![]() |
![]() |
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
Vinegreta amestecata cu aparatul de batut laptele pt. capuccino (ala cu baterie): se pun ingredientele intr-o ceasca, se baga aparatul, se bate putin. Vinegreta iese usor spumoasa.
|
|
|
![]() |
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
Ce-o invatat kalua de-a lungul timpului despre orez: depinde de ce fel de orez se foloseste. Ala cu bobul rotund, care se foloseste la orez cu lapte, paella si la risotto, este cel mai lipicios. Se trece apoi, din punct de vedere al lipicelii, la ala cu bobul lung, orez jasmin, etc, cel mai nelipicios fiind cel basmati. E vorba de glutenul din orez si se poate vedea cat exista in orez la spalat: cu cat e mai albicioasa apa in care ati spalat orezul, cu atat contine mai mult gluten. Eu folosesc dintre orezurile albe numai pe cel basmati s-apoi si numai prin natura lui ramane afanat.
Deci spal orezul, daca am timp il pun 10-15 minute la inmuiat, dar de obicei sar peste faza asta. Alte feluri de orez cu bobul lung nu se spala. Il pun in oala, pun si apa (direct de la robinet, cat cred de cuviinta), scutur un pic oala ca sa se aseze orezul uniform, apoi bag degetul mijlociu in mijlocul olii (degetul atinge fundul olii) si apa trebuie sa ajunga pana la prima incheietura a degetului. Vars din apa daca-i prea multa sau mai adaug daca nu-i destula, il dau la foc mare pana incepe sa fiarba, apoi la foc mic de tot si-l acopar cu un capac. Il vad cand e gata, dureaza cam 15 minute (la asta chiar ca nu ma uit niciodata pe cea, de obicei fac altceva pe alt ochi si oricum il am sub observatie ca pun intotdeauna un capac de sticla). Cand e gata nu mai este apa in oala, orezul a supt-o toata. Important mai este ca sa se lase orezul asta vreo 5 minute la odihnit, cu capac pe oala. Si-nca ceva: e foarte bine daca oala are un fund mai gros, nu exista pericolul ca orezul sa se prinda la fund. Asta-i metoda aburelii. Mai exista metoda fiertului, dar eu n-o mai folosesc deloc: se pune orezul la fiert in foarte multa apa (vreo 3 litri de apa la 400-500g orez), orezul se pune in apa clocotinda, se lasa la fiert vreo doua minute pe foc mare, apoi se varsa apa, orezul se pune intr-o strecuratoare si se clateste cateva secunde cu apa rece. Se pune orezul strecurat inapoi in oala goala, se acopera cu un capac si se mai lasa vreo 10 minute la foc foarte mic. Si aici e nevoie de-o oala cu fund gros. Sau faceti cum scrie pe cutia de orez. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Inca ceva, cred c-am mai zic pe-aici (IMG:style_emoticons/default/nesigur.gif) , de obicei cand fierb orez salbatic sau de-ala integral (astea dureaza vreo 40 minute pana-s gata), fac toata cutia si restul il inghet in portii, sa nu-mi mai ia atat timp cand imi mai trebuie. Cand imi trebuie il iau din congelator, adaug putina apa si-l dau la decongelat la cuptorul cu microunde. |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 2nd May 2025 - 11:35 PM |
|