![]() |
![]() |
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
Chiftelutele de ton se fac repede, casa nu se umple de miros de peste si, important la mine, e singura forma de peste pe care o mananca fiica-mea ;)
Chiftelute de ton 2 conserve cu ton in ulei ceapa taiata marunt usturoi taiat marunt 1 ou intreg + 1 galbenus sare, piper marar (sau ce verdeata puneti la chiftelutele normale). Se scurge uleiul din conserva in mare, carnea de ton se scoate si se faramiteaza cu furculita. Se adauga celelalte ingrediente (cine vrea poate cali ceapa). Se formeaza bile sau chiftelute plate, care se prajesc in ulei. Eu fac un sos de rosii la ele (ceapa taiata marunt in ulei de masline, rosii pasate, sare, piper, oregano sau amestec de plante italienesti), garnitura niste orez sau linte rosie fiarta si o salata. |
|
|
![]() |
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
Mucequa de Peixe
reteta braziliana 300g creveti mari 800g peste marin fara piele sucul de la 1/2 lamaie 5 catei usturoi 1 ceapa mare 2 ardei grasi sau kapia (eu am folosit kapia rosii) 1 kg rosii coapte (iarna 1 sau 2 conserve de rosii curatate de piele in suc propriu, de 450g) 1 conserva crema de cocos (sau lapte de cocos, atunci folositi numai 1 conserva de rosii sau mai putine rosii proaspete) 1 legatura coriandru verde 4 linguri ulei de palmier (sau o bucata grasime de palmier - Palmin) vreo 20 masline uei de masline 300g orez cu bobul lung sau basmati sare 1 lingurita Sambal Oelek sau 1-2 ardei iuti Se curata pestele de oase si se taie in bucati marisoare. Crevetii se curata si ei. Se pun bucatile de peste si crevetii intr-un bol si se amesteca cu sucul de lamaie, niste sare si 4 catei usturoi taiati marunt. Se lasa la marinat macar 30 minute. Se infierbanta o tigaie, se incing 4 linguri ulei de masline si se prajesc crevetii si pestele (nu prea mult, dar pe ambele parti), apoi se scot din tigaie. Ceapa se taie grosier, ardeii fasii nu foarte subtiri. In tigaie se mai pun 2 linguri ulei de masline si se pune ceapa si ardeii la prajit. Dupa vreo 2-3 minute se adauga rosiile taiate marunt si sare. Se lasa pe foc vreo 15 minute. Dupa aceea se aduga crema de cocos (daca puneti lapte de cocos, lasati sosul numai vreo 5 minute la fiert), uleiul de palmier, maslinele, aproape tot coriandrul, sare si Sambal Oelek-ul. Mai lasati vreo 5-10 minute la foc mic, apoi adaugati pestele si crevetii, dati la focul cel mai mic si-i lasati sa traga cateva minute. Orezul: in doua linguri de ulei se prajeste 1 catel usturoi taiat mic, se adauga imediat orezul nespalat, se amesteca bine, apoi se adauga 600ml apa si sare. Se lasa sa traga un clocot, apoi se acopera cu un capac si se lasa la foc mic sa traga (vreo 25 de minute). Se presara cu niste coriandru verde cand se serveste. Eu n-am avut coriandru, n-am pus nimic in sos in locul lui si l-am presarat la sfarsit cu patrunjel verde. Nu fiti zgarcite cu ardeiul iute sau Sambal Oelekul (nu trebuie sa arda gura, ci numai sa piste in mod placut), atfel e plictisitoare mancarea. |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 7th May 2025 - 06:14 PM |
|