IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Retete de mancaruri traditionale de Craciun, Ca pe vremea bunicilor...
Diana.
post Jun 10 2010, 01:49 PM
Post #1


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



Topic.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
Diana.
post Jun 10 2010, 02:11 PM
Post #2


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



RETETA DE CÂRNAŢI
- 3 kg carne macră porc
- 1,5 kg slănină
-3 căpăţâni usturoi
- sare, piper după gust
- maţe (se ţin în apă rece, să nu se usuce)
- miroase: cimbru, ienibahar (cam 2 linguri)

Cum se fac carnatii:
Se toaca dupa stilul „din bărdiţă", deci se toacă normal carnea şi slănina, bucăţele.
Şi usturoiul se toacă, pastă, cu puţină apă rece.
Se frământă cu sare, usturoi, miroase.
Se umplu maţele:
a) mai lejer cele ce se vor mânca proaspete
(IMG:style_emoticons/default/cool.gif) mai înfundat cele ce merg la afumătoare (şi mai sărat — condimentat)
Vesticii ( la Oradea şi Arad) precum şi secuii pun multă paprică (boia) ceea ce dă cârnaţilor o frumoasă culoare roşiatică.
Carnaţii se fac şi în combinaţii foarte savante: porc cu capră, cu vacă, cu oaie, şi chiar vânat (urs, mistreţ, iepure ) sau orice altă carne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diana.
post Jun 11 2010, 01:24 PM
Post #3


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



CHIŞCA
Nu prea se mai face în sud şi în Moldova, dar în Transilvania nu există pomana porcului fără tobo-caltaboşul ăsta.
- 2 kg carne
- 0,5 litru sânge
- 1 linguriţă cimbru
- 1 burtă porc
- sare, piper după gust
- 0,5 kg păsat (spărtură de porumb)

Păsatul se fierbe întâi bine, să se înmoaie.
Se spală burta, se tunde de zbârcituri, se pune în apă cu oţet. Se fierbe şi sângele, separat: se va închega.
Carnea se fierbe numai pe jumătate, în zeama în care a fiert păsatul; se taie bucăţi.
Totul se amestecă — carne, sânge, păsat, sare, piper, cimbru, 100 ml zeamă de la fiertură.
Se umple burta, se coase bine, se pune la fiert în aceeaşi zeamă răcită — cam 1 oră.
Zeama scăzută bine în care a fiert chisea se sărează, se acreşte cu zer, oţet sau borş, se drege cu ou şi smântână şi se mănâncă cu lingura şi cu hrean.
Se poate mânca chisea şi aşa, fiartă dar se poate şi afuma.
Odată afumată, se consideră un tovarăş nepreţuit pentru sarmale — drept pentru care se pun felii, ici şi colo, în toată oala.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic


Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 3rd May 2025 - 12:17 AM