![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
VIŞINATĂ ŞI ALTELE dupa Radu
3,5 kg vişine 1 kg cireşe amare 1,5 kg zahăr (mai mult sau mai puţin, după gust) 5'litri alcool de 70° (sau 10 litri vodcă) Vişinele şi cireşele se pisează cu sâmburi cu tot, se presară cu zahăr şi se pun în vas (borcan, damigeana, doniţa, butoiaş); se închid bine, să stea aşa o săptămână şi mai bine Se toarnă şi alcoolul, se-nchide iarăşi bine vasul şi se lăsata se certe până se-mpacă, adică vreo două luni, legănând din când în când butea Se strecoară şi se bea când vreţi sau se umplu sticle pana la gura şi se îndoapă ca vinul. Altă vişinată: 4 kg vişine 1 kg zahar 1,5 litri alcool 500 ml vodca Taină: După aceleaşi proporţii şi reţetă — mai înainte lichiorul se chema vutcă — se pot face „afinată", „zmeurată", „dresată", „caisată, strugurato, pepenată", „pepenată gălbejită" (nu pot scrie nicicum „gălbenatăj, „comata , '„prunată", „căpşunată", (nu-i aşa că-i vesel?!) „merată, perata . Nu ştiu, n-am încercat încă să fac „nucată şi nici „alunata . „Gutuiata , însă, e minunată, şi-o să fac şi altădată „(lămâiată" şi portocalata , ca sa nu mai spun de „kiwiată" şi „bananată", voi încerca să fac la anul). Altă taină: Un lichior trebuie să aibă între 18 grade şi vreo 45 grade. Deci, când puneţi alcool, faceţi o socoteală, cam cât de tare vreţi să iasă „mandarinata" sau „grefata" („zău, Radone, nu-i cam mult?" mă ciupeşte iritat din pliscul cenzorial directorul editurii, Gabi lencek, „Domnu' director, aţi prefera atunci să zic „grepfutata"?) şi puneţi cât alcool vă place: „coacăzata" va fi magnifică! VIN FIERT l litru vin, tare bun 5 linguri miere un praf scorţişoară 10 boabe piper 10 cuişoare Se pune într-o oală de tablă subţire vinul la fiert cu piper, cuişoare, scorţişoară Când ies primii aburi se adaugă mierea şi se amestecă La primul undit al unui apropiat clocot se ia de pe foc şi se acoperă (alcoolul fierbe la 70° C; deci, ca să nu se piardă bunătate de tărie, oala trebuie să fie de metal — ca să se încingă repede — şi acoperită, ca să rămână vinul-vin şi nu resturi groase dezalcoolizate). |
|
|
![]() |
![]()
Post
#2
|
|
Invincitus ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 959 Joined: 26-April 10 Member No.: 8,431 ![]() |
K, am sa pun reteta aici, ca sa nu fiu offtopic la gradina (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Mango Smoothie 1 mango mare ( sau 2 ,3 mai mici ) 250ml de iaurt 150ml de lapte cuburi de ghiata 1: Se taie mango exact pe vertical in 2 langa sambure exact ca in Video asta 2. combina intr-un blender mango, iaurt si laptele 3. in cazul in care e prea subtire , pune o jumatate de banana (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) 4. in final pui cuburi de ghiata si amesteci inca putin si ... gata il servvesti intr-un pahar (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mango Smoothie II 1 mango mare 1 lingura mare de miere de albine 150 ml de iaurt de vanilie sucul de la o portocala cuburi de ghiata 1. taie mango-ul 2. Combina toate ingredientele intr-un mixer, sau blender , pune 5-6 cuburi de ghiata si amesteca mai mult pana cuburile se cam topesc 3. serveste cu un pai si o felie de portocala in pahar ca un cocktail (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mango smotHie cu capsune 1 mango mare 5-6 capsuni jumate de banana 250 ml lapte ghiata ( optinional) 1. tai mango, capsunele si banana 2. combini intr-un blender toate ingredientele 3. servesti (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mango milkshake jumatate de mango inghetata de vanilie ( 1 cana) lapte ( jumatate de cana) miere de albine 1 . tai mango 2. combini toate ingredientele intr-un blender 3. servesti |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 7th May 2025 - 08:41 PM |
|