IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Retete istorice, Ori vechi, ori create de/pentru personalitati
kalua
post Mar 17 2006, 08:29 PM
Post #1





Musafir






Beurre blanc ŕ la Claude Monet

250 g unt
4-5 cepe esalote
2 linguri otet de vin
4 linguri supa redusa de peste
sare, piper alb
1 priza de zahar
calvados

Se taie untul in bucati mici si se da la congelator. Ceapa se toaca marunt. Se pune intr-o oala ceapa, supa, otetul si zaharul si se fierb la foc f mic pana au consistenta unui sos subtire. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Apoi se mai pune o data pe foc si cand fierbe se adauga untul inghetat (se amesteca bine cu telul). Se mai pune o lingura de calvados si se serveste imediat, de obicei la peste.

Despre Claude Monet:

nascut la 14 noiembrie 1840 in Paris
initiator si conducator al Impresionismului
in timpul razboiului francez-prus a locuit in Anglia
incepand cu 1890 a fost recunoscut ca pictor de excelenta si a putut vinde scump tablouri
in ultimii ani de viata a fost orb, dar a continuat sa picteze
a murit la 5 decembrie 1926 in Givery
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
Diana.
post Jul 2 2010, 12:28 PM
Post #2


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



MITITEII a la Păstorel
Personal, prefer reţeta veche a bătrânilor, cu multe cărnuri amestecate. Dar nu pot să trec peste un clasic şi nici să vă las neinformaţi, prin omisiune vinovată. Mai mult, din prudenţă, voi cita pe simbolul gastronomiei româneşti (că veni vorba de clasici: nu înţeleg de ce excepţionala carte de bucate a lui Negruzzi şi Kogălniceanu e într-o eclipsă atât de îndelungată şi nemeritată!)
„Carne de vită de la ceafă sau de la coadă, sau pulpă —capacul La 1 kilogram de carne un sfert seu gros şi curăţat de piele. Carnea, împreună cu seul, se trece de două ori prin maşina de tocat. Se adaugă în carne miez de franzelă (de mărimea unei lămâi), muiat în mujdei de usturoi, sare, o linguriţă de mirodenii: enibahar, chimen (dacă vrei), piper şi o jumătate linguriţă bicarbonat. Frămânţi până se face o pastă omogenă. Uzi cu apă un fund de lemn şi palmele. Suceşti câte o bucată pe masă până obţii forma cilindrică ştiută. Tai în bucăţi potrivite şi-i aşezi umezi pe-o farfurie, îi pui la rece câteva ore. Pui grătarul încins, pe care ai aşezat un rând de mititei, la foc moale. Cât stau la foc, îi învârteşti mereu, până se întăresc. După ce s-au prăjit o serie, se servesc într-un vas acoperit şi încălzit (altfel se sleiesc din cauza seului). în timp ce se consumă o serie, se pune la foc seria următoare. Prăjirea trebuie să se facă încet, ca să nu se pripească în exterior, rămânând cruzi la mijloc".
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic
kalua   Retete istorice   Mar 17 2006, 08:29 PM
Diana   Excelent topic, Kalua! :aplauze: Trebuie sa...   Mar 17 2006, 09:40 PM
kalua   O mancare favorita de-a mea, mai nou am primit-o c...   Mar 19 2006, 04:27 PM
Diana   MITITEII a la Păstorel Personal, pr...   Jul 2 2010, 12:28 PM


Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 

Lo-Fi Version Time is now: 8th May 2025 - 04:13 AM