![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
Tofu-ul se obtine printr-un procedeu asemanator cu cel al prepararii branzei.
Trebuie aproximativ o ora pt a transforma soia in bucati de tofu. Tipuri de tofu extra-ferm- tofu presat o perioada mai indelungata, contine mai putina apa si este ca atare suficient de ferm pt a fi taiat in cuburi sau felii. O bucata de tofu semi-decolngelata se poate da pe razatoare fara probleme ferm- tofu cel mai des intalnit, poate fi taiat in cuburi sau felii si la fel de bine poate substitui tofu-ul moale prin adaugarea de apa pana la obtinerea consistentei dorite moale - acest tip mai contine putin lapte de soia si nu poate fi taiat in cuburi. Moale si fin se poate transforma in piure in asa fel incat se poate servi in supe, sosuri, deserturi cremoase si vinegrete. Daca nu gasim acest tip de tofu il putem ěnmuia cu apa pe cel ferm pana la 'moliciunea' dorita Mai exista niste tipuri de tofu mai putin comune pe piata tofu afumat- este un tofu obisnuit pus la afumat pt a-i da gust de aliment preparat pe gratar. Are o textura ferma si spongioasa si este acoperit de o frumoasa crusta maronie. Se consuma in salate, sandwichuri, umpluturi, taiat sub forma de batoane servit cu un sos sau facut pe gratar, fritp sau soté tofu marinat- tofu-ul ordinar pt a avea o savoare deosebita trebuie marinat. Exitsa si varianta gata marinata cu diverse arome. Se foloseste in salate stil asiatic, fript etc tofu prajit- cunoscut sub numele de touhu goreng, acest produs din singapore este de gasit in magazinele asiatice. Se poate servi cu un sos de soia sau cu ardei sau diverse feluri cu orez sau paste. pudra de tofu - se transforma in tipurile de mai sus adaugand apa. Pregatirea tofu-ului: dupa ce s-a deschis ambalajul si s-a scurt apa, bucata de tofu se sterge cu un servet absorbant si e gata de utilizare - majoritatea retetelor sugereaza marinarea tofu-ului pt ca are foarte putin gust propriu deci trebuie combinat cu arome puternice: sosurile asiatice, de soia, de ardei rosu si hoisin, laptele de cocos si sosul teriyaki dau mereu rezultate bune, la fel ca si cindimentele indiene, pasta de curry, tahini, otetul balsamic, verdeturle si usturoiul Inlocuind in retete o parte din carne sau din branza sau din smantana se poate reduce consumul de grasimi saturate si obtine un produs bogat in proteine vegetale si aminoacizi esentiali. |
|
|
![]()
Post
#2
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
Salata tricolora
125ml ulei de masline 2 linguri de otet balsamic 1 catel de usturoi zdrobit 1 ceapa mica tocata foarte fin 250g tofu ferm, taiat felii (eu am taiat cuburi) 2 ardei rosii 1 avocado copt 350g rosii foi de busuioc sare si piper proaspat macinat pt servit: paine focaccia calda 1. uleiul, otetul, ceapa, usturoiul, sarea si piperul se amesteca intr-un bol. Se etaleaza feliile de tofu pe o farfurie putin adanca si se acopera cu amestecul de adineaori. Se lasa la frigider 2 ore 2. ardei se coc, se lasa putin acoperiti sa se abureasca, se curata si se taie in 4 fasii fiecare. 3 rosiile se taie in patru, avocado se taie in 2, se scoate samburele, apoi se curata de coaja si se taie fasii 4. Dupa cele 2 ore se amesteca toate, se orneaza cu frunze de busuioc (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/100_8976.jpg) Tabuleh cu stafide si seminte de pin prajite 125g de grau macinat (bulgur) 100ml ulei de masline 50g seminte de pin coaja si sucul de la o lamaie 2 catei de usturoi zdrobiti 1 castravete mic taiat cuburi 2 rosii taiate cuburi mici 4 linguri de stafide 8 cepe verzi taiate fin 4-6 linguri de patrunjel verde si 1 lingura de menta tocate marunt 250g tofu ferm taiat in cuburi sare si piper 1. graul se pune la inmuiat in apa rece pt 30 de minute. Intr-o tigaie mica se incalzeste o lingura de ulei si se prajesc semintele de pin apoi se scot pe hartie absorbanta 2. restul de ulei, sucul de lamaie si usturoiul se amesteca si se toarna peste cuburile de tofu. 3. se scurge graul bine si se pune intr-un castron. Se adauga castravetele, rosiile, stafidele, ceapa verde, verdeturile si tofu-ul Se sareaza si pipereaza dupa gust. Se lasa la odihnit in frigider pana a doua zi. In momentul servirii adaugam semintele de pin si coaja rasa de lamaie. e excelent! (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/100_8964.jpg) |
|
|
![]()
Post
#3
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
deci tot eu? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
ok fie! mai aveam niste tofu in frigider si pt c-am fost la magazinul arabesc si-am cumparat legume si fructe si multe alte cele am zis sa incerc ceva cu tofu Ratatouille cu tofu la cuptor 3 ardei (rosu, galben si portocaliu) se taie in bucatie mai mari 100g ciuperci taiate in sferturi 1-2 dovlecei (zucchini) taiati rondele 1 vanata taiata cuburi 4 rosii taiate in sferturi 250g tofu ferm taiat cuburi 75ml ulei masline piper proaspat macinat 2 linguri de otet balsamic 1lingura de seminte de fenicul frunze de busuioc (eu ultimele 2 nu le-am avut) **de la mine putere am adaugat usturoi dar l-am pus asa intreg necojit (il cojesc dupa) gustul usturoiului copt e o nebunie** 1. se incalzeste cuptorul la 200C 2. intr-o tava larga si putin adanca se aseaza legumele in asa fel incat sa fie un singur strat (asta-i un truc superb de facut legume si fara tofu) se stropesc cu ulei si se pune piper din belsug. Toate trebuie sa fie bine unse cu ulei. 3 se da tava la cuptor pt cel putin 40 minute, pana legumele sint lejer colorate. Se pune totul intr-un platou pt servit se stropeste cu otetul, se garniseste cu semintele de fenicul si cu busuioc. eu usturoiul copt l-am scos din coaja, l-am amestecat cu uleiul ramas dupa legume in cele 2 tavi am pus sare, putin otet si-am turnat tot sosul peste legume. (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/100_9009Small.jpg) (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/100_9012Small.jpg) (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/ratatouille.jpg) |
|
|
![]()
Post
#4
|
|
Membru de Onoare ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,669 Joined: 8-February 08 From: buricul pamantului Member No.: 3,252 ![]() |
aoleu, ultima poza e yummy rau de tot, imi vine sa plang de pofta :|
|
|
|
pescarush |
![]()
Post
#5
|
Musafir ![]() |
cleoooo, m-ai omorat!
maine ma duc sa-mi cumpar ingredientele. saptamana viitoare o declar saptamana "tofu". (IMG:style_emoticons/default/zapacitul.gif) |
|
|
![]()
Post
#6
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
mi-am ratat cariera
food fotograf trebuia sa ma fac! (IMG:style_emoticons/default/nusepoate.gif) (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) mi-am luat azi la mine ratatouille si chiar si-asa rece din frigider e o nebunie. Legumele facute in felul asta sint o bunatate, neaparat sa le incercati (cu sau fara tofu) |
|
|
kalua |
![]()
Post
#7
|
Musafir ![]() |
Eu de-abia astept sa fac, poate imi car cu mine din Egipt (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) legume coapte, cu gust, ca sa-l fac ca parca nu mai am rabdare pana la vara. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
dr_wise |
![]()
Post
#8
|
Musafir ![]() |
Ce mai, maine o tai dupa program la piata, imi iau ardei, dovlecei si vinete si trag un ratatouille, sa-i mearga vestea! Poate ii rup nasul lui nea G.W.Bush, cand o trece prin zona, in drum spre Neptun. (IMG:style_emoticons/default/morderis.gif)
|
|
|
![]()
Post
#9
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
doctoreasso i l-ai rupt? (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)
bine i-ai facut!!!! Minestrone cu ...tofu (cu ce credeati? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ) 2linguri ulei masline 2 morcovi mijlocii taiati in cuburi mici 1 ceapa medie tocata 1 gulie mica, curatata si taiata cuburi 675ml supa de legume 675ml sos de rosii 2 lingurite de pesto (busuioc, seminte de pin si ulei facute pasta) 250g tofu ferm taiat in cuburi mici 2 ramuri de telina taiate marunt (cred ca merge si telina radacina) 1 dovlecel mare 175g fasole verde, taiata in segmenti micuti 400g de fasole boabe alba (sau de care-o fi) 2 lingurite de salvie (eu pe-asta n-as pune-o) parmezan ras pt servit 1. se soteaza in uleiul incins: ceapa, morcovii si ridichea 2. se adauga sosul de rosii, apoi pesto si tofu. Se da in clocot, apoi la foc mic si sub capac se fierb 25 min 3. se adauga telina (daca-i radacina adugati-o la pasul 2), dovlecelul, cele 2 feuri de fasole si salvia si mai lasati 15 minute sa fiarba la foc mic 4. varsati supa in boluri adanci si garnisiti cu parmezan ras - pregatiti supa cu cateva ore une inainte de a o servi sau chiar cu o zi inainte ca sa permiteti tofu-ului sa absoarba aromele |
|
|
![]()
Post
#10
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Voi ce marci de tofu folositi? Care tofu de pe piata de la noi e mai bun?
|
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 2nd May 2025 - 09:09 PM |
|