IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Semnificatia Craciunului ?
Diana.
post Dec 22 2005, 02:07 AM
Post #1

Fondator eLady.ro

Group: Administrator
Member No.: 5

In afara de ce a devenit in ziua de astazi, ce semnificatii naste in noi Sfinta Sarbatoare a Nasterii Domnului?
Citi dintre noi isi mai aduc aminte de semnificatiile initiale ale acestei Sarbatori ?
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Replies
ella
post Dec 22 2005, 09:02 AM
Post #2

Incurabil

Group: Membru
Member No.: 11

Noua Zeelanda
Copacul ce este împodobit de Craciun se numeste “Pohntokawa”. Multe persoane în Noua Zeelanda urmeaza vechile traditii engleze în ceea ce priveste masa traditionala: curcan, budinca de stafide si salate reci. Nimeni nu considera Craciunul complet fara prajitura “Pavlova” - preparata din bezea si decorata cu kiwi, capsuni si frisca.
Deoarece foarte multi oameni din emisfera nordica traiesc acum în Noua Zeelanda a devenit o obisnuinta sa se serbeze Craciunul de doua ori într-un an - o data pe 25 Decembrie si a doua oara în iulie, atunci când este mijlocul iernii.

Finlanda
În Finlanda familiile se reunesc pentru a petrece Craciunul, cea mai importanta sarbatoare a anului. Seara, în jurul orei 17.00, familiile pleaca la biserica pentru slujbe speciale în care se aprind lumânari la mormintele celor dragi. Imaginea miilor de lumânari ce lumineaza noaptea este una pe care cu greu o poti uita.
În Ajunul Craciunului, copiii asteapta sosirea lui Mos Craciun care pune mereu aceeasi întrebare: “Sunt cumva copii cuminti aici?”. Raspunsul entuziasmat este, bineînteles, acelasi “Da”! Mosul are o desaga plina de cadouri, iar în timp ce “slujitorii” lui îl ajuta sa le împarta, el povesteste celor mici despre calatoria grea pe care o face din Laponia.

Suedia
În Suedia, cea mai importanta zi este ajunul Craciunului. O masa speciala este pregatita pentru Ajunul Craciunului - sunca, peste si fasole – aceasta este si prilejul cu care rudele îsi fac daruri. Multi suedezi merg la biserica în dimineata zilei de Craciun. Craciunul se numeste la suedezi Jul si este urmat de alte sarbatori.

Elvetia
În Elvetia, Samichlaus (Mos Craciun) are întotdeauna sarcina grea de a aduce si pomul de Craciun în casele oamenilor. Acest obicei se pastreaza înca din 1775. O alta traditie a elvetienilor este "Parada ridichilor luminate".
Copiii ajutati de parinti se înarmeaza cu ustensile specializate si scobesc cu mare grija câte o ridiche mare de luna, alb-violet, pe care apoi o împodobesc cu diferite crestaturi si forme (stelutele si bradutii sunt cele mai frecvente decoratii).
Similar cu dovleacul de Halloween, în ridichea împodobita micutii elvetieni pun o lumânare lunga si poarta ridichea ca pe o facla, ori o agata cu trei sfori fixate la un bat, ca pe un lampion. Conform planului si traditiei, parintii si copiii se întâlnesc în diverse locuri din sat si pleaca la ora 18:00, ordonat si disciplinat, cu ridichile luminate, spre curtea scolii. Acolo, copiii cânta în cor cântecele.

Franta
Pe vremuri în Franta, Sfântul Nicolae aducea cadouri micutilor în ziua de 6 decembrie (traditia se mai pastreaza înca în unele zone din nordul tarii). În cea mai mare parte a Frantei, Pčre Noel (Mos Craciun) i-a luat locul lui Mos Nicolae.
Pčre Noel vine în casele francezilor în noaptea de 24 decembrie si pune cadouri în ghetute. Punctul culminant al mesei de Craciun pentru francezi este traditionala "Bűche de Noel", o prajitura de ciocolata prezentata la masa sub forma de buturuga.

Germania
În Germania, ajunul Craciunului este cea mai importanta zi de sarbatoare. În ziua de ajun, familia se aduna pentru cina si pentru a merge împreuna la biserica la Mesa din noaptea de Craciun.
În unele familii se obisnuieste ca de Craciun sa se cânte colinde, dar, pentru cei mai multi nemti Craciunul este un moment de reflexie si analiza.

Jamaica
Colindele de Craciun în Jamaica sunt aceleasi melodii populare întâlnite în lume (Jingle Bells, Holy Night, Silent Night etc.) dar mai multe colinde sunt cântate în ritm de raggae. Masa de Craciun cea mai importanta este prânzul. Ea include orez, pui, carne de bou si capra picanta si, mai rar, friptura de vita sau porc.

Rusia
În zilele URSS-ului, Craciunul nu prea era sarbatorit. Anul Nou (Revelionul) era ocazia cu care – pe atunci Mos Gerila - aducea cadouri copiilor. Odata cu caderea comunismului, Craciunul a început sa fie sarbatorit în mod deschis – fie pe 25 decembrie sau, de cei mai multi dintre rusi, pe 7 ianuarie.
Rusii care sarbatoresc pe 7 ianuarie se ghideaza dupa mai vechiul calendar Iulian. Rusii manânca la masa de Craciun prajituri, placinte si galusti de carne.

Spania
Cine merge în insorita Spanie de Craciun poate crede ca sarbatoarea a fost anulata. Cu toate acestea, Craciunul este sarbatorit, dar darurile se dau pe 6 ianuarie, cu ocazia zilei celor Trei Regi (Reyes Magos).
Spaniolii si portughezii au introdus pomul de Craciun în America Latina, dar cum acolo nu exista conifere, sud americanii decoreaza cactusi, pini sau brazi din plastic.
Go to the top of the page

+Quote Post

Posts in this topic
Diana   Semnificatia Craciunului ?   Dec 22 2005, 02:07 AM
Tsunami   Re: Semnificatia Craciunului ?   Dec 22 2005, 05:13 AM
ella   Re: Semnificatia Craciunului ?   Dec 22 2005, 08:39 AM
ella   Re: Semnificatia Craciunului ?   Dec 22 2005, 08:56 AM
ella   Re: Semnificatia Craciunului ?   Dec 22 2005, 09:02 AM
Tsunami   Re: Semnificatia Craciunului ?   Dec 22 2005, 09:21 PM
no_ua   Re: Semnificatia Craciunului ?   Dec 23 2005, 01:43 AM
Tsunami   Re: Semnificatia Craciunului ?   Dec 23 2005, 03:20 AM
honey   Re: Semnificatia Craciunului ?   Dec 23 2005, 01:32 PM
sorin   Re: Semnificatia Craciunului ?   Dec 23 2005, 01:40 PM
ella   Re: Semnificatia Craciunului ?   Dec 23 2005, 09:08 PM
Tsunami   Re: Semnificatia Craciunului ?   Dec 24 2005, 06:25 AM
no_ua   Re: Semnificatia Craciunului ?   Dec 24 2005, 10:17 PM

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 16th June 2025 - 04:37 PM