IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

6 Pages V  < 1 2 3 4 5 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Manipularea prin religie, Crede si nu cerceta
Diana.
post Aug 11 2006, 01:21 PM
Post #21

Fondator eLady.ro

Group: Administrator
Member No.: 5

Ion, bine ai venit la noi. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/welcome.gif)
Chiar as vrea sa te mai citesc: deoarece, chiar daca adevarurile tale nu se suprapun adevarurilor si perceptiilor noastre , personale, convingerilor noastre intime, orice opinie exprimata coerent si bine argumentata nu poate fi decit bine-venita.

QUOTE(ion @ Aug 11 2006, 04:11 PM) *
deci, ce spuneam?
urmeaza sa pot si io sa va manipulez cu niste propozitii logice.

i-hi-hi-hi - chiar iti vine sa nechezi.

urmeaza capitolu:

ION SI TEHNICILE DE MANIPULARE. click!

Deci, ti-am deschis un topic nou...(IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/smile.gif)
Go to the top of the page

+Quote Post
Dore
post Aug 13 2006, 04:40 PM
Post #22

Explorator

Group: Membru de Onoare
From: Bucuresti
Member No.: 78

Bun venit la noi, Ioane. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/smile.gif)
Sigur ca ne poti manipula, imediat ce iti lansezi un oarecare sistem de valori, se va gasi cine sa-l ridice la rang de religie, macar in cateva sute de ani, daca nu azi-maine. Bafta!

Cand o femeie din mediul rural are unsprezece copii fiindca TREBUIE sa se nasca toti cei lasati de Dumnezeu, privind-o in ochi, poti simti bucuria pe care o simte ori de cate ori nu are ce sa le puna pe masa. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/322.gif) Ar fi fost pacat, cum altfel! Asa zice popa, asa zic si moflujii.
Cum ajuti un astfel de indoctrinat sa se priveasca din cealalta parte a oglinzii? (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/magindesc.gif)

+Quote Post
matusica
post Aug 14 2006, 09:38 AM
Post #23

Tratabil
**

Member No.: 106

Daca acceptam ideea ca orice judecata inseamna, de fapt, o raportare la un set de norme, atunci cred ca putem interpreta religiile ca seturi de norme, la care ne putem raporta in functie de disponibilitatile noastre, de perceptiile noastre, de modul in care functioneaza "receptorul interior" al fiecaruia dintre noi.

In masura in care devenim adeptii unei religii oarecare pentru ca normele pe care ni le propune ni se par juste si in acord cu propria noastra scara de valori, in masura in care acea religie ne ofera unele raspunsuri la intrebari care ne preocupa si noi gasim acele raspunsuri juste, atunci nu cred ca ne aflam in zona manipularii.

Aspectele manipulatoare ale religiei nu pot fi ignorate, insa, cel putin in cateva cazuri evidente:

1. Atunci cand o religie oarecare este impusa din ratiuni exterioare (pentru ca societatea sa functioneze intr-un anumit fel, de exemplu) si atunci biserica devine o anexa a statului si este utilizata pentru a facilita exercitarea puterii, in interesul societatii sau in interesul unor grupuri.

2. In cazul persoanelor cu probleme de adaptare, poate chiar, intr-un anume fel, sociopate, care sunt terorizate de ideea excluziunii si care, din dorinta de a apartine unei comunitati , de a fi acceptat intr-o "societate" oarecare, devin materialul uman ideal pentru tot felul de profeti de ocazie.

3. In cazul persoanelor care, fie prin natura lor, fie pentru ca se afla in situatii limita, nu indraznesc - sau nu mai au capacitatea - sa conteze pe propria ratiune si au tendinta de a cauta o "calauza" care sa le "arate calea", sa le ofere "o busola" (chiar si defecta) si careia sa i se subordoneze (sau sa i se abandoneze, daca vreti) pantru a face povara existentei mai usoara.

+Quote Post
ion
post Aug 14 2006, 03:30 PM
Post #24

Musafir

va spun un secret. stiu ca si io am fo revoltat ani de zile, am vrut sa scuip si io, dar am luat-o f. trajic in bot.
tot asa, ma revoltam pa chestiile impuse.

insa in suferinta sau in impuneri nu-s NUMA defecte. mai is si calitati.

o calitate ar hi si aia ca DE VOIE DE NEVOIE - suferinta te obliga si te invata la RABDARE.

putintica RABDARE aveti - nu pt. ion, ci sa intelejeti ce zice ion. ii o diferenta.

e f. adevarat: RABDAREA ii pt. cine-o are.
pt. restu ii un calvar si nici rost nu pe are.

da pa impelitatu, Pavel Stratan, il cunoasteti?

ala, care o fo drac impelitat - si brusc l-o apucat nostaljiile - de canta si zice ca batranii - de nu stii ce bai are - marele crai - ce-o fo, amu inca tanar - si iaca, s-o prostit ca batranii.

de zice Stratan, iaca:
"NU SA ExISTA LUCRURI DE CARE SA-T HIE FRICA - NUMA LUCRURI PA CARE SA LE-NTALEJI"

sa dezbatem:

o groaza de oamini sa tem.
unii sa tem si de necunoscut.
si astia ii normal ca dupa ce intaleg lucru de care sa tem, apai, is tentati exact ca Stratan, sa zaca, cum scrie mai sus. ceva de jenu ca "PAN INTALEJERE ITI INVINJI FRICA"

INSA:

pa de alta parte,
cine-i Stratan
sa GENERALIZEZE - chiar si-o propozitie intaleapta ca cea din exemplu?!

exista unii din voi care poate exact cu propozitia respectiva - cine stie ce rau o patit. NU-I EXCLUS.

atunci, LOGIC - SIMPLU DE TAT - UNDE STA RAUL? In niste teorii -
SAU -
in GENERALIZAREA ORBEASCA A ORICAREI PROPOZITII SAU TEORII?

ia. sa vedem, daca v-at prins.

ma acuza unii, pana sa ma intaleaga un ptic, pripindu-sa, ca invalui si io ca altii, cu valori, teorii, si poate urmaza s-atac ca diavolu.
cand io, de fapt, cu stilu meu simplu - deci nu cu teoriile - ci doar cu STILU - cred ca as putea sa ma incumet linistit la exorcizari.

io vad diavolu REPEDE - par example - IN GENERALIZAREA - ORICARE GENERALIZARE - SI IN PROPOZITIA - ORICARE PROPOZITIE - APLICATA ORBESTE.

pana aici ii bine? bunu vostu simt, ce va spune?

referitor la faptu ca io cred ca mai repede exista valoare jeneralizabila in notiunea de "Bun Simt", decat in notiunea de "bine" - bunu vostu simt - ce va spune?
bunu-simt ii o variabila care poate calcula binele functie de fata locului, pa cand binele poate da-n bara, generalizat.

ce-ar trebui sa hie sfant -

da relijia - pa ce-ar trebui bazata - cat mai ELASTIC - ca sa evite instigarile la Generalizarea ORBEASCA.

aveti sau nu nevoie de ceva sfant?
da de o relijie - fiecare dintre voi?
da de bun simt - aveti nevoie - sau nu?

sa speram ca bine-am ajuns, la:
NEVOIE.

oricum, cred c-o fo NEVOIE de bun simt - ca sa afirmi ca le baji oglinda-n bot la aia cari te pun sa faci coptii pa baza de dogme si n-ai ce le da mancare - nu?
altfel, pa ce s-o bazat afirmatia, ca dovezi ca nu-i bine sa faci hapt asa ii mai greu si plictisitor de adus.

gandeste-te la un lucru si urat si haios simultan:
orice propozitie - poate fi contrazisa.
si daca ii de bun-simt.
sa gasesc argumente de si mai mult bun-simt. smecher sa fii. adica sa ai abilitati, si te faci diavol in forta si argumente. desfiintezi cand vrei si ce vrei. si te distrezi de te doare burta.

nu asta vrei sa spui - ca vine Ion - lasa un sistem de valori - apoi dupa ioane vine tegla si-i face sistemu relijie. si cu relijia asta cu valori, sa vor gasi argumente para si fantastice de bun-simt, of course!!!!, sa contrazica orice si sa faca bunu-simt simplu si de la baza de tata coma, de sa nu-l mai recunosti... hihihehe.

deci - acuma, cu buzele umflate de tot - o sa-l intrebi pa ion, eventual, luandu-l de cravata:
- ba, adica cum adica sa contrazici propozitii de bun-simt - tot cu propozitii de bun-simt?! si alea de-al doilea nici n-ai pus ghilimele?

SIMPLU. atata o sa va repet cuvantu ista, pana o sa va bolunzesc.
fiecare are bunu lui simt - divers - care-i mai drept, ori mai cret, functie de frizeru pa care-l frecventeaza.

deci, atunci - jeneralizarea aia de definitie ce si-o permis-o ion, cu bunu simt care-ar insamna binele - ii o cacialma.
BINEINTELES. DA CE CREDEATI. NU V-O SPUS BUNU-SIMT CA SI ION POATE MANIPULA?

de fapt, lucrurile-s mai brutale:

apare Bula in UNIVERS.
da apare hop si Strula.

Bula n-are ce face si-i baga dejtu-n oti lu Strula.
Strula simte ca-l doare.

amu, Strula ii baga si el dejtu-n oti lu Bula.
daa?!
poi, las, ca atunci Bula ii mai baga o data dejtu-n oti, lu Strula.
si tat ase.

DA PANA CAND?!

PANA APARE MACAR LA UNU DIN EI DOI - IDEEA UNEI NEGOCIERI - PT. CADEREA LA PACE - PT. NE-AGRESIUNE - IN INTERESU SA NU-L MAI DOARA PA EL, IN PRIMU RAND.
IAR PA ALALALTU - PA CHESTIA ASTA - II DISPUS SA-L INTALEAGA SI PA ALA.

asadar, in concluzie, ion observa ca:
la baza unei relijii UNIVERSALE
o stat BULA cu Strula.

da cum soarile pot spune asta?!
SIMPLU.

Bula si Strula o descoperit - si nici nu conteaza care - primu:
POLITICA DE NE-AGRESIUNE -
IN BAZA INTELEJERII EMPATICE -
INTRE ENTITATILE DE ORICE FEL - IN UNIVERS.

chestie DE NEVOIE.
care sa pactizeaza, sa parafeaza si sa pune la pastrare pt. mai departe in univers - si devine SFANTA.

bunu-simt difera la fiecare entitate, functie de personalitate.
dar in punctele de INTELEJERE EMPATICA - bunu-simt cade la pact. adica atinje problematica SIMPLA, lojica, de bun-simt, a unei POLITICI UNIVERSALE DE NE-AGRESIUNE DINTRE ENTITATI = RELIJII UNIVERSALE.

n-aveti decat sa nu credeti.
s-aduceti argu de buns
sa lansati razb stelelor in abilitati = sforte, IQ-uri, paranormalitati etc.
sa-m lansat un cartof intre ureti.
da orcum, vedeti ca nu-i frumos, noa.

ce-i simplu-i frumos. ce-i compli, si la dracu-i place.
iata o jeneralizare periculos de perversa.

+Quote Post
Dore
post Aug 31 2006, 03:19 PM
Post #25

Explorator

From: Bucuresti
Member No.: 78

Ioane, frumos ar fi sa comunicam in limba romana, fara dialectica, de preferat. Multumesc frumos (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/kiss.gif) .

Un batran amuzant spunea adesea, cand se incerca o impunere asupra lui: "N-am nevoie de nevoie!" Interesant este cum, indiferent ce si cum a ajuns la o varsta, omul cel mai multumit cu sine este cel care a facut cum l-a taiat capul, in general.

Sistemele religioase sunt adesea caraghios de restrictive, poate budismul sa fie ceva mai permisiv. Cred ca, in cele din urma, un caracter tare nu accepta la nesfarsit constrangeri de vreun fel.
Insa, cand este vorba de convingere personala, religia nu pare restrictiva practicantului. Unii psihologi sunt de parere ca acceptand restrictia, personalitatea accepta practicile punitive, considerand ca le merita.

+Quote Post
kalua
post Mar 15 2008, 08:20 PM
Post #26

Musafir

Marketing bisericesc manipularea asta... (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

+Quote Post
Diana.
post Mar 15 2008, 08:49 PM
Post #27

Fondator eLady.ro

Da, manipularea prin teve, presa scrisa, zvon e nevinovata..orice forma de comunicare poate fi acuzata de manipulare daca vrem sa intoarcem lucrurile pe dos. Nu vad nimic rau in a invata oamenii sa fie buni, iubitori, sa nu rivneasca la ce e al altuia, sa nu fure, sa nu ucida, sa nu minta, sa isi cinsteasca parintii... Avem cap sa gindim si sa facem diferenta, nu e obligatoriu sa luam de bun orice auzim sau vedem. In fond, fiecare are adevarul propriu. O cana vazuta din doua unghiuri diferite va parea o alta cana, desi cana in sine e doar una.

Uite, eu sint ortodoxa; pentru ce am sa spun, orice preot ortodox m-ar afurisi, dar asta CRED: orice religie e BUNA daca ne "manipuleaza" sa fimmai buni, mai milostivi, mai frumosi pe dinauntru. Orice religie car epromoveaza valori etice general umane e BUNA, indiferent ca se numeste budhism, catolicim, protestantism, ca vorbim de musulimani, reformati, orice, you name it! Dumnezeu e UNUL.

+Quote Post
kalua
post Mar 15 2008, 08:55 PM
Post #28

Musafir

Poate voi sunteti mai destepte decat mine. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Eu am fost manipulata cu varf si indesat, incepi sa crezi si te tot adancesti in credinta asta auzind acelasi lucru zi de zi. Bine, era vorba de altceva, nu de religie.
Biserica are joc usor fiind vorba de lucruri netangibile. Si cu cat sunt accesul la informatie in general este mai redus, cu atat sansele de manipulare mai mare. Exista inca lume care n-are nici curent electric si vizita la biserica este apogeul social, cultural, sufletesc al saptamanii.

+Quote Post
Diana.
post Mar 15 2008, 09:04 PM
Post #29

Fondator eLady.ro

Sincer, kari, mai bine cu vizita la biserica decit la vreo inchisoare. Cum iti explici ca oameni de o cultura fenomenala, cu acces la de toate nu isi pierd credointa? Nu vad de ce trebuie sa acuzam Biserica ca institutie de marginalizare cind statul, isntitutiile publice care traiesc din banii nostri NU FAC NIMIC pentru a creste nivelul de cultura, ba chiar se rezuma la a mai cistiga niste bani de pe urma INCULTURII.

Ce e de acuzat in urmarea celor 10 porunci ca trebuie sa acuzam BISERICA de manipulare? Nu Biserica in sine e manipulatoare ci OAMENII din spatele ei. De ce sa sifere biserica ca INSTITUTIE pentrru ca e prost condusa de oameni minati de ambtii personale, de sete de putere? Cu ce vinovat Dumnezeu sa -L pedepsim si sa-l alungam din vietile si din sufletele noastre pentru ca SEMENII NOSTRI SINT SLABI, PACATOSI SI EGOISTI?

+Quote Post
kalua
post Mar 15 2008, 09:09 PM
Post #30

Musafir

Cum or fi, astia sunt si fac parte din biserica, oamenii astia.
Pe mine personal ma deranjeaza cumplit cand imi spune cineva ce trebuie sa simt in anumite situatii. Si Biserica face asta.

+Quote Post

6 Pages V  < 1 2 3 4 5 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 19th June 2025 - 01:09 PM