IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Un condiment pe zi. Despre mirodenii mai mult sau mai putin cunoscute la noi, Despre condimentele folosite in bucatariile lumii
Diana.
post Jan 5 2010, 05:24 PM
Post #1


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



Index alfabetic condimente si mirodenii
ANNATTO - BIXA ORELLANA
ANASON - PIMPINELLA ANISUM
ARDEIUL IUTE. Feluri de ardei iuti
BOIA DE ARDEI - CAPSICUM ANNUUM
CAPERE - CAPPARIS SPINOSA
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
Diana.
post Aug 21 2010, 05:52 PM
Post #2


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



(IMG:http://i648.photobucket.com/albums/uu207/fides2009/mpaxarika/creson.jpg)
CRESON - LEPIDIUM SATIVUM
Nume engleza :Garden Cress
Alte nume : Hrenita
Partea folosita : Frunzele proaspete
Familia de plante : Brassicaceae (familia verzei)

Descrierea plantei si cultivare : Cresonul este o iarba cu frunze lunguiete, de culoare verde intensa, cu o aroma piperata si proaspata. Este usor de cultivat si se acomodeaza aproape in orice sol. Se poate creste usor in gradina, sau in ghivece. Poate atinge o inaltime de cca. 60 de cm. Descrierea condimentului : Cresonul are o aroma iute (piperata) si racoritoare, cu gust pregnant si iute, dar care dureaza doar cateva secunde. Pregatire si depozitare : Frunzele de creson nu se consuma decat proaspete si nu se pot pastra decat cateva zile. Origine : Cresonul este originar din Asia centrala si de vest, unde creste inca in stare salbatica. Etimologie : Vechii greci cunosteau o planta cu frunze iuti, care era de origine persana; grecii au numit-o ”kardamon”, imprumutand denumirea din limba persana de atunci. Cuvantul a supravietuit in greaca noua, unde cresonul este numit ”kardamo”.
Denumirile din multe limbi europene deriva, se pare, dintr-o radacina indo-europeana, ”gres” (a devora), de unde vechiul termen scandinav ”kras” (delicatesa): ”cress” in engleza, ”cresson” in franceza etc. Termenul romanesc deriva din cel francez.
Utilizari culinare : Cresonul este popular in Europa si America de Nord si este utilizat la prepararea salatelor. Este folosit mai putin la preparatele calde, de obicei doar la cele de legume si la omlete.
In Europa cresonul nu este combinat cu alte ierburi aromate, desi se potriveste cu amestecul francez “fines herbes”. La fel, apare doar singur si utilizat sporadic in Georgia, Azerbaigean si Kazahstan.

Marele dezavantaj al sresonului este ca frunzele sale nu pot fi uscate si de aceea este rareori comercializat. Cresonul se poate cultiva insa foarte usor acasa, creste extrem de repede; poate fi recoltat la cca. o saptamana de la insamantare. Pentru a avea la indemana planta mereu proaspata, se poate cultiva in trei ghivece, insamantate la interval de trei zile unul de altul.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic


Reply to this topicStart new topic
2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 

Lo-Fi Version Time is now: 6th May 2025 - 07:16 AM