![]() |
![]() |
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 744 Joined: 31-May 06 Member No.: 352 ![]() |
Ma gandeam deunazi la mancaruri vechi, pe care ni le facea bunica atunci cand locuia cu noi, in copilaria mea, si al caror gust abia mi-l mai aduc aminte si am inceput sa o chestionez pe mama despre retete. Am scos de la ea cate ceva - poate scot si de la voi.
Si ca sa incep: GRIS PRAJIT vreo 3-4 pumni de gris 3-4 linguri ulei sare (facultativ si piper) Se caleste grisul in ulei pana se rumeneste usor, amestecand mereu sa nu se arda. Cand e rozuliu putintel, se adauga sare (cam 1/2 lingurita rasa), eventual piper, si apa - vreo 2 cani, si se lasa sa fiarba. La nevoie apa se mai poate adauga, ca sa iasa de consistenta dorita. Se serveste ca garnitura la fripturi sau la pane. In timpul razboiului, cand nu se mai gasea carne, imi povestea bunica ca lasa grisul asta sa se raceasca complet, cateva ore, apoi il taia in felii groase de 1 deget, il dadea prin ou si pesmet si-l prajea ca pe snitele, si asta era felul principal. |
|
|
![]() |
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
Leea, tosmai mi-a spus mama ca bunica facea supa de gris prajit (era ca o supa-crema) si mi-a trebuit destul de mult pana mi-am adus si eu aminte de ea, cum arata, cum mirosea si ce gust avea. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/smile.gif)
Tocineii sunt cartofi cruzi rasi, scursi si amestecati cu ou si sare, Se prajesc in ulei sau grasime. Mie mi-au placut intotdeauna numai cu smantana, dar se mananca si cu gem sau compot. Si uite ce spune si Radu despre ei: "Bucataria taraneasca mi se pare singura din care poti spune, in acelasi timp, ca e simpla si elaborata. Aceste galuscute westafo-nemtene (nu e nici un pleonasm, e vorba de Westfalia si de Targu-Neamt) par mai la-ndemana decat culesul unui mar paduret, dar, daca nu stii si mai ales nu simti cat se stoarce pasta, cat de incinsa trebuie sa fie untura, cat se prajesc tocii, cata sare si cat piper sa pui, si alte asemenea, dai cele mai dezgustatoare chixuri din istoria prajelilor. In schimb, daca te pricepi la toate astea, ies niste chestii strasnic de "gustatoare"!" Bunica mai facea budinci de vanilie in forma de Gugelhupf (de-aia ondulata si cu gaura la mijloc) si cand erau puse pe platou turna sosuri facute de ea (de zmeura, de menta, de ciocolata) peste. Din ceea ce ne facea bunica domnului meu cand o vizitam: fursecuri cu aroma de portocale lipite cu crema de nugat si glazurate la un capat salata de cartofi bavareza (reteta ei am preluat-o si eu) supa cu clatite salata de carne de vita tot felul de galuste (de cartofi, de paine sau amestecate) ca garnitura la fripturi cu sos prajitura de mere cu condimente Later edit: am facut conferinta cu taica-meu si astea-s chestiile culinare pe care le facea mama lui si de care-mi aduc aminte si eu: cartofi frantuzesti wutzerli, un aluat de faina din care se fac frecatei orez cu lapte facut normal, apoi dat la cuptor, asta-mi placea varzare cu spanac sau cu loboda (nu-mi placeau) pancove (gogosi) supa de salata supa de visine (amandoua nu-s pe gustul meu) supa de rosii cu galuste de gris oua umplute cu galbenus frecat cu ceapa verde de-aia subtire tare intr-un sos de smantana (o fi fost un Bechamel?) si date la cuptor tort de rom |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 3rd May 2025 - 06:15 AM |
|