IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Retete de mancaruri traditionale de Craciun, Ca pe vremea bunicilor...
Diana.
post Dec 7 2009, 01:29 AM
Post #1


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



rezerva
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
Diana.
post Jun 10 2010, 02:11 PM
Post #2


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



RETETA DE CĀRNAŢI
- 3 kg carne macră porc
- 1,5 kg slănină
-3 căpăţāni usturoi
- sare, piper după gust
- maţe (se ţin īn apă rece, să nu se usuce)
- miroase: cimbru, ienibahar (cam 2 linguri)

Cum se fac carnatii:
Se toaca dupa stilul „din bărdiţă", deci se toacă normal carnea şi slănina, bucăţele.
Şi usturoiul se toacă, pastă, cu puţină apă rece.
Se frămāntă cu sare, usturoi, miroase.
Se umplu maţele:
a) mai lejer cele ce se vor mānca proaspete
(IMG:style_emoticons/default/cool.gif) mai īnfundat cele ce merg la afumătoare (şi mai sărat — condimentat)
Vesticii ( la Oradea şi Arad) precum şi secuii pun multă paprică (boia) ceea ce dă cārnaţilor o frumoasă culoare roşiatică.
Carnaţii se fac şi īn combinaţii foarte savante: porc cu capră, cu vacă, cu oaie, şi chiar vānat (urs, mistreţ, iepure ) sau orice altă carne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diana.
post Jun 11 2010, 01:09 PM
Post #3


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



TOBĂ dupa Radu
- 2 picioare porc
- 2 urechi
- 2 rinichi
- o limbă
- 1 inimă
- 1 jumătate cap porc
- 100 g şoric
- 2 căpăţāni usturoi
- 3 foi dafin
- sare, piper
- 1 băşică porc sau maţ gros de vită
- 500 g carne slabă porc (căzături)

Cum se face toba de Craciun dupa Radu
Se pune seara băşica sau maţul la muiat īri apă rece
Se spală intens rinichii, se lasă īn apă cu oţet peste noapte
Capul, urechile şi inima se fierb īn o parte carne două părţi apă ,cu ceva sare, foi de dafin şi piper, pānă se desprinde carnea de pe oase.
Limba, rinichii, şoricul şi carnea se fierb 1 oră, sau mai mult, pānă se-nmoaie.
Se curăţă limba de pieliţă.
Trebuie să scadă, să rămānă cātă carne atāta zeamă (ba chiar şi mai puţină zeamă)
Se pisează bine usturoiul.
Se taie toată carnea feliuţe, bucăţele, dar cāt mai lungă, să dea bine la tăiere, şi se freacă, cāt e caldă, cu usturoi, piper, sare, după gust.
Se umple băşica (bine curăţată şi spălată cu apă şi oţet) cu carnea tăiată şi zeama īngroşată.
Se coase bine şi se pune la fiert īn apă sărată un sfert de oră.
Se răceşte puţin, se pune īntre două scāndurele, să ia formă (de tobă!) eventual se afumă.

TOBA CU SĀNGE
Ca mai sus, dar īn loc de zeamă se pune puţin sānge (sărat, să nu coaguleze).
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic


Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 3rd May 2025 - 12:19 AM