IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Retete ieftine de dulciuri, prajituri, deserturi cu bani putini
Diana.
post May 20 2010, 06:05 PM
Post #1


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



(IMG:http://i648.photobucket.com/albums/uu207/fides2009/Fagita/c-5.jpg)
Nu e o prajitura deosebita, insa e un dulce ieftin si usor de facut. Singura inconvenienta este ca se lasa cu dureri de labute de la cit e necesar sa se invirta in ea...

Halva turceasca
- 100 grame unt foarte gras sau 150 ml ulei sau 100 grame margarina (buna la timp de criza)
- 100 grame gris
- 100 grame faina cernuta
- un praf de sare
- 250 grame zahar
- coaja de la o jumatate de lamiie (nu rasa, ci doar curatata intreaga, fara partea alba care este amara)
- 450 ml apa
- OPTIONAL: 100 grame fulgi de migdale
- OPTIONAL: scortisoara si zahar pudra pentru ornat


Cum se face halvaua turceasca:
Alestecam faina cu grisul. Intr-o tigaie wok sau o cratita cu peretii inalti se incalzeste untul. Cind este topit si foarte fierbinte - atentie sa nu e arda! - punem faina amestecata cu gris peste el si mestecam tot timpul cu o lingura de lemn. Focul la aragaz trebuie sa fie la mic!
Si mestecam asa, mestecam... pina amestecul capata o culoare aurie. Este important sa mestecam tot timpul pentru ca altfel se poate prinde de tigaie si afuma. Intr-o craticioara clocotim cei 400 ml de apa si turnam apoi zaharul si punem si bucata de coaja de lamiie si fierbem.
Cind amestecul de faina si gris are o culoare blonda-aurie, scoatem coaja de lamiie din sirop si o aruncam.
Incepem sa turnam siropul peste grisul rumenit cu faina, incet incet, mestecind tot timpul. Aveti grija, cind puneti siropul, grisul + faina se vor umfla destul d etare si mai si improasca, deci de aceea este nevoie de wok/cratica cu pereti inalti, s anu faceti bucataria de ris. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Si punem noi asa tot siropul si tot mestecam... la foc mic, evident.
Halvaua turceasca este gata cind grisul este umflat bine si halvaua se desprinde de pe tigaie. Consistenta trebuie sa fie ca cea pe care o are o coca moale: nu densa si bolovan, insa nici lichida.
Se da halvaua turceasca la o parte de pe foc si se amesteca fulgii de migdale. Patram citiva pentru ornat.
Punem halvaua intr-o forma sau mai multe si o lasam sa se raceasca.
Cind se raceste, o mincam pudrata foarte usor cu scortisoara si o ornam cu citiva fulgi de migdale. Mie, personal, imi place mai mult fara scortisoara.

Pret estimativ: in jur de 5 lei pentru 6 portii mai mari sau 8 mai mici.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
Diana.
post Jun 3 2010, 08:06 AM
Post #2


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



Cornulete
In sfarsit mult promisele cornulete traditionale romanesti cu untura sau osinza (de-aia se mai numesc si "osinzele". Sunt fragede de ti se topesc in gura si nu exagerez deloc cand spun asta. Abia astept sa le incercati, sunt sigura ca veti fi foarte incantate/incantati. Asta e din seria de retete la care se cere intotdeauna repetitie. Am dus si la bunica-mea la luminatie si vreau sa zic ca am reusit de data asta sa o dau pe spate cu totul. Mi-a spus - citez cu mandrie: "fata, da' ce ai reusit cornuletele astea, parca-s haiose".

Ingrediente
Aluat
200 gr untura de porc (cam 4 linguri) sau osinza
460 gr faina alba
2 pliculete praf de copt
2 linguri otet
9-10 linguri apa
150 gr zahar pudra vanilat

Umplutura
dulceata de prune (da` sa fie buna)
nuca cu zahar si scortisoara (+cateva stafide)
rahat
marmelada de gutui etc...
Bucati: 60

Cum se fac cornuletele / osinzelele
Se freaca cu o lingura untura cu praful de copt stins cu otet si apa pana compozitia e omogena, va arata ca o maioneza.
Se aduga faina si se framanta cu mana pana aluatul e omogen. Daca aluatul e faramicios si simtiti ca nu se "leaga" cand il framantati, adaugati 1 lingura de apa. Framantati apoi macar 5 minute aluatul, acesta nu trebuie sa se lipeasca de maini.
* aluatul NU contine zahar
Impartiti aluatul in 4 bucati.
Pe masa de lucru intindeti hartie de copt si pudrati-o cu faina. Intindeti dintr-o bucata de aluat o foaie subtirica. Decupati marginile ca sa obtineti un dreptunghi mare.
Pe latura mica, la 2 cm de margine puneti umplutura (in cazul meu dulceata) folosindu-va de o lingurita. Umplutura sa fie de vreo 2 cm. Rulati dinspre capat aluatul peste umplutura si cand umplutura nu se mai vede, cu un cutit ascuti taiati foaia chiar pe langa zona de suprapunere. Trageti ruloul obtinut putin mai in spate si apoi taiati cu un cutit subtire si ascutit bucatele de cca 2-3 cm. Asezati cornuletele in tava acoperita cu hartie de copt. Repetati pana terminati dreptunghiul. Apoi repetati cu celelelate 3 bucati de aluat.
* eu am ales aceasta metoda de formare a cornuletelor pentru a obtine procentaj optim de aluat si umplutura; prin formarea dupa metoda clasica (taiem patrate cu latura de cca 7 cm, punem o jumatate de lingurita de umplutura la un colt si rulam catre coltul opus) , vom obtine cornulete cu mai mult aluat si prea putina umplutura dupa gustul meu.
Despre umpluturi:
- orice fel de dulceata folositi aceasta trebuie obligatoriu sa fie foarte tare/groasa, sa nu curga de pe lingurita, silvoita de prune este cea mai indicata; sau marmelada este potrivita; eu am frecat silvoita doar cu o dusca de rom ca sa aiba aroma mai buna, imi place combinatia
- daca le umpleti cu nuca, amestecati nuca macinata cu zahar si scortisoara dupa gust, eventula adaugati si stafide inmuiate in rom cu apa calduta; apoi adaugati spuma albus de ou batut spuma tare pana nuca se leaga, nu mai mult; sau mai simplu, puteti amesteca nuca cu dulceata de prune ca in aceasta reteta de prajitura cu nuca si dulceata
- le mai puteti umple cu bucatele de rahat sau marmelada
Dati la cuptor la 180C pentru 30 minute. Cornuletele nu trebuie sa se rumeneasca. daca iese putina umplutura afara la margini (mai ales la dulceata) e ok, dupa ce le pudrati cu zahar vor arata bine Cand le scoateti din cuptor, le treceti fierbinti prin zahar pudra vanilat.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic
Diana   Retete ieftine de dulciuri, prajituri, deserturi cu bani putini   May 20 2010, 06:05 PM
Teocris   Paine in ou (friganele) May 26 2010, 08:08 AM
Lianaa  

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 

Lo-Fi Version Time is now: 9th May 2025 - 04:56 PM