![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Fondator eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Administrator Posts: 33,779 Joined: 7-December 05 Member No.: 5 ![]() |
Ham, in copilarie o aveam aproape zilnic la masa pe Lina. Ma tinea in brate si ne pupam. Ma jucam cu ea, ii citeam si o ascultam. Minca cu noi. Dormea la noi uneori. Daca plecam cu tot familionul de-acasa, Lina avea cheie. Aveam incredere in Lina. Lina era si este OM.
Mama i-a facut carte de munca, de acum are pensie. Mama a ingrijit-o cind era bolnava. Noi am dus-o la spital cind s-a imbolnavit, noi o vizitam. Mi-ai luat virba din gura: majoritatea impune, insa impune de ambele parti. Tot respectul pentru cei care isi trimit copiii la scoala, tot respectul pentru cei care nu considera munca o rusine, indiferent ca sint turci, tigani, romani, greci, evrei, unguri, sasei, secui, polonezi, sirbi... Ceilalti insa sa nu se plinga de marginalizare: nu fac nimic sa fie altfel. Asteapta de-a gata. |
|
|
![]()
|
|
Cavaler eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 358 Joined: 26-June 06 From: Jalea Vaii Member No.: 398 ![]() |
Perfect adevarat! De cand ma stiu mama mea a insistat cat a putut de mult pentru ca romi de la ea din clasa sa vina la scoala. Telefoane si drumuri batute pana la ei acasa in zadar. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/sad.gif) Dupa ce invata sa scie si sa citeasca nici nu se mai gandesc la scoala. In 20 si ceva de ani nu a vazut macar unul care sa apuce clasa a V-a. Trist, dar adevarat! Am vrut si eu sa-i mentionez pe Voicu si Banica, dar mi-a luat-o Diana inainte. Sa de-a Domnul sa se mai nasca astfel de valori in randul romilor. Eu am avut. Mama mea a meditat un pusti rom. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/biggrin.gif) da, si...?!? citeste morometzii si vezi catzi dintre tzaranii romani nu trebuiau pisatzi de invatzator, popa, etc , k sa-si lase copiii sa mearga la scoli; vezi catzi dintre copii nu erau trimisi la camp, in loc de scoli; tot statul e vinovatul- daca ar vrea, ar putea sa gaseasca parghiile prin care faci brunetzii sa dea copiii la scoli... parerea mea- educatzia se face si cu parul, kiar daca virtual...; eu cred ca nu se vrea k tziganii sa aiba scoala, sa acceada la functzii, sa stea in capu' la masa, alaturi de noi, astia scolitzii... beleaua e ca in loc sa-i educam noi, ne induc ei obiceiuri/limbaj- pe vremea cand eram copil, sa vorbesti cu- mijto, nasol, gagica, etc era o rusine, acum cuvintele fac parte din limbajul curent; multe obiceiuri tziganesti au devenit, in timp, normale pt. majoritatea. |
|
|
![]()
|
|
Oli, Popeye's babe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 4,290 Joined: 7-February 06 From: Bucuresti Member No.: 194 ![]() |
tot statul e vinovatul- daca ar vrea, ar putea sa gaseasca parghiile prin care faci brunetzii sa dea copiii la scoli... (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/magindesc.gif) Da, dar nu vrea. Iti dai seama ce razmerita ar izbucni. Sunt mult prea muti romani rasisti in tara asta si prea putin cei ca Ari, care vor sa schimbe ceva. Mai intai trebuie schimbata mentalitatea oamenilor. |
|
|
![]()
|
|
Membru de Onoare ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Incurabil Posts: 1,263 Joined: 7-December 05 From: Timisoara Member No.: 15 ![]() |
In cei 11 ani de nvatamant si avand contact direct in special cu aceasta comunitate a gaborilor nu am putut sa nu constat evolutia lor in moduol in care au inceptu sa perceapa scoala.
Gradi la care lucrez eu este situata in apropierea a doua scoli generale.Prima unde romii nu intampina absolut nici o problema in momentul care vor sa isi inscrie copiii la scoala si cea de-a doua unde din cate am inteles eu se depun eforturi mari pentru a se evita inscrierea copiilor romi. Ala eu am vazut romi in clasa a VII-a chiar...am cunoscut romi care sunt studenti sau au terminat o facultate.Eu sustin cauza lor pentru ca ma revolta modul in care sunt discriminati...si ma mai enerveaza la culme faptul ca oamenii nu isi asuma pe fata faptul ca asta fac: discrimineaza... Problema este delicata dar poate sa se rezolve insa nu dand din umeri si concluzionand "Asta e mentalitatea!" Ham sunt total de acord cu tine.Problema e ca sunt profesori care mai degraba si-ar taia o ureche decat sa aiba in clasa copii romi.Pe astat il doare-n palarie de fazele astea...se organizeaza conferinte ,se fac referate,se discuta problema de la nivel de birou iar cei ce sufera sunt copiii...Ei raman needucati ,ajung adulti fara sanse...si iar injuram natia romaasta pentru ca nu suntem in stare sa trecem peste prejudecati. |
|
|
![]()
|
|
Cavaler eLady.ro ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 358 Joined: 26-June 06 From: Jalea Vaii Member No.: 398 ![]() |
vorbind strict despre neamul gaborilor, mie mi-s dragi, ii stiu de la petrosani, nu sunt nici pe departe k tziganii din sud- sunt curatzi, politicosi, religiosi, muncitori- au si ei uscaturile lor, dar intr-o proportzie mult mai mica...
care nu-i stitzi, sunt aia cu palarii mari, cu veste si camasi albe, cu mustetzi a la frantz-ferdinand, in furculitza (au o mare stima pt. imparatul austro-ungar care i-a luat in seama si s-o ocupat de emanciparea lor, treaba care se vede in ardeal si ungaria...)- se ocupa cu tablaraia si comertzul cu tot felul... |
|
|
![]()
|
|
Membru de Onoare ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Editorialist Posts: 3,877 Joined: 9-December 05 From: Here and There Member No.: 70 ![]() |
hai sa va zic si eu una legata de romi (cu un r, cu 2 de r, cum o fi). am intrat din nefericire intr-un spital.. si nu stiu cum dracu, mai mult de 70% erau tigani. am stat aproximativ 20 de minute pe un scaun (asteptand un rezultat) si credeam ca o sa ma sufoc. am ajuns acasa cu chiu cu vai si am vomitat in reprize toata noaptea.
acu' nu stiu care a fost treaba: o fi fost mirosul de vina sau asteptarea rezultatului m-a intors pe dos?? hm.. nu pot spune ca am legat prietenii cu romi. mi-e frica de tiganci. de fustele lor largi si crete si de privirea lor. de multe ori m-am simtit rau dupa ce am stat in prezenta lor (metrou, tramvai si ce o mai fi fost). ei.. nici chiar "mi-e frica", dar pastrez distanta. cat de mult posibil. si mi-s asa de urati ca vin si se baga in sufletul tau sa iti ghiceasca sa nu stiu ce.. tiganul tot tigan .. pana cand o sa cunosc un tigan de treaba sunt rasista. |
|
|
![]()
|
|
hai sa va zic si eu una legata de romi (cu un r, cu 2 de r, cum o fi). am intrat din nefericire intr-un spital.. si nu stiu cum dracu, mai mult de 70% erau tigani. am stat aproximativ 20 de minute pe un scaun (asteptand un rezultat) si credeam ca o sa ma sufoc. am ajuns acasa cu chiu cu vai si am vomitat in reprize toata noaptea. acu' nu stiu care a fost treaba: o fi fost mirosul de vina sau asteptarea rezultatului m-a intors pe dos?? hm.. nu pot spune ca am legat prietenii cu romi. mi-e frica de tiganci. de fustele lor largi si crete si de privirea lor. de multe ori m-am simtit rau dupa ce am stat in prezenta lor (metrou, tramvai si ce o mai fi fost). ei.. nici chiar "mi-e frica", dar pastrez distanta. cat de mult posibil. si mi-s asa de urati ca vin si se baga in sufletul tau sa iti ghiceasca sa nu stiu ce.. tiganul tot tigan .. pana cand o sa cunosc un tigan de treaba sunt rasista. sunt aproape exact cuvintele irenei, o prietena frantzuzoaica; am incercat sa scot de la ea faptul ca vorbeste de fapt despre tzigani-romani; falsh! vorbea de ceva morosheni, fara ghicit si fuste largi sunt aproape identic cuvintele ei... |
|
|
![]()
|
|
Membru de Onoare ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Incurabil Posts: 1,263 Joined: 7-December 05 From: Timisoara Member No.: 15 ![]() |
Daca oamenii si-ar dedica vreo 10-120 de minute din viata sa se uite de exemplu pe Tvr2 unde s-a incercat prezentarea fiecarei parti a comunitatii romilor cred ca lucrurile ar sta altfel.
Daca ne izbim doar de aspectele negative care ii caracterizeaza pe romi si nu ne deschidem sufletul si mintea sa vedem si altfel lumea lor...nah nu stiu ce sa zic... Eu am imbraca la o serbare acea fusta creata si nici nu am ametit nici nu mi-a mers rau o perioada de timp... Cand am urcat in avionul spre India am fost surprisa de miros...dar am inteles ca este acel miros specific din cauza componentei mancarurilor lor.La fel se spune ca si arabii au miros specific sau negrii... (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/huh.gif) |
|
|
![]()
|
|
Daca oamenii si-ar dedica vreo 10-120 de minute din viata sa se uite de exemplu pe Tvr2 unde s-a incercat prezentarea fiecarei parti a comunitatii romilor cred ca lucrurile ar sta altfel. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/biggrin.gif) am prieten veki, de prin faculta- zimbawean, citakatyra godfrey, care nu pierde nici o okazie sa-mi zica (cum eu ii zic, de cate ori pot bancul cu guvernul de la Harare care-a cazut ca s-o rupt craca cu ei! (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/biggrin.gif) ) ca noi putzim! (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/322.gif)
Daca ne izbim doar de aspectele negative care ii caracterizeaza pe romi si nu ne deschidem sufletul si mintea sa vedem si altfel lumea lor...nah nu stiu ce sa zic... Eu am imbraca la o serbare acea fusta creata si nici nu am ametit nici nu mi-a mers rau o perioada de timp... Cand am urcat in avionul spre India am fost surprisa de miros...dar am inteles ca este acel miros specific din cauza componentei mancarurilor lor.La fel se spune ca si arabii au miros specific sau negrii... (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/huh.gif) |
|
|
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
Eu n-am nimic impotriva tiganilor, dar nici nu simpatizez cu ei, sunt pur si simplu o minoritate etnica stabilita in Romania.
Parerea mea este ca prea au tinut-o "pe-a lor" in timp. Ca sa poti lupta pentru drepturile tale trebuie sa stii cum s-o faci, trebuie sa te integrezi societatii unde traiesti (fara a uita traditiile tale), trebuie sa stii sa scrii, sa socotesti, sa ajungi o persoana respectata de societate. Numai cu oameni dintr-astia te poti organiza, poti formula ce vrei tu, ce vrei de la stat, ce faci tu pentru niste drepturi sau mai stiu eu ce. Sunt sigura ca exista si tigani "ajunsi", dar ei probabil nu s-au mai ocupat de neamul lor. Pana si aici, de ce trebuie Ari sa se ocupe de problema lor? Pentru ca nu se gaseste nici o familie de tigani, o mama, un tata, care sa deschida gura la o sedinta cu parintii la gradi de sa-i lase pe romani cu gura cascata si fara argumente antitiganesti. Si hai sa fim seriosi, tiganii din Romania nu mananca altceva decat mancam si noi, asa ca mirosurile sigur nu vin de la alimentatie. Iar de gabori...am cunoscut unul singur si-mi aduc si acum aminte de el (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/biggrin.gif) : frumusel foc, curat si vorbea fluent trei limbi: pe-a lor, romana si ungureste. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/aplauze.gif) |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 9th May 2025 - 10:36 PM |
|