![]() |
![]() |
kalua |
![]()
Post
#1
|
Musafir ![]() |
Chiftelutele de ton se fac repede, casa nu se umple de miros de peste si, important la mine, e singura forma de peste pe care o mananca fiica-mea ;)
Chiftelute de ton 2 conserve cu ton in ulei ceapa taiata marunt usturoi taiat marunt 1 ou intreg + 1 galbenus sare, piper marar (sau ce verdeata puneti la chiftelutele normale). Se scurge uleiul din conserva in mare, carnea de ton se scoate si se faramiteaza cu furculita. Se adauga celelalte ingrediente (cine vrea poate cali ceapa). Se formeaza bile sau chiftelute plate, care se prajesc in ulei. Eu fac un sos de rosii la ele (ceapa taiata marunt in ulei de masline, rosii pasate, sare, piper, oregano sau amestec de plante italienesti), garnitura niste orez sau linte rosie fiarta si o salata. |
|
|
![]() |
kalua |
![]()
Post
#2
|
Musafir ![]() |
O reteta clasica, un pic transformata de mine, simpla si excelenta la gust
Peste in sos de vermut 800 g peste alb (foarte bine se potriveste monkfish) 2 linguri unt 100 ml vin alb sec 200 ml fond de peste (supa clara de peste, se poate face si acasa din oase de peste, cozi, tot ce-i gunoi de la peste, creveti plus niste morcovi, ceapa, patrunjel radacina si la sfarsit se strecoara) sare, piper 2 linguri vermut (neaparat Noilly Prat daca-l puteti procura) 150-200 ml frisca lichida neindulcita sau smantana 30 g unt foarte rece, taiati-l in bucatele si puneti-l la congelator cand incepeti sa gatiti 1 legatura arpagic verde (chive) Taiati pestele in bucati mai mari. Dati drumul la cuptor la vreo 50-60°C si bagati o farfurie goala in el. Se pune o tigaie mai inalta pe foc mic si se topeste untul in ea, apoi se adauga bucatile de peste care nu trebuie prajite, se lasa numai sa traga in untul ala. Se toarna vinul, se acopera tigaia cu capac si se mai lasa vreo 2-3 minute. Apoi se scoate pestele pe farfuria din cuptor, se sareaza, pipereaza si se pune inapoi in cuptor, cu tot cu peste. In tigaie puneti vermutul, fondul de peste, dati focul la mediu-mare si asteptati pana sosul s-a redus la jumatate. Apoi se adauga frisca, se mai lasa ceva la redus. Se stinge focul, sosul se monteaza cu untul din congelator, se adauga arpagicul verde si bucatile de peste si se mai lasa cateva minute sa traga in sos. (IMG:http://i37.photobucket.com/albums/e77/karina_luana/Bucatarie/IMG_3099.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 7th May 2025 - 05:57 PM |
|