![]() |
![]() |
![]()
Post
#1
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
(IMG:http://i648.photobucket.com/albums/uu207/fides2009/Fagita/c-5.jpg)
Nu e o prajitura deosebita, insa e un dulce ieftin si usor de facut. Singura inconvenienta este ca se lasa cu dureri de labute de la cit e necesar sa se invirta in ea... Halva turceasca - 100 grame unt foarte gras sau 150 ml ulei sau 100 grame margarina (buna la timp de criza) - 100 grame gris - 100 grame faina cernuta - un praf de sare - 250 grame zahar - coaja de la o jumatate de lamiie (nu rasa, ci doar curatata intreaga, fara partea alba care este amara) - 450 ml apa - OPTIONAL: 100 grame fulgi de migdale - OPTIONAL: scortisoara si zahar pudra pentru ornat Cum se face halvaua turceasca: Alestecam faina cu grisul. Intr-o tigaie wok sau o cratita cu peretii inalti se incalzeste untul. Cind este topit si foarte fierbinte - atentie sa nu e arda! - punem faina amestecata cu gris peste el si mestecam tot timpul cu o lingura de lemn. Focul la aragaz trebuie sa fie la mic! Si mestecam asa, mestecam... pina amestecul capata o culoare aurie. Este important sa mestecam tot timpul pentru ca altfel se poate prinde de tigaie si afuma. Intr-o craticioara clocotim cei 400 ml de apa si turnam apoi zaharul si punem si bucata de coaja de lamiie si fierbem. Cind amestecul de faina si gris are o culoare blonda-aurie, scoatem coaja de lamiie din sirop si o aruncam. Incepem sa turnam siropul peste grisul rumenit cu faina, incet incet, mestecind tot timpul. Aveti grija, cind puneti siropul, grisul + faina se vor umfla destul d etare si mai si improasca, deci de aceea este nevoie de wok/cratica cu pereti inalti, s anu faceti bucataria de ris. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Si punem noi asa tot siropul si tot mestecam... la foc mic, evident. Halvaua turceasca este gata cind grisul este umflat bine si halvaua se desprinde de pe tigaie. Consistenta trebuie sa fie ca cea pe care o are o coca moale: nu densa si bolovan, insa nici lichida. Se da halvaua turceasca la o parte de pe foc si se amesteca fulgii de migdale. Patram citiva pentru ornat. Punem halvaua intr-o forma sau mai multe si o lasam sa se raceasca. Cind se raceste, o mincam pudrata foarte usor cu scortisoara si o ornam cu citiva fulgi de migdale. Mie, personal, imi place mai mult fara scortisoara. Pret estimativ: in jur de 5 lei pentru 6 portii mai mari sau 8 mai mici. |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 7th May 2025 - 06:58 AM |
|