![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
Contaminat ![]() Group: Membru Posts: 48 Joined: 9-December 05 Member No.: 58 ![]() |
Prajitura cu nuci
Reteta initiala o facea mama in forma de tort, o taia in doua si o umplea cu crema si o orna cu frisca. Ramane sa alegeti voi modul de ornare. Pofta bun de sarbatori! |
|
|
![]() |
kalua |
![]()
Post
#2
|
Musafir ![]() |
Crema catalana
(crème brulée sau burnt cream) ¼ l lapte ¼ l frisca lichida neindulcita 1 pastaie de vanilie 1 bucata scortisoara (rulou) 70 g fructoza 2 oua 2 galbenuse fructoza pentru ars Se fierb laptele si frisca intr-o oala mare (veti vedea mai tarziu de ce), se iau de pe foc si se adauga scortisoara si vanilia, care se scot dupa 10 minute. Vanila se taie de-a lungul, i se scoate maduva care se pune in lapte. Se adauga jumatate din cantitatea de fructoza si se amesteca bine. Intr-alt castron mare se bat ouale, galbenusele cu restul de fructoza pana devin o crema pufoasa albicioasa. Cand zaharul nu mai scrasneste se adauga putin cate putin compozitia de lapte, amestecand continuu. Acum se toarna totul in cratita in care am fiert laptele si se da pe foc la foc mijlociu, amestecand continuu, pana da o data in clocot. Se ia imediat de pe foc si, pentru a avea siguranta ca nu se "taie", se pune cel mai bine intr-o oala cu apa rece de tot. Cand s-a racorit se toarna in forme termorezistente de-o portie, se lasa sa se raceasca de tot, apoi se acopera cu folie de plastic si se dau la frigider. Inainte de a se servi se presara fructoza pe fiecare crema si ori se da la grillul foarte fierbinte, ori se arde cu lampa Bunsen (exista cu gaz de brichete) pana se caramelizeaza. Treaba asta trebuie sa mearga repede de tot, altfel 1) intra fructoza in crema si nu mai avem ce arde, 2) crema se incalzeste si asta-i "secretul" cremei: crema trebuie sa fie rece, stratul de caramel cald. |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 16th June 2025 - 07:34 PM |
|