IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Corsica, Destinatie de vacanta
blekytza
post Jan 26 2009, 07:42 PM
Post #1


Incurabil
*****

Group: Obsedat
Posts: 683
Joined: 14-October 08
From: Nice
Member No.: 5,113



M-am gadit sa va povestesc despre Corsica, insula a frumusetii, taram al contrastelor, care te cucereste cu peisajele ei minunate, cu vegetatia luxurianta si kilometrii intregi de plaja salbatica.

Am plecat cu ferry boat-ul de la Nice pana la Île Rousse continuand traseul Corte – Ajaccio si retur cu masina.

Am strabatut kilometri intregi de serpentine, am urcat si am coborat, as fi spus ca sunt intr-o alta lume.

Corsica este « un munte in mare », un univers impartit in doua pe verticala.

Partea de sus – sunt muntii cu pesterile lor secrete ; aici, satele par a se sustrage legii gravitatiei. Agatate de munte, suspendate parca in gol, izolate in crapaturi de stanca si inconjurate de vegetatia abundenta, casele de piatra ascund secrete de familie si amintiri ale razbunarilor(« vendeta ») din timpuri de mult apuse.

Partea de jos – sunt plajele paradisiace si marea de un albastru intens.

Ametitoare, atragatoare, cu o istorie plina de invazii si izolare, Corsica este un amestec al contrastelor , o bucata de cer « coborata pe pamant » .

Secreta si salbatica, Corsica va fi intotdeauna pentru mine mult mai mult decat o simpla regiune pe harta Frantei.
(IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1487.jpg)
(IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1486.jpg)
(IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1485.jpg)
(IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1481.jpg)
(IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1459.jpg)
(IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1454.jpg)
(IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1391.jpg)
(IMG:http://i433.photobucket.com/albums/qq57/blekytza/100_1628.jpg)


Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
blekytza
post Jan 28 2009, 06:35 PM
Post #2


Incurabil
*****

Group: Obsedat
Posts: 683
Joined: 14-October 08
From: Nice
Member No.: 5,113



Astazi imi voi continua sirul povestirii despre bucataria corsicana.

La felul I se servesc diferite supe si ciorbe: de legume, de peste, de castane, de gaina, si bineinteles de Usturoi!
Ciorba traditionala este cea "taraneasca" avand ca ingredient principal fasolea alba cu bob mare, dar si multe legume taiate grosier, multe condimente, slanina taiata cubulete si piept de porc afumat; totul fiert indelung la foc mic si pana ajunge la o textura destul de groasa.
se serveste fierbinte si se pune in farfurie si putina branza ce pisca de limba.

Ca "plat principal" se servesc diverse preparate din carne de porc, omlete, paste, peste sau fructe de mare.
Mi-au placut in mod deosebit vinetele umplute cu carne tocata, gratinate la cuptor si servite cu sos de rosii cu busuioc fara a-l uita insa pe maria-sa Usturoiul!
M-a luat prin surprindere gustul unei omlete cu muuulta menta servita pe un "pat" de sos de rosii ; nu as mai repeta experienta!

Mostenirea colonizarii italiene, Pastele, se consuma sub toate formele stropite din belsug cu ulei de masline si sos de rosii proaspat.

Pestele l-am gustat prajit pe gratar si marinat cu sos de marar, l-am preferat pe cel din urma.

Aromele predominante in bucataria corsicana: maghiran, oregano, menta, dafinul, cimbrul si salvia(combinata cu piper verde si nelipsitul Usturoi)!

la categoria dulciuri stam asa:
Fiadone - este cel mai cunoscut si cel mai apreciat desert corsican; este facut din branza, multa lamaie, oua si tuica, totul la cuptor 45 de minute!(as spune sa e un fel de pasca mai aromata si mai alcoolizata (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) )
Canistrelli - fursecuri traditionale cu vin alb
mai urmeaza in ordine pur aleatorie: tot felul de tarte cu faina de castane, nuci, stafide, miglade, smochine, gogsi umplute cu dovleac sau cu branza si tot aici as pune si dulceata de portocale, smochine, mure, lubenita si castane; un gust deosebit are amestecul de brocciu cu miere si dulceata de clementine (IMG:style_emoticons/default/indragostita.gif)

dintre licorile bahice trebuie sa mentionez o groaza de lichioruri dulci si imbietoare de castane, coacaze, mure, lamaie, mandarie;
o varietate de vinuri rosii ca sangele si cu un gust condimentat, usor intepator precum caracterul unui adevarat corsican, rosé -urile fructate cu gust proaspat ca o invitatie la masa exotica, si vinul alb, "cuminte", cu note florale ce dadea o nota aparte branzeturilor proaspete.

uitasem de berea traditionala Pietra - piatra, fermentata cu multa faina de castane, cu un gust amarui foarte pronuntat. personal nu prea mi-a placut..
cam asta ar fi de povestit, sper sa nu imi dezamagesc cititorii!
despre superstitie si descintec in episodul urmator

Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic


Reply to this topicStart new topic
2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 

Lo-Fi Version Time is now: 20th July 2025 - 03:41 AM