o sa fie penibil...brrr...niciodata nu mi-a placut sa fiu in centrul atentiei cu atat mai mult in ipostaze din astea...trebuie sa ajung acasa...acolo e safe...macar nu o sa fie nimeni care ma arata cu degetul" . Ajunsa acasa probabil ai inceput sa gandesti inconstient ca nu mai vrei pt nimic in lume sa ti se intample chestia asta...dar in acelasi timp ai constatat ca nu prea sta in puterea ta sa controlezi daca si cand se va mai intampla....thus...sentimente de frustrare si neputinta....panica, etc. Si utie asa s-a creat o ancora care te face ca de fiecare data cand esti in situatia de mai sus, toate aceste ganduri sa se adune si sa iti creeze aceeasi senzatie. Dupa o vreme, nici macar nu mai constientizezi ce iti trece prin gand, ai doar sentimentul acela. La fel cum stii acum ca nu vrei sa bagi mana in tigaia cu ulei incins. Nu treci de fiecare data prin procesul "acum 30 de ani am pus mana pe ceva incins si m-am ars...de atunci stiu ca focul = buba, buba= ceva neplacut si deci nu mai pun mana pe chestii care au legatura cu focul". E un comportament invatat, bine ancorat in subconstientul tau si de care nici nu ai vrea sa te dezveti pentru ca iti foloseste. Dar exista comportamente de care te poti dezvata si fobiile sunt unele dintre ele. E un proces destul de anevoios but it can be done (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Da-mi de stire daca suntem pe aceeasi lungime de unda pana aci, sa stiu daca povestesc mai departe |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 2nd August 2025 - 08:23 PM |
|