![]() |
![]() |
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
Eu nu chiar pot spune ca-s stramtorata, dar daca pot face o economie undeva fara sa ma doara, sunt bucuroasa ca poate-mi ramane atunci un ban in plus pentru inca o pereche de pantofi, inca o geanta sau mai stiu eu ce cosmeticale. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/smile.gif)
(cine vrea, ar putea dona banii economisiti, mult bine am mai face pe lumea asta cu ei). - La un dus se consuma mai putina apa decat atunci cand facem baie. - Reducerea temperaturii apei la masina de spalat - de obicei rufele nu sunt murdare tare, ci numai transpirate, ajunge 40°C. Puneti detergentul direct la rufe, astfel nu se pierde nimic din el prin furtunuri sau nu stiu ce carari ale masinii de spalat. Spalat rufe in masina numai cand aceasta este plina. - Nu lasati lumina aprinsa in toata casa, ci numai acolo unde chiar va trebuie. - Nu lasati aparatele electrice pe Standby, ci stingeti-le. Si stinse consuma multe curent electric, cel mai bine ar fi sa fie scoase din priza dupa folosire, abia atunci e sigur ca nu mai consuma energie. - Mergeti la cumparaturi (alimente) cu lista si nu cumparati altceva ce nu este pe lista. Cumparaturile spontane duc de cele mai multe ori la ingrasat (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/ohmy.gif) sau la aruncarea lor la gunoi dupa ce le-a expirat termenul de garantie. - Cumparati legume si fructe de sezon, oricum astea sunt cele mai bune la gust si mai sanatoase. - Cine gateste, pe langa ca face ceva pentru sanatatea sa, mai si economiseste (in comparatie cu cumparat de produse semipreparate). - Mergeti si pe jos sau cu bicicleta daca este posibil. - Treceti o data pe an prin asigurarile pe care le aveti, ganditi-va daca mai au toate sens si eventual comparati-le cu alte oferte ale altor agentii. Sigur imi mai trec si altele prin cap, revin. Voi ce trucuri folositi? |
|
|
![]() |
angeldust |
![]()
|
Musafir ![]() |
Lista in excel nu prea m-ar ajuta, ca io stiu f bine unde se duc banii. Ajuta cu siguranta si aia in cazul in care ai o familie, inca 2 persoane care locuiesc cu tine si cheltuielile sunt la comun. Asa io sunt singura, treaba e destul de clara.
Eu am alt trick care chiar mi-e folositor: am 3 plicuri (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) -Intr-unul pun cand iau salariul banii pt intretinere, curent si altele asemenea. -In altul pun 10% din salariu pt cosmetice, toale, etc pt ca invariabil in fiecare luna am nevoie macar de ceva si 10% e suma minima ce am constatat eu ca tre sa o cheltui in acest scop. Daca intr-o luna nu ii cheltui pe toti, nu-i bai, ma revansez luna viitoare (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) -Asa ...si apoi mai am plicul nr 3 in care pun tot 10% pt cheltuieli neprevazute gen : doctor, dentist, se sparge o teava, etc. -Alti 10 % ii pun pe cardul de la ING unde primesc si o mica dobanda pe ei. Daca se aduna o suma mai maricica in plicul nr 3 atunci mai iau de acolo si tot pe cardul de la ING ii pun. Astfel imi raman de cheltuiala pt mancare, taxi, iesit in oras si alte cele - 60% din salariu o suma care e asa la fix cat sa-mi ajunga, niciodata nu imi ramane in plus, eventual din contra, ma vad nevoita sa mai iau din plicurile celelalte (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Dar incerc sa ma abtin. Problema este ca aia 10% pe care ii pun eu practic de-oparte sunt o suma minuscula si mi-ar trebui un amar de vreme sa strang suficient cat pt un scop mai important. (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Nu sunt nici genul care sa stranga cureaua la maxim sau sa faca foamea, mi se pare ca nici un scop nu e destul de important pt asta. (IMG:style_emoticons/default/closedeyes.gif) |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 18th May 2025 - 11:45 PM |
|