IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Mancaruri preferate de primavara
kalua
post Apr 12 2006, 02:20 PM
Post #1





Musafir






Aveti asa ceva?
Eu una nu cumpar iarna rosii, ardei, salata verde, n-au absolut nici un gust. Si primavara sunt atat de doritoare de salate! Sparanghel mananc de pe sfarsitul lui aprilie pana la sfarsitul lui iunie, dupa se termina sezonul. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/sad.gif) Cand apare usturoiul proaspat fac de cateva ori paste cu usturoi.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
catalina77
post May 9 2006, 11:55 AM
Post #2


Incurabil
*****

Group: Membru de Onoare
Posts: 1,498
Joined: 9-December 05
From: Bucuresti
Member No.: 54



Da, planta pe care ne-a aratat-o Kalua e leurda. Nu am mancat niciodata dar am vazut pe piatza.

Leurda
Allium ursinum - ai-ciorasc, ai-de-padure, ai-salbatic, aiuti, aliu, aliu de iunie, leoarda, leorda



Denumirea plantei:
Leurda (Allium ursinum)

Famimila:
Liliaceae

Denumiri populare:
ai-ciorasc, ai-de-padure, ai-salbatic, aiuti, aliu, aliu de iunie, leoarda, leorda.

Ecologie si raspindare:
Leurda creste numai pe campii bogate in humus si umede, sub tufisuri, in paduri de foioase si alpine.

Perioada de vegetatie:
Frunzele leurdei rasar din pamant in lunile aprilie si mai, uneori chiar mai devreme. Florile devin insa vizibile abia pe la mijlocul lui mai sau iunie.

Perioada si organul de recoltare:
Frunzele tinere se aduna in aprilie si mai, deci inainte de inflorire, iar bulbii la sfarsitul verii si toamna.

Bolile in care se utilizeaza:

Uz intern:
hipertensiune arteriala, ateroscleroza, hematurie, diaree acuta si cronica, balonari si colici, tuberculoza pulmonara, hidropizie, helmintiaze, constipatie.

Uz extern:
exeme, reumatism, scrofuloza, rani. Este indicata in curele depurative de primavara si ajuta la vindecarea bolilor cronice de piele.

Retete:

Sub forma de condiment:
Frunzele proaspete de leurda se maruntesc ca patrunjelul sau ceapa si se presara pe paine, in supe, sosuri, salate si mancaruri cu carne.

Tinctura de leurda:
Frunzele sau bulbii taiati marunt se introduc intr-o sticla pana la gat fara a se indesa, se toarna deasupra rachiu de secara, sau orice alt rachiu de 38-40 % facut in casa si se lasa 14 zile in soare sau in apropierea masinii de gatit. Se iau de 4 ori pe zi cate 10-15 picaturi in putina apa.

Vin de leurda:
Se ia 1 pumn de frunze taiate marunt, se lasa sa dea cateva clocote in litru de vin alb, se indulceste dupa gust cu miere sau sirop si se bea din acest vin peste zi, incet, inghititura dupa inghititura.


PS: are o floare alba, foarte frumoasa
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic
kalua   Mancaruri preferate de primavara   Apr 12 2006, 02:20 PM
fortelady   :) cat mai multe salate de primavara. mancare cu s...   Apr 12 2006, 04:10 PM
h_2004   eu sunt cu salatele acum ...salata din spanac tana...   Apr 12 2006, 05:38 PM
mirruMe  

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 

Lo-Fi Version Time is now: 3rd May 2025 - 06:19 PM