IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Retete vechi, mostenite in familie, Retete de mancare ca la bunica acasa
Leea
post Oct 2 2006, 08:16 AM
Post #1


Incurabil
*****

Group: Obsedat
Posts: 744
Joined: 31-May 06
Member No.: 352



Ma gandeam deunazi la mancaruri vechi, pe care ni le facea bunica atunci cand locuia cu noi, in copilaria mea, si al caror gust abia mi-l mai aduc aminte si am inceput sa o chestionez pe mama despre retete. Am scos de la ea cate ceva - poate scot si de la voi.

Si ca sa incep:

GRIS PRAJIT
vreo 3-4 pumni de gris
3-4 linguri ulei
sare (facultativ si piper)

Se caleste grisul in ulei pana se rumeneste usor, amestecand mereu sa nu se arda. Cand e rozuliu putintel, se adauga sare (cam 1/2 lingurita rasa), eventual piper, si apa - vreo 2 cani, si se lasa sa fiarba. La nevoie apa se mai poate adauga, ca sa iasa de consistenta dorita. Se serveste ca garnitura la fripturi sau la pane.

In timpul razboiului, cand nu se mai gasea carne, imi povestea bunica ca lasa grisul asta sa se raceasca complet, cateva ore, apoi il taia in felii groase de 1 deget, il dadea prin ou si pesmet si-l prajea ca pe snitele, si asta era felul principal.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
 
Start new topic
Replies
kalua
post Oct 3 2006, 05:29 PM
Post #2





Musafir






Leea, tosmai mi-a spus mama ca bunica facea supa de gris prajit (era ca o supa-crema) si mi-a trebuit destul de mult pana mi-am adus si eu aminte de ea, cum arata, cum mirosea si ce gust avea. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/smile.gif)

Tocineii sunt cartofi cruzi rasi, scursi si amestecati cu ou si sare, Se prajesc in ulei sau grasime. Mie mi-au placut intotdeauna numai cu smantana, dar se mananca si cu gem sau compot.
Si uite ce spune si Radu despre ei:
"Bucataria taraneasca mi se pare singura din care poti spune, in acelasi timp, ca e simpla si elaborata. Aceste galuscute westafo-nemtene (nu e nici un pleonasm, e vorba de Westfalia si de Targu-Neamt) par mai la-ndemana decat culesul unui mar paduret, dar, daca nu stii si mai ales nu simti cat se stoarce pasta, cat de incinsa trebuie sa fie untura, cat se prajesc tocii, cata sare si cat piper sa pui, si alte asemenea, dai cele mai dezgustatoare chixuri din istoria prajelilor. In schimb, daca te pricepi la toate astea, ies niste chestii strasnic de "gustatoare"!"

Bunica mai facea budinci de vanilie in forma de Gugelhupf (de-aia ondulata si cu gaura la mijloc) si cand erau puse pe platou turna sosuri facute de ea (de zmeura, de menta, de ciocolata) peste.

Din ceea ce ne facea bunica domnului meu cand o vizitam:
fursecuri cu aroma de portocale lipite cu crema de nugat si glazurate la un capat
salata de cartofi bavareza (reteta ei am preluat-o si eu)
supa cu clatite
salata de carne de vita
tot felul de galuste (de cartofi, de paine sau amestecate) ca garnitura la fripturi cu sos
prajitura de mere cu condimente

Later edit: am facut conferinta cu taica-meu si astea-s chestiile culinare pe care le facea mama lui si de care-mi aduc aminte si eu:
cartofi frantuzesti
wutzerli, un aluat de faina din care se fac frecatei
orez cu lapte facut normal, apoi dat la cuptor, asta-mi placea
varzare cu spanac sau cu loboda (nu-mi placeau)
pancove (gogosi)
supa de salata
supa de visine (amandoua nu-s pe gustul meu)
supa de rosii cu galuste de gris
oua umplute cu galbenus frecat cu ceapa verde de-aia subtire tare intr-un sos de smantana (o fi fost un Bechamel?) si date la cuptor
tort de rom
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Posts in this topic


Reply to this topicStart new topic
2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 3rd May 2025 - 06:15 AM