![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
Am sa pornesc topicul acesta pt ca nu vreau sa va povestesc la meniul saptamanal
Prima poveste, drumul un ton bluefin, din Canada pana intr-un restaurant din Japonia. Pe food channel unul dintre realizatorii pe care-i urmaresc cu placere (cand imi amintesc), Michael Smith si-a propusa sa calatoreasca prin lume urmarind produsul brut pana la cel finit. Estul Canadei si ma refer la frumoasele provincii New Bruswick, Nova Scotia si Prince Edward Island sint spalate de apele Atlanticului si foarte multi locuitori lucreaza in joburi legate de pescarie sau sint pescari. Venind din vestul lor provinciile au un aer mai sarac fata de suratele din vest insa salbaticia locurilor si muntele langa mare le dau un farmec absolut special. Realizatorul nostru si-a propus sa iasa in larg cu pescarii pana ce unul dintre ei prinde un ton si de-acolo sa urmareasca itinerarul pestelui pana ajunge pe mese. Una dintre barci a fost norocoasa si dupa vreo ora de lupta cu monstrul au reusit sa-l ancoreze. Pestele a fost tinut asa in harpon, in spatele barcii, sa inoate singur pana la mal ca sa se linisteasca, toate astea avand efect asupra carnii. Exemplarul avea 350 kg, un exemplu ca sa va faceti o idee de marimea unui peste ton. Pestele se pune imediat intr-o baie de gheata pt ca lasat afara osul sirei spinarii iradiaza atat de multa caldura incat se coace carnea. A 2-a zi fiecare peste se scoate la licitatie, pestele nostru a fost vandul cu 3900$ canadieni si-a luat drumul Japoniei, spre piata Tsukiji, cea mai mare piata de peste din lume. Activitatea acolo incepe la miezul noptii cand se fac livrarile, apoi la 3AM se pregatesc pt licitatia care incepe la 5 dimineata. Pana in hala uriasa unde sint cateva sute de exemplare de ton blufin aduse de pe tot globul, se trece printr-o hala cu zeci de soiuri de peste si fructe de mare, absolut fascinant. Peste nostru a fost cumparat de un en-grosist cu o suma ce se invarte in jur de 10000cad nu-mi mai amintesc exact, apoi transat in bucati speciale, cu cutite fabricate in atelierele care fabricau sabiile samurailor. In timp ce realizatorul Michael Smith si translatorul admirau maiestria celor care transau pestele a aparut si primul client, un chef cu 2 stele Michelin care a cumparat, cu 130CAD per kilogram, o bucata frumoasa de peste si care, mai apoi, a plecat spre destinatie, impachetata cu grija in hartie. La rugamintea canadianului de a asista la preparea unei mese din pestele urmarit pe tot globul am asistat a 2-a zi la o masa la care chef-ul japonez a preparat sushi-uri facute din bucata de carne cumparata in ajun si care avea mai multe texturi. Pretul unui sushi se invartea pe la 4000 yeni sau 40 dolari canadieni (ceea ce e enorm) insa ca o incheiere, gustul tonului era atat de special pt ca se simtea in el povestea drumului atat de lung din apele reci ale Atlanticului canadian pana pe masa unui restaurant din Tokyo. (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/123966821_a8319cb53d.jpg) |
|
|
![]() |
![]()
Post
#2
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
Astazi o scurta poveste despre foie gras
Este una dintre delicatesele cele mai populare ale bucatariei franceze, are o textura untoasa si un gust delicat. Se vinde intreg sau prepaprat in mousse, pate etc Faptul divers ar fi in felul (controversat de altfel) in care ajunge ficatul unei rate/gaste la marimea aceea. Exista o tehnica speciala de hranire fortata a gastelor, care dateaza din Egitpul antic din 2500i.c. Am vazut un reportaj in care realizatorii au vizitat niste ferme de rate Moulard din provincia Quebec. Pasarile se cresc in 3 etape, fiecare etapa avand hala ei, a 2-a fiind cea in care sint hranite fortat. Cum? Fiecare pasare sta intr-o cusca (cred/sper doar cand vine 'ora mesei' ) si un angajat al fermei cu un dispozitiv special ii pune mancarea (piure de porumb) direct in stomac, Procedeul dureaza secunde si din cate am vazut pasarea nu este nicicum chinuita insa aceea era doar o secventa reusita. Explicatia pt metoda aceasta ar fi ca prin hranirea naturala, artizanala, cantitatea de hrana ingurgitata este mult mai mica iar prin cea fortata, numita 'gavage' , de 2 ori pe zi ratele primesc o cantitate mult mai mare de hrana si ficatul se mareste considerabil. Cat de sanatos este un astfel de ficat este unul dintre subiectele controversate. Cel mai mare producator de foie gras din lume este Franta urmata pe locul 2 de Ungaria. (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/10FoieGrasofQuebecMoulardDuck.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 23rd June 2025 - 06:23 AM |
|