IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Retete de mancaruri traditionale de Craciun, Ca pe vremea bunicilor...
Diana.
post Dec 7 2009, 01:29 AM
Post #1


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



rezerva
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
Diana.
post Jun 10 2010, 02:11 PM
Post #2


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



RETETA DE CÂRNAŢI
- 3 kg carne macră porc
- 1,5 kg slănină
-3 căpăţâni usturoi
- sare, piper după gust
- maţe (se ţin în apă rece, să nu se usuce)
- miroase: cimbru, ienibahar (cam 2 linguri)

Cum se fac carnatii:
Se toaca dupa stilul „din bărdiţă", deci se toacă normal carnea şi slănina, bucăţele.
Şi usturoiul se toacă, pastă, cu puţină apă rece.
Se frământă cu sare, usturoi, miroase.
Se umplu maţele:
a) mai lejer cele ce se vor mânca proaspete
(IMG:style_emoticons/default/cool.gif) mai înfundat cele ce merg la afumătoare (şi mai sărat — condimentat)
Vesticii ( la Oradea şi Arad) precum şi secuii pun multă paprică (boia) ceea ce dă cârnaţilor o frumoasă culoare roşiatică.
Carnaţii se fac şi în combinaţii foarte savante: porc cu capră, cu vacă, cu oaie, şi chiar vânat (urs, mistreţ, iepure ) sau orice altă carne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diana.
post Jun 11 2010, 01:16 PM
Post #3


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



TOBA DE ARDEAL
- 1 burtă de porc
- 500 g carne (fleică)
- 2 rinichi
- 1 lingură sare
- 1 linguriţă paprică
- 1 limbă
- câteva fâşii de şorici
- 2 urechi (vârfuri)
- 1 vârf cuţit piper măcinat
- 200 g slănină (o bucată lungă cât burta)

Cum se face toba in Ardeal
Se taie toată carnea, limba şi slănina, fâşii, se dă cu piper, boia şi sare, se pun la fiert în apă puţină, cât să le acopere.
Se grijeşte burta.
Se umple burta bine, punând pe cât posibil fâşiile de carne, limbă şi slănină pe lung; se coase des, se înţeapă să nu crape.
Se pune din nou la fiert în apă rece (să fiarbă 1 jumătate de oră de la primul clocot), dreasă cu 1 ceapă, 3 foi de dafin, 1 pahar vin, 1 linguriţă boabe de piper.
Se presează o zi între două funduri de lemn, e gata de Crăciun.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic


Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 3rd September 2025 - 09:05 AM