![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
Post
#281
|
|
V.I.P. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administratori Posts: 6,891 Joined: 9-November 07 From: Sibiu Member No.: 2,591 ![]() |
Tort in doua culori(sau trei sau patru...cate vrea fiecare)
Ingrediente:14 oua,14 linguri faina,14 linguri zahar,1 lingura cacao, hartie de copt Din aceste ingrediente se fac doua blaturi,unul alb si unul de cacao,in tava mare de aragaz. Se bat intr-un castron 7 albusuri cu 3 linguri de zahar pana devin spuma(eu intorc castronul invers si spuma nu cade din el).In alt castron se freaca 7 galbenusuri cu 4 linguri de zahar pana ajunge la consistenta unei smantani pufoase.Se adauga incet compozitia de galbenusuri peste albusurile batute spuma(se amesteca incet si numai de jos in sus, sa nu se lase albusuirle si coca sa fie pufoasa).La fel de incet se adauga si 7 linguri de faina(se amesteca in continuare numai de jos in sus)Compozitia obtinuta se toarna in tava in care in prealabil s-a pus hartie de copt.Cuptorul trebuie sa fie incins in prealabil,iar cand introducem tava focul trebuie moderat.La cuptor se lasa 40/45 min pana prinde o culoare frumoasa deasupra iar paiul cu care intepi coca iese curat. La fel se procedeaza si pentru blatul de cacao. Dupa ce s-au racit cele doua blaturi,le taiem in fasii de 3-4 cm. Asamblare: Intr-un castron cu fundul concav se aseaza una langa alta fasiile de blat,una alba-una maro-una alba...Se insiropeaza(suc sau apa cu zahar si cu esenta sau sirop din compot)si se ung din belsug cu crema(eu am ales o crema la plic din comert de cacao cu rom dar voi puteti pune ce fel de crema doriti),iar un rand de fasii de blat dar asezat de-a curmezisul primului rand -sirop-crema....se termina cu un rand de fasii de blat insiropat.Se baga la frigider de pe o zi pe alta. Ornarea: Pe un platou se rastoarna castronul iar ornarea se face dupa gustul fiecareia fie cu glazura sau cu frisca sau cu ciocolata topita... Prajitura asta e foarte aspectuasa ,foarte buna si (desi la prima vedere nu se vede)foarte usor de facut. In interior puteti folosi o singura crema sau de 2-3 feluri astfel iesind mai colorata. Incercati si nu o sa va para rau! Dovada,cateva poze(eu nu am apucat sa o ornez ca s-a mancat (IMG:style_emoticons/default/doh.gif) ) (IMG:http://i5.tagstat.com/images/user3/53/77/45/5377454335-63866877.jpg) (IMG:http://i3.tagstat.com/images/user3/53/77/45/5377454335-63866876.jpg) (IMG:http://i0.tagstat.com/images/user3/53/77/45/5377454335-63866875.jpg) (IMG:http://i6.tagstat.com/images/user3/53/77/45/5377454335-63866874.jpg) |
|
|
![]()
Post
#282
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
tort Eszterhazi
blat: 12 albusuri; 280g zahar, 280g nuca macinata sau migdale, 50g faina, jumatate lingurita de scortisoara albusurile se bat spuma, adaugand treptat zaharul. Nuca, faina si scortisoara se amesteca intr-un bol separat, apoi se adauga peste albusuri amestecand f incet. Se ung cu unt mai multe tavi, se presara cu faina si din coca facem 5 cercuri cu diamentrul de aprox. 23cm si dam la cuptorul preincalzit la foc mediu pt 18 minute. Cand scoatem foile din cuptor deci inca fierbinti fiind le miscam putin cu un cutit altfel se lipesc. DACA!! nu aveti loc in cuptor pt mai multe tavi nu amestecati toate ingredientele dintr-o data pt ca nu ramane pufiasa (trust me on that one) . Deci impartiti cantitatile in asa fel incat imediat cum le amestecati sa le puteti da la cuptor crema: 30g budinca de vanilie (eu am pus amidon si 2 plicuri z vanilat), 3 oua, 350ml lapte, 150g zahar, 300g unt praful de budinca, ouale si putin lapte se amesteca bine. Restul de lapte si zaharul se da in clocot apoi se adauga usurel prima compozitie amestecand incontinuu pana se ingroasa. Lasam sa se raceasca apoi adaugam cate putin peste untul batut spuma glazura: 7 linguri de zahar pudra. 1 lingura de apa, 1 albus, 50 g ciocolata pt uns tava: 300g unt. Ornat nuci sau migdale taiate grosier Rotitele de blat le taiem uniform cu un inel de tort de 23cm apoi asamblam totul in asa fel incat sa ramana crema si pt margini Dupa ce-l montam il punem 30 minute la frigider apoi turnam peste el glazura incalzita. Inainte sa se intareasca masa alba (glazura) trasam la distanta egala niste cercuri de ciocolata, apoi cu o scobitoare trasam (de-abia atingand) linii perpendicular pe cercuri (mai usor de facut decat de explicat (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ) . Deci o dunga pornind dinspre mijloc spre margine, cealalta venind dinspre margine spre mijloc si tot asa alternand pana dam roata tortului Marginea tortului se tapeteaza cu felii de migdale putin prajite. (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/100_4071.jpg) (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/100_4078.jpg) |
|
|
kalua |
![]()
Post
#283
|
Musafir ![]() |
Cleo, tortul trebuie sa stea macar jumatate de ora la temperatura camerei inainte de-a i se face decoratia. Altfel se intareste mult prea repede glazura si ciocolata si sansa de-a face modelul e perdue.
|
|
|
![]()
Post
#284
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
asa zice tanti aia in reteta, glazura ei nu se intareste repede sa stii. Eu intelesesem s-o pui calduta pe blatul rece. Mie nu mi-a iesit frumoasa pt ca era blatul zbarcit (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) insa as fi avut vreme destula sa fac modelul, cand o pui e stravezie si de albit se albeste haat incolo poate a 2a zi.
Oricum eu ca de obicei am citit in diagonala si uite de-aia cred ca nu mi-au iesit foile. Data viitoare stiu ce-i de facut. |
|
|
kalua |
![]()
Post
#285
|
Musafir ![]() |
Eu fac macar o data pe an glazura de-aia alba (la fursecurile simple de Advent) si se-ntareste repejor. (IMG:style_emoticons/default/magindesc.gif)
I-am dat aseara telefon soacrei nr. 2, a zis ca se uita in cartea cu pricina, daca nu gaseste acolo va lua contact cu babetele ei din Austria. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Si mi-e o pofta acum de tortul asta, nici nu-ti inchipui. Si tu, Cleo, esti vinovata! (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) |
|
|
kalua |
![]()
Post
#286
|
Musafir ![]() |
Tort cu crema de castane
Blatul: 4 oua 4 linguri apa 200g zahar 1 plic zahar vanilat 100g faina 50g amidon 50g nuci (sau alune sau migdale) macinate fin ˝ lingurita rasa praf de copt dulceata sau gem Crema: 500g piure de castane 150g zahar pudra 1 plic zahar vanilat 2 linguri rom 500ml frisca lichida 2 pliculete intaritor de frisca (se poate folosi si o smantana neacra mai groasa, atunci nu mai este nevoie de intaritor) un pic de lapte Se bat albusele cu apa, se adauga zaharul si zaharul vanilat. Se adauga galbenusele, apoi faina, amidonul, nucile, praful de copt. Nu se amesteca mult, aluatul trebuie sa ramana cat de cat pufos. Se pune intr-o forma rotunda tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit (175°C) 45 minute. Se face testul cu scobitoarea ca sa vedem daca-i copt. Se taie abia a doua zi. Crema Se amesteca piureul de castanet cu romul si cu niste lapte pana ajunge la consistenta unui piure de cartofi mai tare. Se adauga zaharul si zaharul vanilat. Frisca se bate separat si se amesteca cu piureul. Se taie blatul in 3 (orizontal). Primul blat se unge subtire cu gem sau dulceata, se aseaza blatul al doilea peste, asta se umple cu crema. Se aseaza „capacul“. Tortul se imbraca in crema si se orneaza dupa plac si imaginatie (de ex.: castanet facute din martipan si scufundate in ciocolata). Mousse de castane 1 galbenus 3 linguri tuica de cirese 100 g ciocolata (aici e dupa gust, se poate folosi alba, de lapte sau amaruie) 300ml frisca lichida 220g piure de castane Se amesteca piureul, galbenusul si tuica (toate trebuie sa fie la temperature camerei). Ciocolata se topeste la bain-marie. Frisca se bate nu foarte tare si se amesteca cu piureul. La sfarsit se adauga ciocolata usor racita. Se pune intr-un bol, se acopera cu folie de plastic si se da la frigider macar 3 ore. Chec de ciocolata cu castane 3 oua 150g zahar 100g unt 440g piure de castane 80g ciocolata faramitata din cutit 100g nuci macinate fin unt si pesmet pentru unsul formei Se unge forma (forma originala pentru checul asta e cea Gugelhupf) cu unt si pesmet. Ouale se bat cu 100g zahar pana devin o masa albicioasa, groasa. Restul de zahar se bate cu untul si cu piureul de castanet. Se adauga nucile si ciocolata, apoi crema de oua. Se pune in forma unsa si se da la cuptorul preincalzit (200°C) ca. 45 minute. Cand e gata se scoate, dupa 10 minute se rastoarna pe un grilaj, unde se lasa pana la racirea completa. Cand e rece, se impacheteaza in folie de plastic si se pastreaza pana a doua zi asa. A doua zi se mananca. Tot. (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Eu n-am facut niciuna dintre ele, dar am mancat din toate. |
|
|
![]()
Post
#287
|
|
Obsedat ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 414 Joined: 1-November 06 Member No.: 670 ![]() |
Multumesc, kalua ! (IMG:style_emoticons/default/kiss.gif) Cel mai mult imi face cu ochiul ultima, sa vedem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
happyCat |
![]()
Post
#288
|
Musafir ![]() |
Rulada Blackforest
1 lingura ulei pentru uns 175g ciocolata simpla, bucatele 2-3 linguri lichior de visine/cirese 5 oua 225g zahar 2linguri zahar pudra Pentru umplutura 350ml frisca lichida 1 lingura lichior visine/cirese 350g visine fara samburi bucatele de ciocolata pentru decorat Se preincalzeste cuptorul la 190 grade. Topim ciocolata pe baie de aburi si adaugam lichiorul, apoi amestecam pana cand se omogenizeaza. Lasam sa se raceasca un pic. Ouale+zaharul se pun intr-un bol, pe baie de aburi de asemenea, si se amesteca cu mixerul pana cand se ingroasa amestecul si se deschide la culoare. Amestecul trebuie sa fie suficient de gros, astfel incat sa lase o urma atunci cand ridicam mixerul. Luam castronul de pe foc si adaugam ciocolata topita. Acest aluat se pune intr-o tava de 35cmx25cm, care in prealabil a fost unsa si in care am pus hartie pentru copt. Apoi la cuptor timp de 20 de minute. Dupa ce o scoatem din cuptor, rasturnam imediat blatul pe o hartie de copt peste care a fost presarat zaharul pudra. Inlaturam hartia de pe fundul blatului (cea cu care a fost in cuptor) si apoi rulam blatul strans, cu tot cu hartia pe care a fost pus la scoaterea din cuptor. Se infasoara intr-un propsop curat si se lasa la racit. Intre timp batem frisca si apoi adaugam lichiorul. Din frisca batuta oprim 2-3 linguri pentru ornat. Cand blatul s-a racit il desfacem cu grija si intindem frisca pe el uniform, lasand cam 1/2cm pe margini, apoi presaram visinele si rulam blatul la loc. Pentru decorat se foloseste frisca, visine si bucatele de ciocolata, dupa imaginatia fiecareia. Iata cum trebuie sa arate: (IMG:http://i648.photobucket.com/albums/uu207/fides2009/IMG_0069.jpg) |
|
|
kalua |
![]()
Post
#289
|
Musafir ![]() |
Tort Esterhazy - varianta austriaca
Blaturi: 8 albuse 320g zahar 240g migdale curatate de pielita si macinate 1 plic zahar vanilat o priza scortisoara coaja rasa de la o lamaie netratata chimic 1 priza sare Se bat albusele cu sarea, se adauga zaharul, apoi incet-incet migdalele amestecate cu scortisoara si coaja de lamaie. Important este sa nu cada spuma, ci sa ramana umflata. Se coc 8 blaturi. Eu le-am copt pe rand (adica de doua ori cate 3 si o data ultimele doua si nu mi s-a lasat spuma deloc). Le-am copt de hartie de cuptor (am taiat forme rotunde inainte). Se lasa cu tot cu hartie la racit. Crema: 3 galbenuse 1/2l lapte 2 linguri faina sau amidon 120g zahar maduva de la o pastaie de vanilie (sau un plic de zahar vanilat) 150g unt 2 linguri lichior Marasquin (sau o singura picatura de ulei aromat de migdale - se gaseste unde sunt aromele) Galbenusele, laptele, faina, zaharul si vanilia se fierb amestecandu-se mereu. Dupa ce-ati luat crema de pe foc se adauga lichiorul si se da la rece. Cand s-a racit se adauga untul batut spuma. Se umple foile cu crema asta, ultima foaie se lasa neunsa. Tot cu crema se face si marginea tortului. Se da tortul la frigider. Acum urmeaza durerea cea mare (e nevoie de-un fund sau o placa de piatra sau marmora): Fondant 500g zahar fin 50g glucoza 1 lingura suc de lamaie 1/8l apa Se pune totul inafara de glucoza la fiert, amestecandu-se mereu. Cand incepe sa fiarba se adauga glucoza. Se fierbe si se tot amesteca pana cand se ingroasa. Proba daca-i gata: se pune o picatura intr-un pahar cu apa rece; daca se transforma intr-o biluta alba-transparenta, e gata. Se toarna masa de fondant fierbinte pe placa de piatra stropita cu apa rece. Se stropeste cu apa rece ca sa se raceasca repede. Se tot freaca apoi cu o spatula de otel inainte si-napoi si tot asa. In timpul prelucrarii cu spatula fondantul se face din ce in ce mai alb si se intareste. Cand se trage in sus dupa spatula si cade apoi greu si nu are suprafata rugoasa se poate trece la pasul urmator: se framanta cu mana (merge usor). Gata. (Nota: fondantul asta se poate amesteca cu colorant alimentar sau cu arome diferite, dar nu pentru tortul asta. Se poate face mai mult odata - se pastreaza intr-un servet umed - si cand avem nevoie de el se incalzeste la bain-marie). Se intinde o foaie subtire, se taie in forma rotunda si se acopera tortul. Se scoate tortul din frigider cu o jumatate de ora inainte de-a-i pune capacul. Se pune foaia de fondant care trebuie sa fie inca moale. Se topeste niste ciocolata amara, se pune intr-un sprit sau punga cu taietura foarte mica si se fac cercuri concentrice pe tort. Cu o scobitoare se trece din mijlocul tortului spre exterior, astefl incat sa iasa modelul asta specific acestui tort: (IMG:http://www.dietorteinwien.at/images/torten/Torte11.jpg) Inlocuitor de fondant e numai inlocuitor, se simte diferenta si la gust si la fata Se freaca bine 1-2 albuse cu atat zahar pudra pana cand devine ca o plastilina moale. Se poate adauga si niste ulei (cateva picaturi). |
|
|
![]()
Post
#290
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
Rigo Jancsi
poveste: Rigo Jancsi, un frumusel si foarte talentat violonist gypsy concerta la Paris la sala Alhambra. Un conte pe nume Chimay cu a lui blonda sotie erau printre spectatori. Contesa dand cu ochii de fumosul virtuos s-a indragostit atat de tare incat si-a parasit sotul si a plecat cu Jancsi spre Ungaria. Romantica lor poveste a ramas in amintire, gratie unui cofetar de care, ironic, nu-si mai aminteste nimeni. Am incalecat pe-o sa .... (rigo=mierla) blatul: 7 oua, 120 gr faina, 70 g cacao, 75ml lapte, o lingurita praf de copt (nu un plic), 250g zahar, 50 g alune de padure macinate (hazelnuts), 1 plic de zahar vanilat -albusurile se bat spuma se lasa deoparte -galbenusurile + zaharul se bat spuma, se adauga laptele, faina, cacaoa, praful de copt, alunele. Se obtine un aluat omogen. Se incorporeaza incet albusurile, se intinde in tava tapetata cu hartie cerata si se da pt 20 min la cuptorul incins al 375F Am mai facut si din 2 blaturi. Deci cantitatea sa da in 2 si faceti 2 foi. Ies frumos si asa crema 0,5 l frisca 250 g ciocolata (daca e de menaj puneti zahar dupa gust) Eu am pus ciocolata cu lapte marca 'choix du president' in bain-marie se topeste ciocolata, zaharul (daca ati pus)+ 1-200ml frisca. Nu dati in clocot doar tineti atat cat sa se topeasca ciocolata. Cand trageti de pe foc turnati si restul de frisca si se da la rece vreo 2 ore apoi se bate cum bateti de obicei frisca. O bateti pana se intareste insa nu exagerati pt ca se poate ...branzi. Oricum se va intari stand in frigider peste noapte. glazura 150g ciocolata + 2 linguri zahar pudra+ 100 gr unt se topesc + esenta de rom dupa gust Se taie blatul in 2. Facultativ se stropeste ( nu insiropeaza) blatul cu un sirop din apa+ zahar+ esenta rom Se pune crema, se acopera cu a 2-a jumatate, se toarna glazura si se da la rece pana a 2-a zi. Se taie in patrate mari cu ajutorul unui cutit inmuiat in apa fierbinte. Taina: blatul ar merge si din 5-6 oua cu restul de cantitati ajustate corespunzator. Apoi eu am facut din 750ml de frisca, dar la cantitatea asta ar merge cu 1l. Pt aspect stratul de mousse trebuie sa fie dublu-triplu fata de blat. (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/100_9093.jpg)
Reason for edit: modificat cantitatile la crema
|
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 4th May 2025 - 01:40 AM |
|