![]() |
![]() |
kalua |
![]()
Post
#1
|
Musafir ![]() |
Aveti asa ceva?
Eu una nu cumpar iarna rosii, ardei, salata verde, n-au absolut nici un gust. Si primavara sunt atat de doritoare de salate! Sparanghel mananc de pe sfarsitul lui aprilie pana la sfarsitul lui iunie, dupa se termina sezonul. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/sad.gif) Cand apare usturoiul proaspat fac de cateva ori paste cu usturoi. |
|
|
![]() |
![]()
Post
#2
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,498 Joined: 9-December 05 From: Bucuresti Member No.: 54 ![]() |
Da, planta pe care ne-a aratat-o Kalua e leurda. Nu am mancat niciodata dar am vazut pe piatza.
Leurda Allium ursinum - ai-ciorasc, ai-de-padure, ai-salbatic, aiuti, aliu, aliu de iunie, leoarda, leorda Denumirea plantei: Leurda (Allium ursinum) Famimila: Liliaceae Denumiri populare: ai-ciorasc, ai-de-padure, ai-salbatic, aiuti, aliu, aliu de iunie, leoarda, leorda. Ecologie si raspindare: Leurda creste numai pe campii bogate in humus si umede, sub tufisuri, in paduri de foioase si alpine. Perioada de vegetatie: Frunzele leurdei rasar din pamant in lunile aprilie si mai, uneori chiar mai devreme. Florile devin insa vizibile abia pe la mijlocul lui mai sau iunie. Perioada si organul de recoltare: Frunzele tinere se aduna in aprilie si mai, deci inainte de inflorire, iar bulbii la sfarsitul verii si toamna. Bolile in care se utilizeaza: Uz intern: hipertensiune arteriala, ateroscleroza, hematurie, diaree acuta si cronica, balonari si colici, tuberculoza pulmonara, hidropizie, helmintiaze, constipatie. Uz extern: exeme, reumatism, scrofuloza, rani. Este indicata in curele depurative de primavara si ajuta la vindecarea bolilor cronice de piele. Retete: Sub forma de condiment: Frunzele proaspete de leurda se maruntesc ca patrunjelul sau ceapa si se presara pe paine, in supe, sosuri, salate si mancaruri cu carne. Tinctura de leurda: Frunzele sau bulbii taiati marunt se introduc intr-o sticla pana la gat fara a se indesa, se toarna deasupra rachiu de secara, sau orice alt rachiu de 38-40 % facut in casa si se lasa 14 zile in soare sau in apropierea masinii de gatit. Se iau de 4 ori pe zi cate 10-15 picaturi in putina apa. Vin de leurda: Se ia 1 pumn de frunze taiate marunt, se lasa sa dea cateva clocote in litru de vin alb, se indulceste dupa gust cu miere sau sirop si se bea din acest vin peste zi, incet, inghititura dupa inghititura. PS: are o floare alba, foarte frumoasa |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 3rd May 2025 - 06:19 PM |
|