IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

> Bunele Maniere- "bagaj social" ?
Considerati codul bunelor maniere o bataie de cap in plus?
You cannot see the results of the poll until you have voted. Please login and cast your vote to see the results of this poll.
Total Votes: 11
Guests cannot vote 
Diana.
post Feb 11 2006, 01:40 AM
Post #1

Fondator eLady.ro

Group: Administrator
Member No.: 5

De-a lungul timpului, omul, “animal social” a invatat sa stabileasca niste reguli, pe care fiecare membru al societatii a fost nevoit sa le respecte, cu scopul de a atinge un anumit prag de civilizatie care sa confere armonie si intelegere in cadrul comunitatilor.

Interesant este de stiut ca regulile bunelor maniere au stabilite la curtile regale si preluate apoi de paturile sociale superioare.

Repectarea codului bunelor maniere il face pe om sa devina mai civilizat, iar aceste reguli impun astfel si un echilibru social.
Totusi, societatea se imparte in trei categorii din acest punct de vedere: cei care respecta codul bunelor maniere, cei care cunosc codul de conduita, dar care nu il respecta din diverse motive si oameni care nu il cunosc pentru ca au refuzat sa si-l insuseasca, nu au avut aceasta posibilitate sau,pur si simplu, nu ii intereseaza acest aspect.

Voi ce parere aveti ?

Citeva reguli din codul maniereleor elegante:
O femeie nu aprinde niciodata tigara barbatului. Ii ofera bricheta.
Piinea se rupe cite o bucatica, pe masura ce maninci, fara sa umpli fata de masa de firmituri.
Nu se tin coatele pe masa.
Nu se foloseste cutitul in locul furculitei.
Scobitul in dinti cu scobitoarea nu se face in public, nici mina/paravan nu salveaza situatia.
Florile se ofera cu inflorescenta in sus si fara ambalaj.
Supa se soarbe incet, nu e nevoie sa auda toata lumea "furtuna".
Nu se sufla in supa.
Lingura se tine in mina dreapta si se foloseste pe lateral.
Furculita se tine in mina stinga, cutitul , ligura si lingurita se folosesc cu mina dreapta.
Puiul nu se maninca cu mina, nici pestele (pentru peste exista cutite speciale, la pui se taie carnea).
Paharului de sampanie i se apuca piciorul intre index si degetul mijlociu.
Servetul de "protectie" se aseaza pe genunchi, nici intr-un caz nu se face din el "babetica".
Nu se scot zgomote indecente (ca o curiozitate,  la japonezi, daca nu scoti zgomotul acela caracteristic din stomac dupa masa, gazda se va simti jignita, inseamna ca nu ti-a placul mincarea !)
Nu se maninca pe strada.
....Si cite si mai cite....
Citi dintre noi le cunosc si citi le respecta ?
Go to the top of the page

+Quote Post

Posts in this topic
Diana   Bunele Maniere- "bagaj social" ?   Feb 11 2006, 01:40 AM
Delphina   Re: Bunele Maniere- "bagaj social" ?   Feb 11 2006, 11:34 AM
angeldust   Re: Bunele Maniere- "bagaj social" ?   Feb 11 2006, 11:49 AM
Dore   Re: Bunele Maniere- "bagaj social" ?   Feb 11 2006, 12:16 PM
kalua   Re: Bunele Maniere- "bagaj social" ?   Feb 12 2006, 10:16 PM
Meg   Re: Bunele Maniere- "bagaj social" ?   Feb 12 2006, 11:52 PM
Fahnell   Re: Bunele Maniere- "bagaj social" ?   Feb 13 2006, 02:04 AM
angelina   Re: Bunele Maniere- "bagaj social" ?   Feb 20 2006, 03:01 PM
hanah   Re: Bunele Maniere- "bagaj social" ?   Feb 21 2006, 10:05 AM
albinuza   he he....iote ca l-am gasit si eu...si asa ca-mi d...   Mar 2 2006, 10:53 AM
Mistaco   albi', faza cu restaurantul este valabila si l...   Mar 2 2006, 09:20 PM
dana   Interesant cum respectare bunelor maniere este pri...   Jul 20 2006, 11:37 AM
kalua   dana, lasa ca am avut eu parte si de reactii nepla...   Jul 20 2006, 06:30 PM
Diana   Mi s-a intimplat, si nu o data, ca anumiti clienti...   Jan 12 2007, 11:42 PM

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Lo-Fi Version Time is now: 9th May 2025 - 12:07 AM