![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Aluat de pizza
pentru 4 pizze rotunde dupa Jamie Oliver 400 g faina alba tip 550 100 g gris fin sare 1 plic drojdie uscata (7 g) 1/2 lingura zahar (brun daca aveti la indemana) ca. 325 ml apa Masura de apa la aluaturile cu drojdie nu se poate determina exact, depinde si de cat de umeda e atmosfera, cat de fin e macinata faina. Se amesteca faina cu grisul si cu sarea, se face o gramajoara, in mijlocul ei o adancitura. Separat se face maiaua din drojdie, zahar si niste apa calduta (se amesteca pana s-a dizolvat drojdia si zaharul, apoi se lasa putin sa se linisteasca). Se pune maiaua in adancitura si se incepe cu framantatul. Se framanta pana cand aluatul este elastic, moale si intins. Daca framantati cu mainile, bagati-le inainte de-a incepe actiunea in faina. Puneti aluatul intr-un bol, acoperiti-l cu folie de plastic si lasati-l la un loc caldut la crescut. Il puteti pune si in cuptor, la ca. 50°C, in cazul asta nu mai puneti folie pe bol. Dupa ce a crescut se imparte in 4 si se coace in cuptorul preincalzit la cel putin 250°C, pe sina de jos. 2) pizza fara blat de la Monicutza se bat 4 oua pana se fac spuma, se adauga 4 linguri de faina, 4 linguri de ulei si se amesteca pana se omogenizeza dupa care se pun dupa gust: sunca, cabanos, ciuperci, masline, cascaval ras sau mozarela, 2 linguri de ketchup; se amesteca totul si se pune intr-o tava unsa si tapetata cu faina; pentru decor se pot pune deasupra fasii de ardei gras,masline etc; se baga la cuptor si in aprox. 30 min e gata. reteta asta am luat-o de pe net unde am gasit si o poza (chiar asa a aratat si a mea, nu e mare smecherie): (IMG:http://i40.photobucket.com/albums/e229/MonicutzaB/pizza.jpg) |
|
|
![]() |
![]() ![]()
Post
#2
|
|
V.I.P. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administratori Posts: 6,891 Joined: 9-November 07 From: Sibiu Member No.: 2,591 ![]() |
Pizza rapida "8 minute la tigaie"
Pentru 4 pizza cu diametrul de 22 cm aveti nevoie de: 450 gr faina 225 ml apa calduta 25 gr drojdie proaspata 1 lingurita sare 2 linguri ulei 1 lingurita zahar Amestecam drojdia cu zaharul si frecam un pic pana se lichefiaza. Turnam peste ea 50 ml apa fierbinte ( nu fiarta) si o lingurita de faina; amestecam si lasam maiaua la crescut aproximativ 10 minute. Intr-un pahar amestecam restul de apa fierbinte cu sarea si cu uleiul. Faina o punem intr-un castron mai inalt si facem in mijlocul ei o adancitura, in care turnam maiaua crescuta. Cu ajutorul unei furculite amestecam incet incorporand cate putina faina de pe marginea adanciturii. Periodic turnam cate putin din apa sarata cu ulei. Continuam asa pana am incorporat toate ingredientele. Tin sa precizez, pentru ca mi se pare important: Am folosit exact canditatile date si nu am avut nevoie de alte adaugiri de faina sau lichid. Coca a iesit perfecta, moale, elastica si nelipicioasa. Am incalzit un pic cuptorul (vreo 10 minute cu usa deschisa), am oprit focul si am bagat acolo castronul cu coca, la crescut, pentru o ora. Sa va arat cum am lucrat eu: (IMG:http://i287.photobucket.com/albums/ll150/teocris7/retete%20in%20imagini/DSC01700.jpg) (IMG:http://i287.photobucket.com/albums/ll150/teocris7/retete%20in%20imagini/DSC01701.jpg) (IMG:http://i287.photobucket.com/albums/ll150/teocris7/retete%20in%20imagini/DSC01703.jpg) Nu am avut un plan de lucru prea mare din lemn, insa m-am descurcat (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dupa ce coca a crescut frumos, o scoatem din castron si, pe un plan de lucru din lemn putin infainat, o impartim in patru bucati egale (sau in cate doriti in functie de marimea tigaii). Fiecare bucatica de coca o intindem incet cu mana in forma cat de cat rotunda (a se vedea poza de mai sus:)) ). Am o tigaie normala de tabla neagra. Ca sa nu vina in contact direct cu flacara aragazului si sa se incinga prea tare, am pus mai intai o tabla groasa( 0.5 cm) de fonta si apoi tigaia. Capac am folosit unul normal, emailat, un pic mai mic decat tigaia mea. (IMG:http://i287.photobucket.com/albums/ll150/teocris7/retete%20in%20imagini/DSC01704.jpg) Acoperim tigaia (neunsa cu nimic) cu capacul si o punem pe foc mare la incins. Cand e destul de incinsa, punem un blat de pizza , dam focul mai mic (mijlociu spre mic), acoperim iar cu capacul si lasam pe foc fix 4 minute. (IMG:http://i287.photobucket.com/albums/ll150/teocris7/retete%20in%20imagini/DSC01707.jpg) Cand au trecut cele 4 minute, cu ajutorul unei palete intoarcem blatul pe partea cealalta, ungem cu sos de rosii si imprastiem umplutura. (IMG:http://i287.photobucket.com/albums/ll150/teocris7/retete%20in%20imagini/DSC01708.jpg) (IMG:http://i287.photobucket.com/albums/ll150/teocris7/retete%20in%20imagini/DSC01709.jpg) (IMG:http://i287.photobucket.com/albums/ll150/teocris7/retete%20in%20imagini/DSC01710.jpg) Acoperim iar cu capacul si lasam iar 4 minute. Gata! O scoatem pe un platou si servim. Foarte usor, nu? (IMG:http://i287.photobucket.com/albums/ll150/teocris7/retete%20in%20imagini/DSC01714.jpg) Va doresc pofta buna! Si a doua zi pizza a fost foarte gustoasa! Reteta este preluata si prelucrata de pe blogul Laurei Adamache. Laura ne sfatuieste sa lucram cu coca pe un fund de lemn (nu de silicon sau blat de marmura) "pentru ca in contact cu lemnul glutinele confera aluatului elasticitate". De asemeanea, blaturile de pizza trebuie intinse cu MANA nu cu sucitorul. " Stiu ca ma repet dar nu folositi in nici un caz facaletul pentru intinsul foii. Preferati o pizza mai neregulata ca forma decat o pizza perfect rotunda dar fara gust care isi pierde elasticitatea in momentul in care se raceste" mai spune ea si ii dau dreptate. |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 3rd May 2025 - 11:30 AM |
|