Feb 24 2006, 01:12 PM
Post
#1
|
|
|
Oli, Popeye's babe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 4,290 Joined: 7-February 06 From: Bucuresti Member No.: 194 |
Eu fac sambata frigarui a la jamie oliver.
Tai pieptul de pui in fasii pe care le las 1-2 ore in ulei de masline, coaja de lamaie si rozmarin. Apoi le infig pe bete (el folosea bete de rozmarin) si le infasor in bacon. Le pun pe gril si gata. Printre bucatelele de pui infig si cateva legume, ce am prin frigider. Garnitura pt el cartofi prajiti, pt mine...inca nu stiu, poate ceva acritura. pupici |
|
|
|
![]() |
Jun 10 2010, 02:38 AM
Post
#2
|
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 |
CARNE LA GRATAR
Nu e român care, dacă îi permite cât de cât buzunarul, să nu iasă la iarbă verde, să nu evadeze deci, într-o solidaritate emoţională, chiar dacă temporară, cu izvoarele, nu prea îndepărtate, ale propriei condiţii. Sătui şi binevoitori, toleranţi, reconciliaţi în sfârşit cu natura care i-a abandonat şi pe care au distrus-o, valahul, moldoveanul şi ardeleanul fac din grătar un fetiş, • 1 kg ceafă porc •1 linguriţă piper măcinat • 1 lingură ulei • 1 linguriţă cimbru măcinat praf • o linguriţă sau câtă vă place de sare (la sfârşit de tot!) • 2 braţe voiniceşti de bucăţi nu prea groase de fag uscat • 1 braţ de copil nevinovat cu aşchii şi scândurele de brad uscat • ziare, chibrituri, un pic de motorină (eventual) (chiar dacă folosiţi cărbuni din comerţ, vă trebuie totuşi un braţ de lemn de brad uscat, ca să-i aprindă) • Focul se face pe loc uscat şi ferit, înconjurat de pietre şi cât mai departe de holde, case, păduri, că bate vântul şi se duce, Doamne fereşte, vreo scânteie aiurea (unele grătare au vatra metalică, ceea ce limitează enorm riscurile incendiilor) * Focul se face ca mai jos, respectând proporţiile * Se mototolesc câteva ziare mai citite, să iasă de un muşuroi Se îmbracă muşuroiul în aşchii subţiri de brad, piramidă, apoi în lemnişoare mai groase, cât să se-adune de-un stup de albine Se stropeşte căpiţa asta mititică cu motorină, dacă n-avem încredere în uscăciunea bradului Se dă foc ziarelor, printre zăbrelele de lemn • Dacă o cam pâlpâie, se mai toarnă niţică motorină, până o ia! Dacă n-o ia, ori mergeţi la drăgostit ţigănci, ori e lemnul ud de-a binelea şi atungi fuga la brânză şi salam, că foc n-o să iasă • Când a luat-o temeinic, se pun toate lemnele de fag, tot piramidă, să fie gata tot jarul deodată S-a făcut jarul?! Urraa Urmează carnea! Se taie carnea în felii de-un deget (da nu degeţel de domnişoarăbaletistă, ci de om bine hrănit) • Se freacă feliile cu piper şi cimbru, se ung cu ulei, se lasă în aşteptare (merg şi alte mirodenii la carne — rozmarin, busuioc, chimen, ienibahar, boia etc; se mai poate pune o oră carnea la marinat, în vin alb cu felii de măr, apoi se scoate, se şterge bine, se unge cu ulei; se mai unge şi cu zeamă deasă de usturoi) Se pune grătarul metalic peste jarul încă pâlpâind, să se încingă, la o palmă deasupra vetrei Se unge-şterge — cu o cârpă îmbibată în untdelemn sau cu o bucată de slănină Când jarul nu mai pâlpâie deloc — şi numai atunci — se pune carnea pe grătar, cu un pic de distanţă între felii Să aveţi pregătită la îndemână o cană mare cu apă (o să vede^ de ce!) După un timp scurt — un minut-două — carnea începe să sfârâie şi să se coloreze pe partea dinspre foc O întoarceţi când se desprinde uşor (se zice „când se-ntoarce singură") • Dacă picură grăsime pe jar — şi sigur picură — se va aprinde cu flacără mare — stingeţi pe loc, stropind cu apă din cană Dacă o vreţi în sânge, când s-a rumenit pe ambele părţi, e numai bună Dacă o vreţi pătrunsă, ar trebui (la cât jar v-am zis să faceţi) friptă 10 minute pe o parte — 10 minute pe alta, întorcând-o tot timpul Să aveţi la îndemână o furculiţă lungă şi o paletă, să puteţi umbla la carne • Mai puteţi stropi carnea în timp ce se frige cu vin alb, cu bere sau cu zeamă de usturoi, ca să se parfumeze şi să rămână fragedă • Se ia de pe foc (şi se şi mănâncă!) |
|
|
|
ala80 Fripturi, frigarui, carnuri in general Feb 24 2006, 01:12 PM
h_2004 wow ce-i pustiul asta aici? :(
iote ce am eu pe... Mar 18 2006, 05:52 PM
Leea Am prajit o pulpa de curcan (superioara) in cuptor... Jun 13 2006, 11:32 AM
Marbella Astazi am facut o rulada la cuptor din carne de p... Jun 15 2006, 07:26 PM
Marbella Poti pune ce carne vrei bubulina, numai ca daca fo... Jun 16 2006, 11:02 AM
kalua De la h_2004 Mar 26 2006, 01:21 PM
mancare gre... Sep 11 2007, 07:10 PM
Cleo Varza a la Cluj
Tot cu varza acra se face, ideal ... Sep 12 2007, 12:52 AM
walpurgik Cracanatul meu de pui meu la rotisor: :D Sep 23 2007, 08:35 PM
kalua Moooaaah, ce pofta mi-ai facut! Arata excelent... Sep 23 2007, 08:49 PM
irinica Asa ziceam si eu ca e stans cam ghem. Unde l-ai ro... Sep 23 2007, 08:52 PM
walpurgik Aveti dreptate, m-am grabit sa-l fac cracanat. :D
... Sep 23 2007, 09:02 PM
Cleo walpu apetisant si plouator(?) in gura puiucu :est... Sep 24 2007, 01:04 AM
kalua Roastbeef facut la temperatura redusa (TR)
... Nov 12 2007, 11:05 PM
irinica Kalua, ce bunatate!!
Multumesc!... Nov 13 2007, 01:09 AM
kalua Piept de pui cu lamaie - de fapt cu confit ... Feb 24 2008, 01:48 PM
Fides Friptura frageda din pulpa de porc dulce-picant... Feb 9 2010, 04:33 AM
Diana MIEL LA TAVĂ dupa Radu
• 1 tav... Jul 2 2010, 12:25 PM
Diana MĂDUVIOARE, MOMITE ŞI ALTE ALEA DE VI... Jul 6 2010, 02:07 AM
Diana Porc cu lamiie in stil grecesc (hirino lemonato... Sep 26 2010, 11:32 PM
OaNa` Mamaaa, ce bine arata!!! :indragostit... Sep 26 2010, 11:33 PM
Diana E link catre reteta in site, Oana, daca te tenteaz... Sep 26 2010, 11:35 PM
OaNa` Diana, tot ce gatesti ma tenteaza! :lol:
:... Sep 26 2010, 11:38 PM![]() ![]() |
| Lo-Fi Version | Time is now: 2nd December 2025 - 01:16 AM |
|
|