IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Dermatita atopica
angelito
post Jan 17 2006, 12:39 PM
Post #1

Incurabil

Group: Membru de Onoare
From: Bucuresti
Member No.: 82

Dermatita atopica

Dermatologie
19 decembrie 2005

Descriere

Dermatita atopica este o afectiune inflamatorie cronica a tegumentului care se asociaza frecvent cu alte afectiuni alergice localizate la nivelul sistemului respirator, precum astmul bronsic sau febra de fan. La copiii mici, aceasta afectiune este frecvent denumita eczema.
Pasii care trebuiesc urmati pentru a fi vindecata sunt:
-      autoingrijirea adecvata dupa aflarea diagnosticului
-      monitorizarea de catre medic a starii generale si a evolutiei sub tratament medicamentos

Semne si simptome

Zone de rash (inrosire) pruriginoasa in regiuni ale corpului care retin mai mult caldura si umiditatea, precum pliurile cutanate ale coatelor, genunchilor, gatului, fetei, mainilor, picioarelor, regiunilor inghinale, organelor genitale si in jurul anusului. In zonele afectate, tegumentul este uscat, ingrosat. Scarpinarea este necontrolata, de nestapanit, frecvent inconstienta. Oboseala cronica poate aparea datorita lipsei de somn provocate de mancarimea severa.

Cauze

Cauzele sunt necunoscute, dar sunt probabil mostenite si probabil legate de deficienta sistemului imun.

Factori de risc

-      febra de fan sau astm
-      alergie la alimente
-      istoric familial de dermatita atopica sau de alte afectiuni alergice
-      stres
-      rash (eruptie) si mancarimea se accentueaza in timpul perioadelor stresante
-      folosirea de medicamente imunosupresoare

Prevenirea complicatiilor sau recurentelor

Nu pot fi prevenite la ora actuala.

Teste medicale

-      teste de laborator sanguine
-      teste din leziuni pentru identificarea agentilor alergici

Complicatii posibile

-      infectie bacteriana secundara in zonele afectate
-      susceptibilitate crescuta la reactiile adverse ale medicamentelor
-      scaderea rezistentei fata de infectiile fungice si virale
-      cicatrici permanente datorate gratajului (scarpinarii)

Evolutia probabila

Evoluitia este imprevizibila. Eruptii si remisiuni pot apare de-a lungul vietii copilului dumneavoastra.

Tratament

Ingrijirea la domiciliu

Se recomanda inmuierea cu apa rece a leziunilor cu cruste si cu secretii. Aceasta metoda diminueaza mancarimea si inlatura crustele. Trebuie purtate haine largi, de bumbac – se evita hainele din lana sau materiale sintetice. In cazul copiilor, nu permiteti sa fie vaccinati copilul dumneavoastra impotriva variolei. Vaccinul antivariolic poate cauza o reactie amenintatoare de viata.

Medicatie

Pentru ameliorarea mancarimii usoare, se recomanda folosirea steroizilor sau preparatelor cu gudron, administrate local, fara prescriptie medicala. Pentru mancarimi severe se pot recomanda:
-      steroizi topici cu potenta mai mare
-      medicamente cortizonice orale – rar, si numai pentru scurte perioade de timp.
-      antihistaminice sau tranchilizante usoare.
-      antibiotice (uneori) impotriva infectiilor secundare.

Sfaturi

Nu exista nici o restrictie din punct de vedere a activitatii fizice, cu exceptia pastrarii unei temperaturi ambientale racoroase si evitarea expunerii la caldura. O dieta cu evitarea agentilor alergici poate fi necesara daca se suspecteaza o alergie alimentara.
Dermatita nu este contagioasa.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Replies
aalinaa
post Dec 13 2013, 10:58 PM
Post #2

Contaminat
*

Group: Contaminat
Member No.: 12,251

Buna! As vrea sa zic cate ceva despre experienta mea legata de dermatita atopica. Poate ca cineva se regaseste in ceea ce voi spune si il poate ajuta. Am eczema de cand m-a facut mama, din primele luni de viata. La 9 ani am facut si prima criza de astm, in adolescenta am facut rinita alergica. Sunt din Galati, aici toti medicii dermatologi ma tratau cu flocinolon sau elocom. Mama era disperata, efectiv. La un moment dat un dermatolog a facut "pre-minunea" din viata mea si mi-a dat trimitere la Bucuresti la DR. TRIFU RODICA (o gasiti la clinicile Heximed, Anima la policlinica sf maria si la spitalul Victor Babes". Aveam 16 ani.M-a internat de urgenta. Eram in ultimul hal (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) . Pielea nu mai era piele, eram o rana toata. Hainele cearsafurile se lipeau de rani. Doua saptamini am stat internata. Am plecat acasa ca un om normal, sanatos. Reteta pe care mi-a dat-o atunci era f. simpla : 4 tucuri de nidoflor amestecate cu un tub de reviken (aplicam pe rana), neopreol un tub (aplicam cand nu mai era zona rosie dar era uscata, crapata), calciu lactic, vit. a si e si pastile Peritol (2 pe zi). Imi venea sa o iau pe d-na dr. in brate de fericire. E un dr. nemaipomenit, rabdatoare, atent studiaza pielea, intreaba. Era primul loc in care doctorii nu se uitau si agatau hainele de pe mine cu unghiile (unii mi-au dat tratament cu sulf, diagnostic scabie, mai popular raie). Timp de 10 ani nu mi-au mai aprut mai deloc. Doar iarna dar suportabil. Imi fac foarte bine razele solare cu apa de mare. Anul asta imediat dupa ce a venit frigul mi s-a "inflorit" toata pielea, peste tot. Eram disperata pt. ca tratamentul mai sus mentionat nu mai dadea niciun rezultat. Am ajuns acum 3 zile la Dna dr Trifu Rodica. Acelasi dr. minunat. Mi-a dat de data asta un antibiotic Tavanic 500mg (2\zi), Singulair (1\zi), Diprosalic unguent (pe zonele cu lichenificare, adica ingrosate), Doxopen (1\seara-e pt somn, neliniste), Tandra, Xerial, Eucerin, Tractopon, toate cu 5 sau 10% uree (sa fol cate una sau sa le alternez), Comprese cu Acid boric (20 gr la 1 l de apa). Acum eu folosesc si balsamul de la bioderma-AtodermPP. Mi-a dat si un regim alimentar: Nimic prajit, doar fiert sau copt, nu preparate (mezeluri, conserve), nu dulciuri din comert, nu smantana sau branzeturi fermentate, nu muraturi, nuci, alune nu. Dupa 2 zile de tratament ma simt excelent, nu mai am nimic, nimic. Mi-a zis ca poate dupa Sarbatori sa ajung la Sp. Victor Babes pt internare. Asa imi face analize. Aaaa, mi-a recomandta sa fac sedinte de raza uva. PUVA- RAZE UV de tip A, cele de la solar sunt UV de tip B. Indicate sunt cele de tip A.
Sper sa ajute pe cineva experienta mea. Va doresc sanatate!!
Go to the top of the page

+Quote Post

Posts in this topic
angelito   Dermatita atopica   Jan 17 2006, 12:39 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 12:43 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 12:45 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 12:49 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 01:03 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 01:11 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 01:15 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 02:11 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 02:27 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 02:32 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 02:33 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 02:36 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 02:41 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 02:48 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 04:16 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 04:17 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 17 2006, 07:24 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 18 2006, 01:36 PM
angelito   Re: Dermatita atopica   Jan 18 2006, 02:52 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 18 2006, 05:58 PM
ellle_ni   Re: Dermatita atopica   Jan 18 2006, 11:09 PM
aalinaa   Buna! As vrea sa zic cate ceva despre experien...   Dec 13 2013, 10:58 PM

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 7th May 2025 - 02:38 AM