IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Ultima me carte, sau Monologurile lui Ion
Diana.
post Aug 11 2006, 11:28 PM
Post #1

Fondator eLady.ro

Group: Administrator
Member No.: 5

Spor la scris! (IMG:style_emoticons/default/322.gif)
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Replies
ion
post Oct 18 2006, 09:43 AM
Post #2

Musafir

DREPTURILE OMULUI

1. Drepturile omului – Social
CHIRIE
Propunere:
A. Să se INTERZICA prin LEGE - Intrarea cu cheia „ÎN CONTROL”, peste chiriaşi – pâna la sfârşitul contractului de închiriere.
Analiza:
Deci - schimbate incuietorile de la intrare, de catre chiriasi, pana la sfarsitul perioadei de inchiriere mentionata in contract(ul care de multe ori nu exista…).
Argumente:
Argumentele tin de Drepturile Omului.
Eseu:
„Avem motive sa credem ca exista o multime incomensurabila de chiriasi peste care proprietarii intra cand vor, cum vor si la orice ora din zi si din noapte – „IN CONTROL”.
Aspectul pare indreptatit, din partea proprietarilor.
In realitate, este realmente un aspect care tine de Auszwitz.
Sa vedem:
proprietarul bate un pic, sau suna un pic, uneori asteapta un pic, alteori nici macar asta –
baga cheia in usa
si intra:
„Cucu!”…
- unii chiriasi reusesc mai repede sa se adune de pe buda (cu un pic de antrenament, se poate…)
- unii chiriasi reusesc mai repede sa-si scoata chestia din nevasta (uneori, chiar din amanta… asta e.)
- unii chiriasi reusesc chiar sa faca un pic de ordine – sa tranteasca o patura peste femeia din pat, sa baje o scama sub covor, o firmitura, o coaja de ceapa
- unele chiriase apuca sa-ji baje corpu ud sub un prosop de fata, de dimensiuni incredibile
- alte chiriase aterizeaza si dau serios cu capu de cada, incercand sa iasa
- chiriasii minori, in pubertate, n-au probleme, decat o roseata si o transpiratie ciudata, o stralucire in ochi, amestecata cu surpriza, spaima si frustrare
- chiriasii mai intelectuali, raman cascati cu degetele intepenite pa tastatura. Incapabili de cel mai mic gest (de curtoazie)
Totusi, toti chiriasii, fara exceptie, fac un efort, in urmatoru moment, sa salveze ce se mai poate:
Dupa un „buna ziua”, primul drum se face la buda.
Dupa „v-am spus sa curatati buda”, al doilea drum se face la aragaz.
Urmeaza din ce in ce mai precipitat:
Am curatat, da acum tocma ma cacam, Da aragazu de ce-i murdar MEREU, nu-i mereu, acum mi-am fript niste cartofi, Da covoru de ce-i TOTDEAUNA murdar, nu-i totdeauna, noi aspiram o data pa saptamana, acum suntem si aglomerati, cu programu…
Zzzzt!!!...
Nu va convine, va mutati in alta parte.
Aveti 3 minute la dispozitie.
Dar…
Bine. 3 zile. Si sa fie totu achitat la zi.
Poi, este.
Nu-i nimic. Io oricum is nervos. Ce-i mizeria asta INTOTDEAUNA?
Nu-i intotdeauna.
Ba da.
Ba nu.
Ba da.
Ba nu.
Ba da.
Ba nu.
Ba da.
Poti sa mai zici ceva? Te pui cu proprietarii?
Abia dupa ce pleaca, te consolezi singur, printre lacrimi. Rostesti tare, pt. tine:
BA NU!
Si in plus, cat am muncit io aici, in casocu asta insalubru, aia nu sa pune… Sa rezolv instalatiile sanitare care nu mergeau. Sa linistesc vecinii de jos ca ii tot inunda… Sa pun baterii noi, pa banii mei… Sa cumpar mocheta noua, de milioane, ca astia au tot p-aici din evu mediu, da ei zic ca o fo totu lux, normal, si ca le-am distrus si tv-u alb-negru, cand l-am pus deoparte, si masina de cusut din 1800, cand am mutat-o din loc si probabil un pic s-o zdruncinat, ce sa le fac io acum? Aveam nevoie si noi de un pic de spatiu in casa. Ca pa balcon nu ne da voie sa facem ordine. Acolo are parbrizele lui vechi care la el acasa nu incap. Da la noi, pa cap, cu sute de euro cat platim chiria lunar, normal ca mai incap si toate vechiturile proprietarilor, s. a. m. d. pt. cine-i tampit sau masochist sa mai despice asemenea fire-n patru…
[Hotilor!
Sa mai aude, doar, un ecou, pa scari, ca pan ceata.
Vecinii scot nasu pa la usi.
Mi-ati furat si tablou cu NeaPouleIon, ala vechi, de milioane de dolari!
A, ala? Poi ala nu l-am furat. Ii aici, uitati.
Criminalilor! Ati pus un poster pasta Bonaparte!
Si mutra lu’ Împăratu’, in creion grafic ordinar, de escroc portretist stradal - veche, cu adevarat, inclusiv la propriu, cu praf, cu mazga de la picnic, cu slanina de porc pa chip, patat, cu panza de peinjeni, priveste luuung dupa cremenalii de chiriasi. Cu un singur ochi, pa care-l avea si cand am facut cunostinta, ala stang fiind gaurit de un proiectil in joaca, probabil de la nepotii proprietarilor, candva, pa vremea lu Pazvante.
Lasa-i ma, nu vezi ca-s amarati?...
Ce amarati – niste hoti. Trebuia sa-i dau in judecata. Sa zica merci ca i-am lasat sa plece.
(dupa ce proprietaru venise dimineata la 4 si deschisese usa cu cheia, chiriasii impinsesera de usa buimaci, crezand ca-i cotropesc mafiotii, apoi proprietarii le datara ultimatuum sa plece, ca au o urgenta-n familie si nu-i mai pot tine. Pt. plecare, cu tot cu plozii pitici dupa ei, le datara la dispozitie pan la 8 dimineata.)]”
- finish eseu -
Propunere:
B. Contractele de Închiriere sa contina si - inventare exacte (bunuri casă) - înainte de închiriere.
C. Legea sa prevada - impozite mai mici la chirie - si pedepse mai aspre pt. cei fără contract clar de închiriere;
D. Contractul de inchiriere sa aiba clauze fixe:
– un pret stabil, in valuta, ca valuta respecta fluctuatiile;
– sa aiba perioada determinata – revizuibila la intelegere;
– sa stipuleze ca intrarea cu cheia „in control”, peste chiriasi ori in lipsa lor, este interzisa pana la expirarea perioadei de inchiriere; adica faptul ca se schimba incuietorile, din momentul inchirierii, de catre chiriasi, iar proprietarii nu mai au acces in locuinta decat dupa expirarea perioadei de inchiriere stipulate in contract;
– de asemenea, odata cu acest acces oprit, proprietarii nu mai au nici drept nici obligatie de a trage la raspundere sau interveni in disputele chiriasilor cu administratorul sau vecinii, pe perioada inchirierii, din contract, indiferent ce se intampla in spatiul inchiriat. Proprietarii pot face din nou acest lucru, doar la sfarsitul perioadei de inchiriere: adica, de a intra in locuinta, in control, pt. a evalua starea si eventualele incalcari de contract, lipse la inventar, distrugeri etc., pentru a interveni in disputele cu administratorul de cladire si vecinii.
- etc.
Go to the top of the page

+Quote Post

Posts in this topic
Diana   Ultima me carte   Aug 11 2006, 11:28 PM
ion   jurnal, da? (...) ZIUA 1 Ion viseaza ...   Aug 18 2006, 02:27 PM
ion   Nici un sistem politic – indiferent valorile – NU ...   Aug 20 2006, 11:07 PM
ion   Bai taranule. La teorii vad ca esti in frunte. Iti...   Aug 21 2006, 03:19 PM
kalua   Ioane, pe asta chiar il vrei sters de tot? :nesig...   Aug 27 2006, 05:54 PM
kalua   Ioane, poftim. :) Spor la scris!   Aug 27 2006, 09:54 PM
ion   am inteles, o sa incerc sa ma adaptez din mers.   Sep 1 2006, 11:34 AM
ion  
“Culegere de Propuneri de Lege si Idei de inovatie...   Oct 11 2006, 08:53 PM
ion   ECOLOGIE 1. Ecologie Cosuri de gunoi compartiment...   Oct 12 2006, 10:22 PM
ion   ECONOMIE 1. Economie – Credite chiar daca se vor ...   Oct 13 2006, 03:19 PM
ion   COD FAMILIE 1. Cod Familie Avand in vedere faptul...   Oct 14 2006, 10:24 PM
ion   SOCIAL 1. Social - Mărirea alocaţiilor ...   Oct 16 2006, 12:07 AM
ion   COD MUNCII 1. Cod Muncii + Cod Familie – Casnici ...   Oct 16 2006, 09:09 PM
ion   EDUCATIE 1. Educatie + Invatamant Propuneri: A. S...   Oct 17 2006, 02:25 PM
ion   INFOPRENORIAT 1. Infoprenoriat - Legislatie A. Mo...   Oct 17 2006, 06:23 PM
ion   COD PENAL 1. Cod Penal Propuneri: A. Consiliere p...   Oct 17 2006, 10:56 PM
ion   DREPTURILE OMULUI 1. Drepturile omului – Social C...   Oct 18 2006, 09:43 AM
ion   WELCOME! 1. Nu exista nimic mai important in v...   Nov 1 2006, 07:31 PM
ion   Veste noua. Am fost amenintat cu moartea pentru un...   Nov 2 2006, 09:00 AM

Closed TopicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 21st July 2025 - 05:58 PM