![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
rezerva
|
|
|
![]() |
![]()
Post
#2
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
RETETA DE CĀRNAŢI
- 3 kg carne macră porc - 1,5 kg slănină -3 căpăţāni usturoi - sare, piper după gust - maţe (se ţin īn apă rece, să nu se usuce) - miroase: cimbru, ienibahar (cam 2 linguri) Cum se fac carnatii: Se toaca dupa stilul din bărdiţă", deci se toacă normal carnea şi slănina, bucăţele. Şi usturoiul se toacă, pastă, cu puţină apă rece. Se frămāntă cu sare, usturoi, miroase. Se umplu maţele: a) mai lejer cele ce se vor mānca proaspete (IMG:style_emoticons/default/cool.gif) mai īnfundat cele ce merg la afumătoare (şi mai sărat condimentat) Vesticii ( la Oradea şi Arad) precum şi secuii pun multă paprică (boia) ceea ce dă cārnaţilor o frumoasă culoare roşiatică. Carnaţii se fac şi īn combinaţii foarte savante: porc cu capră, cu vacă, cu oaie, şi chiar vānat (urs, mistreţ, iepure ) sau orice altă carne. |
|
|
![]()
Post
#3
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
TOBĂ dupa Radu
- 2 picioare porc - 2 urechi - 2 rinichi - o limbă - 1 inimă - 1 jumătate cap porc - 100 g şoric - 2 căpăţāni usturoi - 3 foi dafin - sare, piper - 1 băşică porc sau maţ gros de vită - 500 g carne slabă porc (căzături) Cum se face toba de Craciun dupa Radu Se pune seara băşica sau maţul la muiat īri apă rece Se spală intens rinichii, se lasă īn apă cu oţet peste noapte Capul, urechile şi inima se fierb īn o parte carne două părţi apă ,cu ceva sare, foi de dafin şi piper, pānă se desprinde carnea de pe oase. Limba, rinichii, şoricul şi carnea se fierb 1 oră, sau mai mult, pānă se-nmoaie. Se curăţă limba de pieliţă. Trebuie să scadă, să rămānă cātă carne atāta zeamă (ba chiar şi mai puţină zeamă) Se pisează bine usturoiul. Se taie toată carnea feliuţe, bucăţele, dar cāt mai lungă, să dea bine la tăiere, şi se freacă, cāt e caldă, cu usturoi, piper, sare, după gust. Se umple băşica (bine curăţată şi spălată cu apă şi oţet) cu carnea tăiată şi zeama īngroşată. Se coase bine şi se pune la fiert īn apă sărată un sfert de oră. Se răceşte puţin, se pune īntre două scāndurele, să ia formă (de tobă!) eventual se afumă. TOBA CU SĀNGE Ca mai sus, dar īn loc de zeamă se pune puţin sānge (sărat, să nu coaguleze). |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 3rd May 2025 - 12:19 AM |
|