IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Fripturi, frigarui, carnuri in general, pentru carnivori
Ala80
post Feb 24 2006, 01:12 PM
Post #1


Oli, Popeye's babe
*******

Group: Membru de Onoare
Posts: 4,290
Joined: 7-February 06
From: Bucuresti
Member No.: 194



Eu fac sambata frigarui a la jamie oliver.
Tai pieptul de pui in fasii pe care le las 1-2 ore in ulei de masline, coaja de lamaie si rozmarin. Apoi le infig pe bete (el folosea bete de rozmarin) si le infasor in bacon. Le pun pe gril si gata. Printre bucatelele de pui infig si cateva legume, ce am prin frigider. Garnitura pt el cartofi prajiti, pt mine...inca nu stiu, poate ceva acritura.

pupici
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
Diana.
post Jun 10 2010, 02:38 AM
Post #2


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



CARNE LA GRATAR
Nu e român care, dacă îi permite cât de cât buzunarul, să nu iasă la iarbă verde, să nu evadeze deci, într-o solidaritate emoţională, chiar dacă temporară, cu izvoarele, nu prea îndepărtate, ale propriei condiţii. Sătui şi binevoitori, toleranţi, reconciliaţi în sfârşit cu natura care i-a abandonat şi pe care au distrus-o, valahul, moldoveanul şi ardeleanul fac din grătar un fetiş,
• 1 kg ceafă porc
•1 linguriţă piper măcinat
• 1 lingură ulei
• 1 linguriţă cimbru măcinat praf
• o linguriţă sau câtă vă place de sare (la sfârşit de tot!)
• 2 braţe voiniceşti de bucăţi nu prea groase de fag uscat
• 1 braţ de copil nevinovat cu aşchii şi scândurele de brad uscat
• ziare, chibrituri, un pic de motorină (eventual) (chiar dacă folosiţi cărbuni din comerţ, vă trebuie totuşi un braţ de lemn de brad uscat, ca să-i aprindă)


• Focul se face pe loc uscat şi ferit, înconjurat de pietre şi cât mai departe de holde, case, păduri, că bate vântul şi se duce, Doamne fereşte, vreo scânteie aiurea (unele grătare au vatra metalică, ceea ce limitează enorm riscurile incendiilor)
* Focul se face ca mai jos, respectând proporţiile
* Se mototolesc câteva ziare mai citite, să iasă de un muşuroi
Se îmbracă muşuroiul în aşchii subţiri de brad, piramidă, apoi în lemnişoare mai groase, cât să se-adune de-un stup de albine
Se stropeşte căpiţa asta mititică cu motorină, dacă n-avem încredere în uscăciunea bradului
Se dă foc ziarelor, printre zăbrelele de lemn
• Dacă o cam pâlpâie, se mai toarnă niţică motorină, până o ia! Dacă n-o ia, ori mergeţi la drăgostit ţigănci, ori e lemnul ud de-a binelea şi atungi fuga la brânză şi salam, că foc n-o să iasă
• Când a luat-o temeinic, se pun toate lemnele de fag, tot piramidă, să fie gata tot jarul deodată
S-a făcut jarul?! Urraa Urmează carnea!
Se taie carnea în felii de-un deget (da nu degeţel de domnişoarăbaletistă, ci de om bine hrănit)
• Se freacă feliile cu piper şi cimbru, se ung cu ulei, se lasă în aşteptare (merg şi alte mirodenii la carne — rozmarin, busuioc, chimen, ienibahar, boia etc; se mai poate pune o oră carnea la marinat, în vin alb cu felii de măr, apoi se scoate, se şterge bine, se unge cu ulei; se mai unge şi cu zeamă deasă de usturoi)
Se pune grătarul metalic peste jarul încă pâlpâind, să se încingă, la o palmă deasupra vetrei
Se unge-şterge — cu o cârpă îmbibată în untdelemn sau cu o bucată de slănină
Când jarul nu mai pâlpâie deloc — şi numai atunci — se pune carnea pe grătar, cu un pic de distanţă între felii
Să aveţi pregătită la îndemână o cană mare cu apă (o să vede^ de ce!)
După un timp scurt — un minut-două — carnea începe să sfârâie şi să se coloreze pe partea dinspre foc
O întoarceţi când se desprinde uşor (se zice „când se-ntoarce singură")
• Dacă picură grăsime pe jar — şi sigur picură — se va aprinde cu flacără mare — stingeţi pe loc, stropind cu apă din cană
Dacă o vreţi în sânge, când s-a rumenit pe ambele părţi, e numai bună
Dacă o vreţi pătrunsă, ar trebui (la cât jar v-am zis să faceţi) friptă 10 minute pe o parte — 10 minute pe alta, întorcând-o tot timpul
Să aveţi la îndemână o furculiţă lungă şi o paletă, să puteţi umbla la carne
• Mai puteţi stropi carnea în timp ce se frige cu vin alb, cu bere sau cu zeamă de usturoi, ca să se parfumeze şi să rămână fragedă
• Se ia de pe foc (şi se şi mănâncă!)
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic
ala80   Fripturi, frigarui, carnuri in general   Feb 24 2006, 01:12 PM
h_2004   wow ce-i pustiul asta aici? :( iote ce am eu pe...   Mar 18 2006, 05:52 PM
Leea   Am prajit o pulpa de curcan (superioara) in cuptor...   Jun 13 2006, 11:32 AM
Marbella   Astazi am facut o rulada la cuptor din carne de p...   Jun 15 2006, 07:26 PM
Marbella   Poti pune ce carne vrei bubulina, numai ca daca fo...   Jun 16 2006, 11:02 AM
kalua   De la h_2004 Mar 26 2006, 01:21 PM mancare gre...   Sep 11 2007, 07:10 PM
Cleo   Varza a la Cluj Tot cu varza acra se face, ideal ...   Sep 12 2007, 12:52 AM
walpurgik   Cracanatul meu de pui meu la rotisor: :D   Sep 23 2007, 08:35 PM
kalua   Moooaaah, ce pofta mi-ai facut! Arata excelent...   Sep 23 2007, 08:49 PM
irinica   Asa ziceam si eu ca e stans cam ghem. Unde l-ai ro...   Sep 23 2007, 08:52 PM
walpurgik   Aveti dreptate, m-am grabit sa-l fac cracanat. :D ...   Sep 23 2007, 09:02 PM
Cleo   walpu apetisant si plouator(?) in gura puiucu :est...   Sep 24 2007, 01:04 AM
kalua   Roastbeef facut la temperatura redusa (TR) ...   Nov 12 2007, 11:05 PM
irinica   Kalua, ce bunatate!! Multumesc!...   Nov 13 2007, 01:09 AM
kalua   Piept de pui cu lamaie - de fapt cu confit ...   Feb 24 2008, 01:48 PM
Fides   Friptura frageda din pulpa de porc dulce-picant...   Feb 9 2010, 04:33 AM
Diana   MIEL LA TAVĂ dupa Radu • 1 tav...   Jul 2 2010, 12:25 PM
Diana   MĂDUVIOARE, MOMITE ŞI ALTE ALEA DE VI...   Jul 6 2010, 02:07 AM
Diana   Porc cu lamiie in stil grecesc (hirino lemonato...   Sep 26 2010, 11:32 PM
OaNa`   Mamaaa, ce bine arata!!!  :indragostit...   Sep 26 2010, 11:33 PM
Diana   E link catre reteta in site, Oana, daca te tenteaz...   Sep 26 2010, 11:35 PM
OaNa`   Diana, tot ce gatesti ma tenteaza!  :lol: :...   Sep 26 2010, 11:38 PM


Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 

Lo-Fi Version Time is now: 20th June 2025 - 09:48 PM