![]() |
![]() |
![]()
|
|
Moderator Global ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 5,946 Joined: 17-January 07 From: Bucuresti Member No.: 1,055 ![]() |
Am primit azi in cutia postala primul fluturas de campanie. (IMG:style_emoticons/default/huh.gif) semn ca cineva s-a gandit ca si votul meu conteaza!
Recunosc ca de 8 ani n-am ratat nici campanii, nici votari. Poate ar fi trebuit sa ma potolesc, deoarece nu prea mi-au iesit pasentele! Dar iaca ma intarat si de data asta sa cred ca stampila mea pusa pe-un buletin de vot, in cunostinta de personaje politice si platforme, va face diferenta. (IMG:style_emoticons/default/closedeyes.gif) Voi ce sentiment aveti la start de campanie electorala pentru parlamentare? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Moderator Global ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 5,946 Joined: 17-January 07 From: Bucuresti Member No.: 1,055 ![]() |
Am revenit si cu o explicatie simplisto-tehnicista. Daca inainte se vota pe cricumscriptii (adica judete + Bucuresti), acum se voteaza pe colegii. Inainte fiecare circumscriptie avea delimitate un nr de fotolii de deputat si senator (in functie de cati locuitori erau inregistrati in perimetrul respectiv). In functie de scorurile obtinute la alegeri, partidele isi imparteau locurile. Acum Romania e bucatita pe colegii, vreo 340 cred. Astfel, fiecare partid mare si-a desemnat cate un candidat pentru fiecare colegiu. Exista si partide (ca PNG de exemplu, care si-a stabilit candidati doar pentru unele dintre colegii, unde au considerat ca au sanse de izbanda). Cei care obtin procentul cel mai mare de voturi, ajung in parlament. La Senat, colegiile sunt grupate cate 2 sau 3. (este stiut faptul ca Romania are un deputat la 70.000 de locuitori si un senator la 160.000 de locuitori).
Cautand pe google: bec +parlamentare +2008 veti descoperi site-ul Biroului Electoral Central. Deocamdata nu se regasesc listele cu cantindati, dar puteti vedea in ce colegiu sunteti incadrati. Legat de ce spune Angel, mai sunt si alte faze demne de Cascadorii rasului. In Capitala, la colegiul 7, s-au inscris atat Dan Voiculescu (care are un istoric lung cu Securitatea), cat si Ioan Talpes (fost consilier pe probleme de aparare si securitate nationala). Talpes a iesit la atacuri dure la adresa contracandidatului inca inaine de campanie, asa ca mai mult pe sustache, decat pe fata, partidul l-a mutat pe asa-zisul Motan Felix la un alt colegiu, unde sa nu aiba cine sa-l invite la duel. (IMG:style_emoticons/default/ph34r.gif) |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 17th June 2025 - 05:45 PM |
|