IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Despre florile si plantele care ne bucura ziua
citystella
post Sep 20 2010, 04:53 AM
Post #1


Membru de Onoare
******

Group: Membru de Onoare
Posts: 1,641
Joined: 8-April 10
Member No.: 8,322



Vreau să îmi laud trandafiraşii chinezesti, ca nu s-au lăsat impresionati de căldura care a topit câteva din flori, şi care s-au înălţat atât de frumos, şi au făcut frunzuliţe noi, şi floricele.
Clivia cea micuţă îşi dezvoltă frunzuliţele şi creşte încet, dar frumos.
Amarillys-ii au fost cei mai îndrăzneţi şi s-au simtit bine chiar daca a fost foarte cald, şi pe lângă minunatele flori pe care le-a făcut, a dezvoltat frunze lungi şi dese.
Portolacul, a înflorit toată vara, şi s-a dezvoltat foarte mult, din câteva fire de fiecare culoare, s-au format, multe fire, iar acum a ajuns să depăşească cu mult vasul în care au fost puse.
Kalanchoe-a m-a surprins plăcut, când la un moment dat nu mai aveam nici o floare, de la nici o culoare, au început din nou să înflorească toate, mai putin cele galben-pepene şi cele portocalii, cu toate că acestea sunt cele mai mari.
Muşcatele franţuzesti, o minunăţie a naturii. Tot timpul cât au stat înflorite au fost un colţ de rai, datorită coloritului lor frumos, şi al parfumului de trandafiri şi lămâie pe care îl puteai simţi în preajma lor. Dupa o pauza, acum încep din nou să înfloreasca.
Stephanotisul acum e mai trist, mai are doar câteva frunzuliţe. Am vrut să-i schimb pământul dar e fixat pe sârmă. Nu ştiu dacă e din cauza că vine toamna, sau pentru că aşa obişnuieşte el, ori poate nu s-a simtit bine vara asta, nu ştiu. Am să îl verific mai des. Dar a avut şi el momentul lui de glorie, când m-a bucurat cu parfumul florilor sale albe minunate.
Begonia Semperfloren s-a simtit bine vara, dar apoi în soare puternic nu i-a mai plăcut, iar când am mutat-o la umbra a înflorit mereu, chiar şi acum mai este înflorită.
Asparagusul a fost cel mai fericit, a făcut şi flori, şi s-a desit.
Fuchsia am crezut că am s-o pierd, si totuşi încă are frunze, a rezistat şi la soare, chiar dacă soarele ardea câteva frunze, le mai usca şi ea chiar dacă nu stătea în soare, şi am crezut că am să rămân doar cu betele, în schimb m-a surprins, încă are frunze, iar flori a făcut toată vara.
Gardenia, a mai făcut o floare, şi cum înainte îi plăcea să stea la soare, şi se dezvolta frumos, cu frunze dese, s-a suparat, si nu i-a mai plăcut, continuă să de-a frunze tinere.
Orhideea Miltonia a avut ca toate Orhideele momentul ei de glorie, când toată încăperea mirosea a parfumul ei. Acum dă pui şi am impresia că planta mamă vrea să moară, pentru că usucă frunzele, dar o tin sub control.
Celelalte Orhidee, Phalaenopsis, cele care nu mai au flori stau cuminţi, le-am pus într-un vas mai larg pe cele doua fără flori, iar pe cea ultimă care încă are o floare, e în vasul ei.
Saintpaulia a cedat. Cel putin puii cei mici au cedat, au murit, rând pe rând. Am rămas doar cu una singură, alb cu albastru creaţă, care era mai mare.
Azaleea, e mofturoasă, dar a continuat mereu să facă frunzuliţe noi, nu se lasă, chiar şi când a fost arsă complet de soare, tot a început să de-a muguri noi, e specială.
Spatifilum, a înflorit mai tot timpul, acum pare să facă o mică pauză.
Despre plantutele care le-am plantat din seminte: roşiile nu au rezistat, apoi nici panselutele, rând pe rând s-au topit, au rămas cele câteva din amestecul pentru jardiniere, care au si boboci, una din ele e Crăiţă, şi are şansă să înflorească, celelalte nu ştiu, nu îmi dau seama încă ce sunt, dar sper să le pot vedea înflorite. Căldarusa nici nu a m-ai încoltit.
Epipilum-ul pare să stea bine nemutat, şi pare ca şi-a ridicat frunzele, poate am o surpriza şi poate face frunzulite noi, şi cine ştie la anul, dacă nu la iarnă, să facă şi flori, sper.
Begonia Corallina pare că stă nemiscată, dar îşi măreşte diametrul uşor al frunzelor, şi are un mugur de frunzulită, care pare că în curând îl va desface.
Cactusul e la fel, cred eu.
Garoafele s-au uscat. La fel si Daliile,Gazania.
Impatientis, a avut rădăcina infestată, iar eu am crezut că nu îi place la mine, dar când am deschis pământul am văzut.
Lilium candidum, l-am pus la iernat.
Primula a fost o eroina, a rezistat si vara, cel puţin la mine în jardiniere.
Gloxinia a murit. Nu ştiu de ce, dar dintr-o data, s-a pleoştit, şi s-a uscat uşor, uşor. Poate din cauza căldurii, poate nu s-a acomodat cu mediul cel nou, în care am adus-o.
Cyclamen-ul vrea să ierneze, i-am făcut pe plac.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
Valentina30
post Sep 25 2010, 09:42 PM
Post #2


Incurabil
*****

Group: Obsedat
Posts: 716
Joined: 5-July 07
From: Bucuresti
Member No.: 1,899



Violetele africane (asa numitele Violete de Parma) sunt relativ usor de ingrijit. Daca facem exceptie de cele 2 cerinte speciale (fara stropi de apa pe frunze si plantarea intr-un pamant cu PH usor acid), acestea se ingrijesc ca majoritatea plantelor de apartament. Udare moderata (doar cand pamantul s-a uscat un pic la suprafata), lumina intensa (dar nu soare direct in timpul verii) si un strop de ingrasamant pentru plante cu flori (din cand in cand) sunt conditiile de baza pentru a avea violete sanatoase si frumos inflorite.

Ingalbenirea si uscarea frunzelor este un fenomen firesc, observabil la toate plantele, mai ales in aceasta perioada (toamna-iarna). Una-doua frunze, o data pe saptamana e ok, dar daca se usuca mai multe, devine ingrijorator. La fel un semn de intrebare se pune si daca frunzele continua sa cada, mai mult de 3-4 saptamani. In acest caz poate fi vorba fie de o deficienta de udare (substrat prea uscat), fie de un aer prea uscat. Majoritatea gesneriaceelor iubesc umiditatea atmosferica, aerul foarte uscat din apartamentele noastre, nu le este pe plac.

Referitor la marimea frunzelor, nu toate violetele au frunzisul la fel, nici ca forma, nici ca aspect si desigur desigur, nici ca marime. Marimea lor depinde si de varietate dar si de varsta plantei. Hibrizii din comert sunt de regula exemplare viguroase, cu frunze mari, carnoase, pe cand varietatile inregistrate cu nume de catalog, au in proportie foarte mare, frunzele mai mici si mai subtiri. Pe de alta parte, frunzele plantelor cresc o data cu imbatranirea plantei. Asadar o violeta de 2 ani sa zicem, va avea frunzele mai mari decat una de cateva luni.

Daca are toate conditiile necesare, o violeta africana infloreste periodic tot timpul anului, cu pauze de cca 1-2 luni intre infloriri. In aceste pauze de timp, ea isi reface resursele si isi formeaza noua serie de boboci.
Deci daca violeta de care spui, are toate conditiile necesare: pamant bun cu drenaj ridicat, udare corespunzatoare, lumina suficienta, nu vad de ce nu ar inflori. Poti s-o ajuti un pic cu un strop de ingrasamant diluat in apa de udare...
Daca ai incercat si acest lucru si tot nu infloreste, iar fenomenul de uscare a frunzelor continua, atunci ar putea fi vorba de ceva insecte. Dar pentru a stabili un tratament corect (cu insecticide sau eventual acaricide), ar trebui sa indentificam "musafirii". Niste poze clare, in detaliu asupra frunzelor, ar fi foarte utile...

Acum numai tu stii cam despre ce ar putea fi vorba. Inspecteaza bine plantuta si inearca sa identifici cauza.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic


Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 

Lo-Fi Version Time is now: 8th May 2025 - 05:43 PM