IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Retete traditionale pentru Paste, Mancaruri pentru Sarbatoarea Pascala
Bacardi_Girl
post Nov 18 2008, 12:40 PM
Post #1


Membru de Onoare
******

Group: Membru de Onoare
Posts: 2,542
Joined: 13-March 06
Member No.: 265



Gata duamna administrator sa traiti! (IMG:style_emoticons/default/iloveelady.gif) Si eu voua! Astia sunt pentru voi
(IMG:http://www.lilano.de/catalog/images/mauritius_flowers__200510DSC6642.jpg)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
Diana.
post Nov 18 2008, 12:41 PM
Post #2


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



DROB DE MIEL dupa Radu
Amintire milenară a Paştelui Ortodox, numit pe alocuri plăcintă de cighir, drobul este strofa a patra, cea se recită după incantaţia anafurii, clinchetul uşor alouălelor ciocnite şi foşnetul pascăi.
- 1 kg măruntaie miel (ficat, inima, plămâni, rinichi, splina)
- 200 g ceapă uscata
- 3 legături ceapă verde
- 100 ml untdelemn
- 2 ouă mari
- sare, piper
- 1 prapur miel
- 50 g unt

Se spală prapurul, se lasă în apa rece.
Se spală măruntaiele în câteva ape, se opăresc scurt într-o apă clocotită care se dă la câine (să fie Paşti la toţi)
Se fierb în apă cu un praf de sare 30 minute de la primul clocot; se scot.
Dacă s-au răcit, se toacă din cuţit, mărunt, de parcă ai vrea să le faci zaruri de table (unii le toacă prin maşină — dar iese pateu, nu drob).
(Acum, bunicile noastre încingeau bine o grăsime — să zicem untdelemn, deşi tare mă tem că era o galbenă untură de găină sau gâscă — şi, la foc iute şi necruţător, rumeneau câteva minute bucăţelele de drob, să capete coajă şi gust bun de prăjeală, singure, fără ceapă, sfânta gură să trăiască aventura descoperirii fiecărui gust în parte... Dar azi e o desuetă şi, într-un fel, facultativă, deci puneţi-o în paranteze, cum am făcut şi eu).
Ceapa, şi uscată şi verde, se toacă mărunţel, că ea e partea udă-fragedă a poveştii noastre.
Jumătate din ceapă se pune în grăsime la prăjit.
Când s-a muiat şi s-a străvezit puţin, se adaugă tocătura, să sfârâie încă 5 minute; apoi se ia prăjeala de pe foc, se scurge bine de grăsime şi se răceşte.
Ouăle se bat cu sare şi piper.
Se amestecă, e deja actul trei, tocătura, ceapa rămasă şi ouăle.
Prapurul se scurge de apă, se întinde dantela-i cu delicateţe şi se umple cu amestecătura de mai sus.

Finalul (în trei variante):
A, Se unge cât de bine cu unt o tavă adâncuţă de cozonac, se potriveşte drobul în forma asta şi se dă la cuptor, la foc foarte mic, până se rumeneşte bine (maroniu deschis)
B, Se turteşte drobul, rotunjit ca o ... turtă, printr-o clisă făcută din 2 ouă şi 2 linguri de făină, şi se pune la prăjit în grăsime încinsă, până se rumeneşte; se mai pune şi în cuptor, vreo 15-20 minute,
la foc minuscul, să se lege — usuce — pătrundă
C, Tava de cozonac se unge cu unt, se presară din gros cu pesmet; drobul şi el se presară cât de des cu pesmet; se pune în tavă şi se dă la cuptor.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diana.
post Jun 14 2010, 01:16 PM
Post #3


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



CIORBĂ DE MIEL
Simbol al primăverii — puţini o mănâncă dincolo de aprilie şi mai, ciorba de miel e sinonimă cu bucuria astronomică şi rituală a Paştelui creştin.
- 1 cap miel, gât, coadă, merg şi alte bucăţi de carne cu os, orice în afară de muşchii spatelui, carnea pulpelor şi măruntaielor, care direct la friptură şi drob ajung
- 3 morcovi
- 2 păstârnaci
- 1 ţelină
- 2 cepe
- 100 g orez
- 2 ouă
- 200 ml smântână
- 100 g măcriş
- leuştean, tarhon
- 20 boabe piper
- sare
- 11 borş (eventual 100 ml oţet)
Se pregăteşte capul: se taie partea din faţă, cu dinţi, a botului, se scot globii ochilor (nu-l mai doare bietul!); se spală nările cu apă şi se curăţă cu vârful cuţitului
Se taie gâtul şi restul cărnii în bucăţi potrivite polonicului
Se taie mărunt zarzavatul — morcovii, păstârnacul, ţelină şi ceapa
Se pun ceapa şi zarzavatul la fiert în 31 apă rece cu carnea, piperul şi o linguriţă de sare (să se închege spuma)
Se spumuieşte
După o oră de fiert molcomit se adaugă orezul spălat şi măcrişul tocat
După alte douăzeci de minute se adaugă şi borşul (cam o jumătate litru, normal, 11 dacă vă place mai acră) şi se mai lasă câteva clocote
Fiertura are voie şi e bine să scadă* 1 litru, dar nu mai mult, că se-ndeseşte prea tare. Dacă a scăzut mai mult se completează
Se ia de pe foc, se drege cu smântână bătută cu ouăle şi puţină zeamă din ciorbă, se sărează
Se presară leuştean şi tarhon tocate în afară de ouă roşii, pască, colaci şi cozonac, caş dulce, usturoi şi ceapă verde,
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic


Reply to this topicStart new topic
2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 6th May 2025 - 05:33 PM