![]() |
![]() |
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 744 Joined: 31-May 06 Member No.: 352 ![]() |
Ma gandeam deunazi la mancaruri vechi, pe care ni le facea bunica atunci cand locuia cu noi, in copilaria mea, si al caror gust abia mi-l mai aduc aminte si am inceput sa o chestionez pe mama despre retete. Am scos de la ea cate ceva - poate scot si de la voi.
Si ca sa incep: GRIS PRAJIT vreo 3-4 pumni de gris 3-4 linguri ulei sare (facultativ si piper) Se caleste grisul in ulei pana se rumeneste usor, amestecand mereu sa nu se arda. Cand e rozuliu putintel, se adauga sare (cam 1/2 lingurita rasa), eventual piper, si apa - vreo 2 cani, si se lasa sa fiarba. La nevoie apa se mai poate adauga, ca sa iasa de consistenta dorita. Se serveste ca garnitura la fripturi sau la pane. In timpul razboiului, cand nu se mai gasea carne, imi povestea bunica ca lasa grisul asta sa se raceasca complet, cateva ore, apoi il taia in felii groase de 1 deget, il dadea prin ou si pesmet si-l prajea ca pe snitele, si asta era felul principal. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 744 Joined: 31-May 06 Member No.: 352 ![]() |
Tot gandindu-ma mi-am amintit de o multime de alte mancaruri de-ale bunicii mele, fiindca ea ne-a gatit vreo 15 ani cu totul:
- Sarmale de post, cu ghebe prajite, pasat de porumb in loc de orez, ardei capia tocat marunt din cutit si ceapa prajita, toate infasurate in varza acra - Niste sarmale mai de sarbatoare, cu taitei de casa, taiati patratele marunte si prajiti pana se rumenesc, cu putin ulei, si cu jambon de casa afumat in loc de carne, de mancam jumatate compozitia cruda - O mancare saraca, pe care n-o puteam suferi, dar bunica-mea (ca si mama acum) o adora: taitei lati de casa, cu magiun de prune - mielul umplut de Paste; umplutura pe la noi se indeasa intre coaste si pielita, apoi se coase - e ceva spectaculos, si eu fac asta - "nudli", un fel de paste cam cat o falanga de deget, facute din aluat cu cartofi (cum e cel de galustecu prune), fierti in apa si apoi tavaliti prin pesmet prajit - o prajitura din faina de malai, la cuptor, pufoasa ca un chec, pe care o mancam cu lapte - berea de casa (cum mai pocneau sticlele noaptea!) - siropul de coacaze negre, din care beam pana ne apuca pantecaraia - placintele din aluat nedospit, numite "placinte crete", subtiri ca foaia de ziar, umplute primavara cu lucerna cruda si ceapa (ceva mai delicios nu-mi pot inchipui) - caltabosii cu pasat in loc de orez Pe unele inca si eu stiu sa le fac... Pot da retete, daca vreti. Kalua, ce inseamna tocinei, ca pe la noi nu se foloseste cuvantul asta. |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 3rd May 2025 - 06:14 AM |
|