![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,328 Joined: 7-December 05 From: Constanta Member No.: 2 ![]() |
Tits, nu e nimic de inteles ori disecat, eu am zis parerea mea.
Doi, nici eu nu am zis de majoritari/minoritari... In fine, revenim on topic. |
|
|
![]()
|
|
Another Stranger Me ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 2,084 Joined: 8-December 05 From: Capital City Member No.: 40 ![]() |
am citit si eu biblia la un moment dat, si, desi nu mai tin minte, este acolo o diferentiere intre "credinta de parada" si cea adevarata. Asa ca daca te duci la biserica in fiecare duminica asta nu iti garanteaza automat intrarea in rai. Plus ca poti spune "Se spune clar in Biblie ca Dumnezeu este iubire si iertare. Pot sa pacatuiesc linistit o viata intreaga si daca ma pocaiesc in ultima clipa am sanse mari sa imi fie iertate toate".
Oricum, credinta in Dumnezeu este invers proportionala cu accesul liber la informatie. Putini au o fervoare religioasa suficienta incat sa intre pe net, sa citeasca ziarele, si sa se ocupe si de canoanele bisericesti in acelasi timp. Asa ca eu estimez ca in viitor gradul de credinta general va scadea si mai mult, si in final sa dispara. (aici insa intra in discutie si o teorie expusa de fahnell pe mess. cu ceva vreme in urma, care daca e sa o iei de buna va rezulta in o reapropiere a omului de Dumnezeu) Si inca o chestie, noi privim totul din perspectiva crestinatatii. Si sa nu uitam ca mai bine de jumatate din populatia planetei crede in cu totul altceva decat in Dumnezeu, Isus si Duhul Sfant. |
|
|
![]()
|
|
--- ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 5,601 Joined: 8-December 05 Member No.: 28 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Another Stranger Me ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 2,084 Joined: 8-December 05 From: Capital City Member No.: 40 ![]() |
am zis ceva pe threadul celalalt. Oricum, disclaimer, eu nu exprim aici altceva decat propriul meu punct de vedere™, orice dezacord cu credinta oficiala este pur si simplu o interpretare proprie a lucrurilor.
|
|
|
fortelady |
![]()
|
Musafir ![]() |
mie imi e greu sa vorbesc despre credinta (in general) si despre Isus in special.
pe de o parte, eu incerc sa vad "adevarul istoric" - asa cum incerc sa il inteleg eu cu cunostintele mele destul de sarace. incerc sa explic din perspectiva duala problema (umana si sacra, asa cum a fost tot timpul considerat, cel putin din ce am citit eu): uman vorbind: este evident ca Isus (asta e ortografia corecta? eu am vazut scirs si Iisus) a fost printre cei care a reusit sa starneasca o revolta sociala si -mai important - sa o intretina suficient incat sa fie inregistrata in toate analele istorice si sa ramana pana astazi. probabil a fost un om extrem de inteligent (sau dotat cu un simt practic si oratoric iesit din comun) care a stiut ce sa spuna maselor (fara a se repeta) si mai ales cand sa spuna; a folosit o religie deja existenta care propovaduieste iertarea si "viata mai blanda de dincolo" pentru a le influenta. nu stiu cate marturii istorice exista (note ale cronicarilor - note impartiale, si mai greu de crezut) pentru a avea o viziune exacta a impactului social. in ceea ce priveste sacralitatea.... ufff e complex de exprimat. pentru ca pentru a accepta sacralitatea lui Isus si natura lui duala trebuie in primul rand sa accepti fara a incerca sa intelegi dogmele crestine ("Dumnezeu exista", "imaculata conceptie", Sfintele Taine etc); de aici si pana la a accepta natura sacra a lui Isus, nu mai e decat un pas. Eu cred in Dumnezeu dar intr-o maniera speciala (cred in ceva care exista mai presus de noi, de intelegerea noastra, dar mai stiu si conceptul de Liber Arbitru...); imi e mai greu sa cred in Isus sau Fecioara Maria (desi bunicii prietenului meu sunt de langa Fatima, acolo unde s-a aratat Maria). cred ca accept conceptul de Isus asa cum accept ideile filozofice sau la un nivel foarte mental (la fel ca matematicile superioare, ajungi la un punct in care matematica isi pierde substanta, devine filozofie pura si e foarte mentalizata, multe lucruri le accepti pentru ca asa sunt ele..) cre' ca m-am pierdut pe drum. dar sper ca ati inteles ideea |
|
|
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,328 Joined: 7-December 05 From: Constanta Member No.: 2 ![]() |
Am inteles Forte.
Mai vine o intrebare: daca nu credeti in Isus, de ce sarbatoriti Pastele? Craciunul? De fapt, ce sarbatoriti? |
|
|
fortelady |
![]()
|
Musafir ![]() |
(IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/smile.gif) Pastele si Craciunul sunt sarbatori cu puternic impact social. [asta e raspunsul cinic]. sau daca vrei "asa se face" "asa am pomenit" [tot cinic].
acum, intreband sincer, oare cati mai respecta semnificatia religioasa a Craciunului si mai ales a Pastelui? noi sarbatorim tot concepte sau evenimente - nu sarabatorim data exacta a nasterii lui Isus; la cate schimbari de calendar au fost... nu cred ca e marcat undeva ca Isus e nascut la data X anul Y; idem - Invierea este sarbatorita la o data variabila, stabilita de Biserica dupa niste algoritmi care imi scapa acum. intreb o chestie - discutia este despre Isus in conceptia crestina sau ortodoxa? care sunt diferentele de perceptie intre diferitele dogme crestine? (catolic, protestant, ortodox... si ce or mai fi). Stiu ca unele dogme nu accepta sacralitatea lui Isus dar mai mult de atat nu (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Repet: acest topic nu este numai pentru ortodocsi, catolici etc, este pentru toata lumea, indiferent de credinta ori fara...si este pentru a discuta, a ne da cu parerea, a invata , a... eu mai stiu.
Daca este prea dificil, multumesc celor care deja au raspuns. |
|
|
![]()
|
|
Dependent ![]() ![]() ![]() Group: Membru Posts: 346 Joined: 6-February 06 Member No.: 190 ![]() |
grea intrebare ,carrie!in mintea mea,nu ma intreb cine este Isus,ci ce este ISUS!Ca fiintza omeneasca ,nu am de unde sa stiu CINE este,eu doar intuiesc CE este ,iar asta tzine doar de sufletul meu!
il asociez pe ISUS cu SACRIFICIU,din partea lui si a lui Dumnezeu,ca TRADARE,INFERIORITATE,OBSCURANTISM,RENUNTZARE,LASHITATE,din partea noastra a oamenilor! Isus nu trebuia rastignit,nici macar pentru noi!E o mare nedreptate,fiindca s-a jertfit inutil,au trecut 2000 de ani si lumea devine tot mai rea... Fiu Sfant,lider,profet,sau ce o fi fost ,in realitate,el s-a jertfit in numele IUBIRII,poate un simplu VISATOR, dar a murit crucificat,la fel ca mii de crestini ,in timpul lui Nero,pentru o idee care promova pacea si iubirea! ma indoiesc ca atitia oameni s-au jertfit sau au fost omoratzi doar in numele unei legende! In adancul sufletului meu,il percep pe Isus ca pe o pilda care ne-a fost data de Dumnezeu,ca o viziune a faptului,ca in goana noastra dupa satisfactzii trecatoare,materiale,ne luam sufletul si ni-l batem in cuie,ne facem o onoare in a nu mai simtzi,in a crede ca faptul ca suntem pe val ne face stapinii lumii!E o mare eroare! Mit sau Realitate,Isus trebuie sa fi existat,fiindca e singurul nostru colac de salvare in fatza haosului,a anarhiei! Dumnezeu sa aibe mila de noi,ca de fiul lui,fiindca in fiecare clipa ,obligatzi sau nu,ne crucificam sufletele,facand compromisuri ....in numele confortului sau a orgoliului. |
|
|
![]()
|
|
Dependent ![]() ![]() ![]() Group: Membru Posts: 270 Joined: 9-December 05 From: Bucuresti Member No.: 65 ![]() |
Eu cred ca daca ar veni again multi ar zice....uite ba si la fraierul ala....hha ce visator..haha un neadaptat..etc etc. cred ca ar rade toti de el si de invataturile lui. cred ca multi l-ar considera un retrograd si un om care nu e deschis la nou..un om care nu simte banul. cred ca nu l-ar mai omori dar l-ar interna de urgenta
vad ca aspectul sfantul pavel nu il luati in considerare. |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 10th May 2025 - 11:28 AM |
|