![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 683 Joined: 14-October 08 From: Nice Member No.: 5,113 ![]() |
M-am gadit sa va povestesc despre Corsica, insula a frumusetii, taram al contrastelor, care te cucereste cu peisajele ei minunate, cu vegetatia luxurianta si kilometrii intregi de plaja salbatica.
Am plecat cu ferry boat-ul de la Nice pana la Île Rousse continuand traseul Corte – Ajaccio si retur cu masina. Am strabatut kilometri intregi de serpentine, am urcat si am coborat, as fi spus ca sunt intr-o alta lume. Corsica este « un munte in mare », un univers impartit in doua pe verticala. Partea de sus – sunt muntii cu pesterile lor secrete ; aici, satele par a se sustrage legii gravitatiei. Agatate de munte, suspendate parca in gol, izolate in crapaturi de stanca si inconjurate de vegetatia abundenta, casele de piatra ascund secrete de familie si amintiri ale razbunarilor(« vendeta ») din timpuri de mult apuse. Partea de jos – sunt plajele paradisiace si marea de un albastru intens. Ametitoare, atragatoare, cu o istorie plina de invazii si izolare, Corsica este un amestec al contrastelor , o bucata de cer « coborata pe pamant » . Secreta si salbatica, Corsica va fi intotdeauna pentru mine mult mai mult decat o simpla regiune pe harta Frantei. (IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1487.jpg) (IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1486.jpg) (IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1485.jpg) (IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1481.jpg) (IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1459.jpg) (IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1454.jpg) (IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1391.jpg) (IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1628.jpg) |
|
|
![]() |
![]() ![]()
Post
#2
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 683 Joined: 14-October 08 From: Nice Member No.: 5,113 ![]() |
va mai pun cateva fotografii
(IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1563.jpg) (IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1627.jpg) (IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1553.jpg) (IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1534.jpg) (IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1501.jpg) asta asa ca sa maresc suspansul pentru Roxi, ca pana ajung la desert mai este cale lunga o sa incep cu materiile prime daca pot spune asa, adica cu branza si carnea din care se fac retetele traditionale;branza, este facuta din lapte de oaie si de capra, poate fi cremoasa "le brociu" sau sa fie tare,acoperita de o coaja uscata care este spalata cu apa calduta sarata si apoi periata pentru a i se favoriza gustul "le niolo". Le niolo are un gust mai special, pisca de limba si se lipeste de dinti, mie nu prea mi-a placut cand am gustat. Smecheria insa era alta, aces tip de branza se serveste la sfarsitul mesei dar nu asa seaca ci cu dulceata de smochine usor incalzita si cu miez de nuca copt. Acestea sunt doar doua tipuri ca atat imi mai amintesc ca denumire (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) si sunt singurele care mi-au atras in mod special atentia papilelor gustative. la capitolul mezeluri o paleta diversa de jambon crud (afumat sau nu), salam, carnati. majoritatea sunt lasate la macerat cu sare, vin, piper si afumate. Am facut cunostinta si cu "le figatellu" un carnacior buclucas din ficat de porc si muuuult usturoi ... cum deschideam gura....o fi inchideam la loc ca eram taare parfumata. cam asa arata mezelurile la piata (IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1402.jpg) in episodul urmator va voi povesti despre ciorba, vinete si condimente, despre bere si ierburi aromatice ce spui Roxi mai ai rabdare pana la desert? |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 14th May 2025 - 12:57 AM |
|