![]() |
![]() |
kalua |
![]()
Post
#1
|
Musafir ![]() |
Hai sa vorbim aici ce si cum pregatim cand suntem gazde :pistolar:
Nu numai retete, ci si idei de decorat masa sau camera unde sarbatorim. Incep cu o reteta pe care o fac de obicei in cadrul unui meniu cu tapas: Creveti mauri 800 g creveti (congelati) curatati 1 ardei iute rosu mic 1 capatana usturoi 1 portocala netratata chimic 3 ramurele cimbru proaspat 100 ml ulei de masline 2 foi de dafin sare, piper, boia de ardei - dulce si iute 1 varf cutit de chimion in cruce (cumin) Dimineata se decongeleaza crevetii (daca mai au intenstinul in ei, se scoate), se spala si se sterg. Ardeiul iute se toaca marunt (fara seminte), usturoiul la fel. Portocala se spala cu apa fierbinte, i se rade coaja, apoi se stoarce. Cimbrul se spala, scutura de apa si se culeg frunzulitele. Se prajesc crevetii, se adauga in tigaie usturoiul, ardeiul iute si foile de dafin. Se stinge cu sucul de portocala, se ia de pe foc. Se potriveste de gust cu celelalte ingrediente si se lasa intr-un recipient acoperit la rece pana vin musafirii. |
|
|
![]() |
![]() ![]()
Post
#2
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Rata cu sos de portocale - 4 persoane
1 rata de ca. 2 kg legume pt supa: 1 morcov mare, 1 ceapa, 1 patrunjel radacina, 1 bucata de telina sare, piper 2 linguri ulei 4 linguri otet (daca se poate Balsamico, trebuie sa aiba un gust usor dulciu)) 4 portocale (macar 2 dintre ele cu coaja netratata chimic) 80 g zahar (daca se poate brun) 60 ml vin de Porto 20 ml Grand Marnier (sau alt lichior de portocale) Aripioarele (partea de la "sfarsit"), gatul, stomacul, inima se spala si se pun la fiert in 1/2 l de apa. Se adauga legumele taiate mic si se fierb toate ca 30 min. Cuptorul se preincalzeste (180°C) Rata se spala, usuca, se freaca pe dinafara si pe dinauntru cu sare si piper. Se incinge uleiul intr-o tava si se prajeste rata pe toate partile. Se stinge cu 2 linguri de otet. Se toarna peste rata sosul format in tava si se da cuptor 1 ora. Se tot uda rata in timpul asta cu sosul din tava. Portocalele netratate se spala cu apa fierbinte, se usuca si se cojesc f. subtire (numai coaja portocalie, in fasii cat se poate de subtiri). Coaja se pune la fiert f. scurt in apa. Portocalele se cojesc f bine (cat sa nu fir nici un fir din coaja alba pe ele), apoi se fileteaza (se scoate numai carnea dintre felii). Aici e necesar un cutit f. bine ascutit!! Celelalte 2 portocale se storc. Se scoate rata din cuptor si se pune la un loc cald. Sosului din tava i se scoate grasimea (eu pun un filtru de cafea intr-o strecuratoare si-l pun acolo, grasimea ramane in filtru. Se poate face la fel cu niste hartie de bucatarie umezita cu apa rece pusa in strecuratoare). Zaharul cu restul de otet se caramelizeaza usor, se adauga vinul de Porto, sucul de portocale, sosul strecurat si 200 ml din supa. Se lasa pe foc mare pana se reduce (cam la 1/). Ficatul se face piure si se trece prinzt-o strecuratoare f fina. Se adauga la sos. Se ia sosul de pe foc, se adauga firele de coaja de portocala, miezul de poertocala si lichiorul. Se mai infierbanta o data sosul. Piept de gasca cu crusta de portocale - 4 persoane 2 piepti de gasca cu os sare, piper 2 linguri ulei sau untura de gasca 1/2 l supa de gaina (instant) 800 g cartofi (fainosi) 1 lingurita cimbru 3 linguri miere sucul si coaja rasa marunt de la 1 portocala netratata chimic 1 lingurita ghimbir ras 2 linguri Grand Marnier (sau alt lichior de portocale) Pielea de pe piepti se taie cu un cutit f ascutit si se sareaza, pipereaza. Cuptorul se preincalzeste la 180°C. Uleiul (untura) se incinge intr- tava, se rumeneste carnea pe toate partile, se uda bine cu sosul format si se da la cuptor. Tava trebuie sa fie acoperita. Pt. cine n-are tava cu capac: se acopera cu folie de alumniu). Se lasa 30 min in cuptor. Se curata cartofii si se taie felii. Se scoate carnea din tava si se pun cartofii acolo. Se presara cu cimbru, sare si piper si se toarna restul de supa. Se amesteca mierea cu sucul si coaja de portocale, cu cu ghimbirul si lichiorul si se da pe piele cu un penson. Se da iar la cuptor pt. 1 ora, timp in care se tot da cu pensonul cu marinada de portocale. Tava trebuie sa fie acoperita. In ultimele 10 min se ia capacul de pe tava si se ridica temperatura cuptorului la 200°C. Carnea trebuie lasata la "odihnit" cateva minute, apoi se taie in felii si se pune pe cartofi. |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 8th May 2025 - 04:29 AM |
|