IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

32 Pages V  « < 13 14 15 16 17 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Ce gatim de Pasti?, Retete traditionale sau inedite pentru Pasti
3A
post Apr 25 2008, 03:48 AM
Post #141


Incurabil
*****

Group: Membru de Onoare
Posts: 1,116
Joined: 19-January 08
From: Toronto
Member No.: 3,077



Au iesit faine alea metalizate!

Eu am luat vopsea de la magazinul romanesc, sa vedem ce o fi de capul ei....

Daa, bun si leusteanul. pai asa vreau sa-mi fac si eu ceva ghivece. Promit ca am grija si le ud mai ceva ca pe flori (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nimphetamin
post Apr 25 2008, 08:45 AM
Post #142


Membru de Onoare
******

Group: Membru de Onoare
Posts: 2,851
Joined: 16-March 07
From: Bucuresti
Member No.: 1,359



Ce oua frumoase!!

Pesca, mi-ai dat o super idee! Inainte tineam retetele intr-un dosar de plastic cu sina. Ma gandesc sa le mut intr-un biblioraft (IMG:style_emoticons/default/magindesc.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diana.
post Apr 25 2008, 10:17 AM
Post #143


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



Valeu, Hilda ... Fata, aia ii reteta de Χριστόψωμο-"Hristopsomo"- "Piinea Lui Hristos" , de-asta nu am facut niciodata, da` iti zic for use ca e Hristopsomo iar hristopsomo se face de Craciun.
Poza in schimb ii de de Tsureki de la mama lui, adicatelea cozonac grecesc, care se face fix ca al nostru, si de Pasti(cind se pune unu`, doua oua pe el, functie de forma cozonacului) si de Craciun, numai ca se pune si mastica si scortisoara in coca si se orneaza cu migdale.
Zic io for sure.

Oauale tale is beton!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master of Norule...
post Apr 25 2008, 10:57 AM
Post #144


V.I.P.
*******

Group: Membru de Onoare
Posts: 3,295
Joined: 1-July 07
From: Flower power
Member No.: 1,880



Ce faine oua ti-au iesit Cleo.
Eu maine prestez, zice ca vinerea nu-i bine sa vopseti ouale nus detalii asa ca nu vopsesc azi si daca nu-s prea obosita fac si din alea golite cu seringa.
Azi fac prajitura aia bengoasa a lui Cleo Rigo Iancsi sper sa-mi iasa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diana.
post Apr 25 2008, 12:00 PM
Post #145


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



Data la care se vopsesc ouale de Pasti depinde de zona tarii:
In Ardeal si Oltenia se ouale de Pasti se vopsesc in Vinerea Mare (sau Vinerea Seaca).
In Vinerea Mare nu este voie sa se lucreze prin casa sau sa se gateasca, ci trebuie tinut post negru pana la pranz, dupa care se pot vopsi ouale de Pasti.
In Dobrogea si Moldova, ouale pentru Paste se vopsesc in Joia Mare (sau Joia Neagra).
In Muntenia, ouale se vopsesc ori in Joia Mare, ori Simbata, niciodata in Vinerea Mare.
... cite bordeie, atitea obiceie... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cleo
post Apr 25 2008, 12:16 PM
Post #146


moderator
*******

Group: V.I.P.
Posts: 6,061
Joined: 8-December 05
From: Montreal
Member No.: 34



Di inseamna ca au incurcat astia borcanele in cartea mea cu retete mediteraneene (IMG:style_emoticons/default/ametit.gif) ...deci textul asta este la ei si poza este asemanatoare cu ce am atasat.
Care-i diferenta la ingrediente?

Norule sa stii ca trebuie sa lasi crema de rigo la rece altfel nu se intareste atat cat sa stea pe prajitura ca in poze.
Si daca faci cantitate mai mare (dintr-un 1l de frisca pune totusi 3-350g ciocolata).
Deci retine, daca nu o dai la rece nu e gata de intins.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Diana.
post Apr 25 2008, 12:51 PM
Post #147


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



Diferenta e ca la Hristopsomo nu se pune mastica. Vezi ca e "cinnamon"- scortisoara. Au tradus gresit.
Grecii folosesc extrem de rar chimionul.
Zahar se pune foarte putin si pe deasupra.
La Tsureki se pune zahar ca la cozonac pentru ca e un cozonac.

io-te asa arata:
stinga: xristopsomo (piinea lui Hrist), la mijloc tsoureki (cozonac) si in dreapta pashalino tsoureki (cozonac de paste).
Hristopsomo e intotdeauna rotund si se taie in mijloc o cruce dinainte de a fi dat la cuptor, iar cele doua feluri de tsoureki pot fi facute si pe rodund si in tava normala, intotdeauna insa impletit.
(IMG:http://i35.photobucket.com/albums/d193/eladyphoto/cozo.jpg)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master of Norule...
post Apr 25 2008, 01:37 PM
Post #148


V.I.P.
*******

Group: Membru de Onoare
Posts: 3,295
Joined: 1-July 07
From: Flower power
Member No.: 1,880



Cleo am facut deocamdata aluatul e in cuptor da mi m-au foscait albusurile si iesit cam subtire , am mai pus un pic de faina sa vad ce-o iesi. Crema o s-o fac azi si o pun maine atunci. Cam cat se lasa la rece? Eu am luat 750 g frisca si am facut aluatul din 5 oua ca 7 mi se pare prea mult, e destul de concentrata prajitura si daca e prea multa multa mancam.
Multam Diana de lamuriri, apai ei sunt jumate din Moldova jumate din Ardeal (dar mama a fost unguroaica si bunici erau din Cluj pana s-au mutat in Brasov) deci habar n-am ce tre' sa respect asa ca o sa vopsesc maine ouale. Ca si religie sunt ortodoxa dar mama era reformata, asa ca noi sarbatoream de 2 ori Pastele. Acum il sarbatorim doar o data pe cel ortodox.
Sa aveti sarbatori asa cum vi le doriti.

This post has been edited by Master of Norules: Apr 25 2008, 01:38 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cleo
post Apr 25 2008, 02:40 PM
Post #149


moderator
*******

Group: V.I.P.
Posts: 6,061
Joined: 8-December 05
From: Montreal
Member No.: 34



Di io te foarte cred (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
carticica mea e en francais si scria cognac si graines de cumin (pe care eu oricum nu le-as pune...bleah)...m-am mirat drept sa-ti spun de chimion la greci dar am zis ca stiu ei ce stiu. E o carte maricica, are sute de retete si pare o sursa serioasa. Ca sa vezi!
Ce frumusei sint!

Norule ar trebui s-o lasi in frigider pana se intareste. Chiar si 2 ore.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nimphetamin
post Apr 25 2008, 04:35 PM
Post #150


Membru de Onoare
******

Group: Membru de Onoare
Posts: 2,851
Joined: 16-March 07
From: Bucuresti
Member No.: 1,359



Dragelor, sa va spun ce am gatit eu azi. Am gasit intr-o revista o reteta si poza arata atat d ebine, ca nu mi-am putut lua gandul de la ea. Si am facut-o si eu azi.

Surpriza cu oua

Ingrediente:
- 1 borcan cu muraturi picante (eu am pus mazare la cutie, gogosari si castraveti murati, 3 morcovi fierti)
- 5 oua fierte tari
- 250 ml supa de carne
- 40 g gelatina pudra
- 80 g maioneza
- 200 g mezel (eu am pus sunca de Parma)
- patrunjel tocat
- sare, piper

Scurge muraturile si taie-le marunt. Curata ouale de coaja si taie 2 dintre ele in felii. Incalzeste supa in care ai turnat zeama d ela muraturi, adauga gelatina si lasa sa se racoreasca.
Pune legumele intr-un castron, adauga ouale, maioneza, mezelul, verdeata, sare si piper.
Amesteca toate bine, apoi torna gelatina.
Toarna jumatate din compozitie intr-o forma de chec (eu n-am avut si am pus intr-un vas de iena), asaza ouale intregi, doar curatate de coaja si apoi toarna restul copozitiei.
Tine-o la rece pana ce se intareste.

Iata si pozele mele, cu ea deja intarita:
Vedere de sus (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)
(IMG:http://i213.photobucket.com/albums/cc116/RuxandraV/DSCF1116.jpg)

Vedere din profil (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)
(IMG:http://i213.photobucket.com/albums/cc116/RuxandraV/DSCF1117.jpg)

Nush cat e de buna, am mari emotii. Am zis ca e mai speciala si o duc la ei mei. Acu, dupa ce am facut-o, parca nu mi se mai pare nik special (IMG:style_emoticons/default/nesigur.gif)

O sa va spun cum a iesit.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

32 Pages V  « < 13 14 15 16 17 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 6th May 2025 - 01:38 PM