![]() |
![]() |
![]()
|
|
Moderator Global ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 5,946 Joined: 17-January 07 From: Bucuresti Member No.: 1,055 ![]() |
Nebunie la Chisinau. Protestatarii au ocupat clădirea preşedinţiei din R. Moldova
Protestatarii de la Chişinău au ocupat clădirea preşedinţiei, iar mai multe salvări au apărut în apropierea manifestanţilor. Protestatarii au arborat în faţa intrării preşedinţiei din Chişinău un steag al României, iar pe acoperişul clădirii un drapel al Uniunii Europene, relatează corespondentul RIA Novosti, aflat la locul incidentelor. Potrivit cotidianului moldovean Timpul, care citează martori oculari, protestatarii au distrus mai multe portrete ale preşedintelui Vladimir Voronin, al cărui mandat expiră marţi. Tinerii au scos pe frontispiciul preşedinţiei o pânză cu harta României mari, scandând: "Trăiască, trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească". Opoziţia din R. Moldova cere continuarea manifestaţiilor până la noi alegeri legislative Opoziţia solicită continuarea manifestaţiilor în Republica Moldova, până la organizarea de noi alegeri legislative, a declarat marţi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. "Am sesizat organizaţiile internaţionale, cerându-le să nu recunoască rezultatele alegerilor", a declarat Chirtoacă, unul dinrtre liderii opoziţiei. "Manifestaţiile vor continua până când va fi fixată data unor noi alegeri", a continuat el. Violenţele s-au soldat azi cu peste 30 de răniţi la Chişinău, capitala moldoveană, în timp ce o mulţime de opozanţi a luat cu asalt preşedinţia şi Parlamentul acestei mici republici foste sovietice, după proclamarea, luni, a victoriei comuniştilor la alegerile legislative de duminică. Manifestaţia a fost organizată de Partidul Liberal-Democrat, care a obţinut aproximativ 12 la sută din voturi, în timp ce comuniştii au obţinut aproape 50 la sută. Mediafax |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Bookaholic ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administratori Posts: 3,086 Joined: 25-February 09 From: Craiova Member No.: 5,950 ![]() |
Si bunica din partea mamei e tot din Basarabia.
Altheea, sunt oameni si oameni. Asa cum sunt romani care urasc Romania. Dar nu cred totusi ca e general valabil. Inteleg ca sunt multe aspecte care ar trebui luate in considerare, si chiar nu cred ca o unire se va mai infaptui curand, cu toate astea... sunt fratii nostri, chinuiti si mintiti, sunt parte din noi si atata timp cat vor fi parti dezlipite din noi va exista mereu un dor si-o jale stramoseasca, pe care le-o lasam mostenire copiilor nostri. Daca intr-adevar ei nu se simt romani, atunci de ce exista atatea poezii si cantece care plang "schisma"? Intr-adevar ne-am instrainat, noi am fost tradati si umiliti, ei au fost rapiti de trei ori, am fost atata timp despartiti unii de altii... Timp de o jumatate de secol rusii au încercat sa distruga spiritualitatea româneasca a fratilor basarabeni prin interzicerea grafiei latine, deportarea populatei locale, închiderea bisericilor, teroare, asasinate. Noi ce am fi facut in locul lor? Rezistenta romanilor basarabeni în fata cotropitorilor, dorinta lor de libertate, precum si speranta în unirea cu Romania l-au determinat pe fostul ministrude razboi rus, generalul Kuropatkin, sa scrie în 1910 : "Poporul român din Basarabia, anexat acum o suta de ani (1812 - n.n.), traieste înca si astazi separat, ca si când ar fi în afara populatiei ruse. în viitor, fie pe cale pasnica, fie în urma unui razboi, unitatea poporului român este inevitabila". Credeti ca nu mai exista nationalism romanesc in Basarabia? Revolta de peste Prut este de fapt revolutie. Daca tineti cont de istorie o sa intelegeti de ce sunt lucrurile asa cum sunt."Eu locuiesc Limba română, care nu este pentru mine un instrument, ceva pe care pot s-o schimb ca pe o cămaşă, ci este pielea, pielea pe care n-o poţi schimba: stai în ea, mori în ea, iar dacă ţi se ia, mori!" Paul GOMA |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 14th August 2025 - 12:08 AM |
|