![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
Am sa pornesc topicul acesta pt ca nu vreau sa va povestesc la meniul saptamanal
Prima poveste, drumul un ton bluefin, din Canada pana intr-un restaurant din Japonia. Pe food channel unul dintre realizatorii pe care-i urmaresc cu placere (cand imi amintesc), Michael Smith si-a propusa sa calatoreasca prin lume urmarind produsul brut pana la cel finit. Estul Canadei si ma refer la frumoasele provincii New Bruswick, Nova Scotia si Prince Edward Island sint spalate de apele Atlanticului si foarte multi locuitori lucreaza in joburi legate de pescarie sau sint pescari. Venind din vestul lor provinciile au un aer mai sarac fata de suratele din vest insa salbaticia locurilor si muntele langa mare le dau un farmec absolut special. Realizatorul nostru si-a propus sa iasa in larg cu pescarii pana ce unul dintre ei prinde un ton si de-acolo sa urmareasca itinerarul pestelui pana ajunge pe mese. Una dintre barci a fost norocoasa si dupa vreo ora de lupta cu monstrul au reusit sa-l ancoreze. Pestele a fost tinut asa in harpon, in spatele barcii, sa inoate singur pana la mal ca sa se linisteasca, toate astea avand efect asupra carnii. Exemplarul avea 350 kg, un exemplu ca sa va faceti o idee de marimea unui peste ton. Pestele se pune imediat intr-o baie de gheata pt ca lasat afara osul sirei spinarii iradiaza atat de multa caldura incat se coace carnea. A 2-a zi fiecare peste se scoate la licitatie, pestele nostru a fost vandul cu 3900$ canadieni si-a luat drumul Japoniei, spre piata Tsukiji, cea mai mare piata de peste din lume. Activitatea acolo incepe la miezul noptii cand se fac livrarile, apoi la 3AM se pregatesc pt licitatia care incepe la 5 dimineata. Pana in hala uriasa unde sint cateva sute de exemplare de ton blufin aduse de pe tot globul, se trece printr-o hala cu zeci de soiuri de peste si fructe de mare, absolut fascinant. Peste nostru a fost cumparat de un en-grosist cu o suma ce se invarte in jur de 10000cad nu-mi mai amintesc exact, apoi transat in bucati speciale, cu cutite fabricate in atelierele care fabricau sabiile samurailor. In timp ce realizatorul Michael Smith si translatorul admirau maiestria celor care transau pestele a aparut si primul client, un chef cu 2 stele Michelin care a cumparat, cu 130CAD per kilogram, o bucata frumoasa de peste si care, mai apoi, a plecat spre destinatie, impachetata cu grija in hartie. La rugamintea canadianului de a asista la preparea unei mese din pestele urmarit pe tot globul am asistat a 2-a zi la o masa la care chef-ul japonez a preparat sushi-uri facute din bucata de carne cumparata in ajun si care avea mai multe texturi. Pretul unui sushi se invartea pe la 4000 yeni sau 40 dolari canadieni (ceea ce e enorm) insa ca o incheiere, gustul tonului era atat de special pt ca se simtea in el povestea drumului atat de lung din apele reci ale Atlanticului canadian pana pe masa unui restaurant din Tokyo. (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/123966821_a8319cb53d.jpg) |
|
|
![]() |
![]()
Post
#2
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Deliciile culinare din Antile
Popoarele care au migrat şi s-au instalat în aceste insule din Caraibe sunt numeroase. Începând cu amerindienii şi continuând cu africani, englezi, francezi, spanioli, indieni şi chinezi, fiecare dintre aceştia şi-a adus propria cultură şi propriile tradiţii culinare, punându-şi amprenta asupra bucătăriei de aici, care încet-încet s-a transformat într-una dintre cele mai bogate şi variate din lume. De exemplu, sortimentele de curry tradiţional indiene s-au adaptat produselor locale şi s-au transformat în ceea ce se numeşte „poudre de colombo“, un amestec de condimente provenit din partea franceză a insulelor Caraibe, al cărui gust este asemănător cu cel al pudrei de curry, dar mai puţin iute. În acelaşi fel, crochetele de cod sunt originare din Portugalia, după o scurtă trecere prin Africa, iar reţeta de somon cu lămâie verde învelit în frunze de banan prezintă în acelaşi timp aspecte asiatice şi africane. Să nu uităm că bucătăria englezească şi-a adus şi ea contribuţia la reţetele din Antile, introducând în primul rând elementul „pudding“, iar rafinata artă culinară franţuzească a adus varianta foarte condimentată a sosului court bouillon (un sos în care s-au fiert diverse verdeţuri şi condimente, folosit pentru a opări, nu pentru a fierbe, peşte, crustacee sau fructe de mare). Peştele Fiind vorba de o insulă, bucătăria din Antile pune mare preţ pe produsele oferite de ocean şi foloseşte în special specii de peşti tropicali, precum peştele-spadă, care, preparat cu lămâie verde şi servit cu spanac, este un adevărat deliciu. Dacă doriţi să savuraţi un fel de mâncare special, foarte apreciat atât de localnici, cât şi de turişti, vă recomandăm să încercaţi mihalţ marinat şi piperat, cu carpaccio. Dorada însă este peştele preferat al locuitorilor din Antile, motivul principal fiind acela că, în lagunele din aceste insule, dorada poate atinge şi 50 de centimetri şi poate fi un fel de mâncare gustos şi săţios, ce hrăneşte fără nici o problemă mai multe persoane. În general, dorada este gătită la cuptor cu boia, chimen şi piper. După cum vă puteţi da seama, condimentele reprezintă elemente esenţiale pentru gătirea felurilor de mâncare de peşte, iar un praf de piper şi câteva frunze de coriandru nu fac decât să potenţeze gustul tonului gătit a la creole sau al crabului cu avocado. Fructele şi legumele Climatul cald şi umiditatea din arhipelagul Antilelor favorizează cultivarea fructelor exotice, ideale pentru o salată de fructe proaspătă şi gustoasă. Fructele cel mai des întâlnite şi folosite sunt mango, litchi (un fruct tropical acoperit cu o coajă aspră, necomestibilă, şi cu interiorul constând dintr-un strat cărnos, alb şi translucid, cu gust dulce, cu o textură asemănătoare cu a strugurilor - n.r.), papaia, ananasul şi lămâile verzi, la care se adaugă vanilia. Însă, în funcţie de gusturile fiecăruia, salatele pot conţine şi guava, bucăţi de banane sau bucăţi de fructul pasiunii. Preparate ca la carte, nucile de cocos reprezintă un desert savuros, în timp ce laptele de nucă de cocos este un ingredient folosit în mod obişnuit la felurile principale de mâncare, precum pui cu plantane. În ceea ce priveşte legumele, în bucătăria din Antile fructele de avocado şi cartofii dulci reprezintă cele mai importante ingrediente, însă spanacul devine şi el din ce în ce mai popular, considerându-se că dă mâncării o aromă aparte. |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 23rd June 2025 - 06:10 AM |
|