![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
CUM SE PUN MURĂTURILE — PRINCIPII DE BAZĂ
In general, orice fel de murătură cere: - ţelină cu frunze - usturoi - morcovi -arpagic - mere tari de toamnă - tulpini de mărar uscat (1-2 legături la borcan de 10-15 litri) - 3-4 legături de cimbru uscat la borcan - hrean, 3-5 rădăcini la borcan - crenguţe vişin verde — 3-4 la borcan Plus (pentru zeama ce va fierbe): - sare, 1-2 linguri la 1 litru lichid « - oţet — dacă e în oţet murătura 3-5 litri la 10-15 litri lichid - piper — cea 20 g la borcan 10 litri - foi dafin 10-15 foi per borcan 10 litri - boabe muştar 2 linguri la borcan 10 litri, - aspirină 1 pastilă per litru - - conservant 10-20 g la litru Aceste legume, zarzavaturi şi mirodenii dau aromă şi mai ales păstrează tari şi proaspete legumele murate Tăiate ornamental şi puse cu un anume dichis, la vedere, dau borcanului de murături şi un aer decorativ, de bibelou gospodăresc, bucurând bine ochiul înaintea gurii Oricum, când plecaţi la piaţă după murături luaţi în calcul toate cele de mai sus plus (eventual): - miere - chimen - ardei iute Orice se poate pune la murat, după aceleaşi reţete, de la gutui şi praz, ceapă şi pepeni verzi, varză roşie şi albă, ardei, gogoşari, conopidă, castraveţi, sfeclă, gogonele, pere, mere, morcovi, ţelină, prune, fasole verde până la struguri, ciuperci şi portocale. SARAMURĂ (şi atât) Cea mai ieftină şi mai lesne de făcut: nu se fierbe; face legumele sec acrişoare; de cele mai multe ori fermentează dând un anume ce zvăpăiat castraveciorilor şi gogonelelor. Există însă un risc — mucegaiul. De aceea, e preferabil — cum fac de secole ţăranii din Bărăgan şi Moldova — să puneţi totul la butoi (capacul coboară odată cu zeama, izolând legumele de aer) în pivniţă, unde e rece constant, şi să vânturaţi zeama, din când în când, până dă frigul. Proporţii (la un litru de zeamă): - 2 linguri de sare (50-60 g) - 1 litru apă - 20 g conservant (adaos citadin recent, pentru siguranţă) Taină: orăşencele fac aşa: pun şi 1 litru oţet la 9 litri apă, să fie sigure. Legume şi fructe: (aici nu contează proporţiile — faceţi după gust: din fiecare sau numai castraveţi, sau pepeni cu gutui, cum vreţi, cum vi se năzare şi cum găsiţi la piaţă). - gogonele (chiar şi din cele înrozite) - castraveciori - pepeni mici, verzi (magnificii!) - gogoşari - conopidă (tăiată cu un pic de frunză) - fasole verde - ridichi negre - varză albă - ceapă - gulioare - praz - usturoi - ţelînă (cu frunze neapărat) - morcovi - mere - gutui Altele de ajutor: - tulpini mărar uscat - hrean, crenguţe vişin, ardei iute, cimbru uscat « leuştean şi pătrunjel uscat (atenţie, sfeclă roşie şi varză roşie dacă puneţi, colorează tot) Se spală bine, în mai multe ape, toate „ingredientele" Se curăţă ridichile, ţelina, gulioarele, morcovul, hreanul, usturoiul, ceapa, prazul Se taie varza şi prazul în bucăţi mai mici cât să încapă într-o farfurioară Se pun în butoi, toate amestecate, să ia gust una de la alta; din strat în strat, se potrivesc felii de măr şi gutuie, hrean, ardei iute, arpagic, căţei de usturoi, morcovi, ţelina Când s-a umplut butoiul se aşază ca un capac frunze de ţelina, rădăcină de hrean, câteva crengi de vişin şi tulpini de mărar uscat « Se toarnă saramura până acoperă legumele Se pune un capac de lemn mai gros, eventual îngreunat cu o gresie, să ţină afundate murăturile O dată pe săptămână se vântură (pritoceşte) zeama, să nu ia miros SARAMURĂ CU OŢET O reţetă pentru aceleaşi legume ca mai sus, însă mai sigură. Merge şi la borcan, cu risc mic de mucegai. Zeama: - 1 l apă - 10 boabe piper - 10 g boabe muştar Când s-a umplut borcanul, se aşterne un capac de frunze de felină, cimbru uscat, hrean, mărar, crengi vişin Când zeama a dat în câteva clocote se trage deoparte, câteva minute, să se răcească rozetă de cuţite, să nu crape sticla de căldură. Se toarnă zeama fierbinte peste murături dintr-o dată Se înfăşoară borcanul în cârpe, se acoperă cu o farfurioară, se lasă să respire o noapte Se leagă borcanul cu celofan spălat şi înmuiat în apă fierbinte Se pune la păstrare în cel mai rece loc din casă. |
|
|
![]() |
![]()
Post
#2
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Gogosari si vinete marinate la borcan
Ingrediente Gogosari rosii 5 kg Apa 2 l Ulei de floarea soarelui 1.5 pah Otet 2 pah Sare 2.5 linguri sare fara iod, pt muraturi Zahar 350 g Frunza de dafin 5 buc Piper negru(boabe) 10 buc Vinete 2 buc Gogosarii se spala, se curata si se taie felii, de 1.5 - 2 cm grosime. Vinetele le spalati si taiati felii de 1 cm grosime. Apoi preparati marinada din cantitatile scrise la ingrediente - apa, zahar, sare, ulei, otet si mirodenii. Cand incepe sa fiarba marinada puneti in cantitati proportionale gogosari si vinete, pana umpleti cratita. Eu am o cratita de 5 litri, si am pus gogosarii in 3 runde. Dupa ce fierbe prima runda, gogosarii le scoateti, puneti in borcane, apoi puneti urmatoarea partide. Cand incep sa fiarba gogosarii, faceti focul mic si lasati 5-7 min, nu uitati sa mai amestecati. Pregatiti borcanele, le lasati sa se scurga bine de apa. Cand au fiert gogosarii luati cate 2-3 bucati gogosari, 1 bucata de vinete si asa alternand umpleti borcanele. Dupa ce ati umplut borcanul, turnati putina marinada ca sa acopere gogsarii, puneti capacele si infiletati bine sa nu lase aer. Apoi umpleti urmatoarele borcane, cand nu mai sunt gogosari in cratita puneti o alta partida sa fiarba si tot asa continuati pana terminati toti gogosarii si vinetele. Mi-au iesit din aceste cantitati, exact 11 borcane de 780 ml. Borcanele le intoarceti cu fundul in sus si lasati sa se raceasca bine. Sunt gata cam intr-o luna, deliciosi ca si garnitura la orice mancare de carne, legume, orez, cartofi, fasole, etc. Chiar si la un sandwich sunt delicioase, cand eram studenti si nu prea mai aveam de mancare, faceam sandwich-uri calde din paine si gogosari din astia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pofta Buna! |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 1st May 2025 - 07:22 PM |
|