IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

45 Pages V  « < 12 13 14 15 16 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Desert mai simplu sau mai dificil de preparat, Retete de prajituri: torturi, inghetata, tarte, creme, mousse, placint
walpurgik
post Aug 16 2007, 07:28 PM
Post #131





Musafir






Io, moldoveanca de felul meu, mi-amintesc ca mama tot cu unt facea aluatul asta, dar zicea ca e dificil ca trebuie sa-l intorci pe nush cate parti ca sa iasa foile dupa coacere si-l lasa si peste noapte la frigider. Eu nu am invatat sa fac praji ca zicea las' ca ai sa faci tu suficiente la casa ta, du-te mai bine si citeste. In concluzie acum rumeg carti si nu placinta cu mere. (IMG:style_emoticons/default/crying.gif)
Reteta de aluat e binevenita, so baga.
Strudel cu ananas trebuie sa fie o minune. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Sa fiu a naibii daca nu-mi bag botu' intr-un ananas din Real, din ala premium, juicy si copt si fac un strudel de-or plange toti de emotie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cleo
post Aug 16 2007, 07:56 PM
Post #132


moderator
*******

Group: V.I.P.
Posts: 6,061
Joined: 8-December 05
From: Montreal
Member No.: 34



mey ci vorbiti voi aci?
mmmm mie-mi place aluatul foetat de mor (IMG:style_emoticons/default/indragostita.gif) mmmmmmmmm dar efectele pe termen lung biensur ca-s catastrofale asa ca ma abtin cat pot.

bunica-mea face tot timpul si-l tine pe-ala nefolosit in congelator. Eu inca n-am facut, da' mai cumpar cate un chausson aux pommes ou fraise ou bleuets sa-mi linistesc pofta ce-o poftit.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
walpurgik
post Aug 16 2007, 08:05 PM
Post #133





Musafir






cleo, şi minunăţâi cu meri, căpăşuni şî afini zâşi matali acolu, ca am ramas mirobolata la chausson? (IMG:style_emoticons/default/blink.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cleo
post Aug 16 2007, 08:15 PM
Post #134


moderator
*******

Group: V.I.P.
Posts: 6,061
Joined: 8-December 05
From: Montreal
Member No.: 34



QUOTE(walpurgik @ Aug 16 2007, 02:05 PM) *
cleo, şi minunăţâi cu meri, căpăşuni şî afini zâşi matali acolu, ca am ramas mirobolata la chausson? (IMG:style_emoticons/default/blink.gif)


tu mirobolanto (IMG:style_emoticons/default/kiss.gif) astia la cafeneaua mea asa numesc chestiile alea delicioase, ma uitai si cam asa ceva desi vad ca chaussoanele sunt asa ceva


deci aici in forma triunghiulara, din aluat de foetaj (pate phyllo) si umplu cu diverse: mere, capsuni sau afine le zice chausson si io ma iau dupa ei si va mirobolez pi voi (IMG:style_emoticons/default/blush.gif)

fac confuzie cu aluaturile?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
walpurgik
post Aug 16 2007, 09:14 PM
Post #135





Musafir






zo, sa-nnnnebunesc cu 4 n de ce mi-ai aratat. Aici patiseriile au niste chestii băndoase (a se citi facute pe banda), care n-au nici un dumnezeu, zemosind a margarine si cu crema/fructele/umplutura pe din doua cu faini si amidoane. Promit solemn ca o sa ma invat sa fac minunatii din astea inainte de a trage primu' copchil (IMG:http://i48.photobucket.com/albums/f206/deyanera/bebe.jpg) , adicătelea cand oi fi insarcinata si mi s-o permite sa si manc nu numai sa le admir. (IMG:http://i48.photobucket.com/albums/f206/deyanera/lingi.jpg)
Pana atunci, stick to the veggies (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) (IMG:http://i48.photobucket.com/albums/f206/deyanera/veggies.jpg)
Cleo, pup u right back (IMG:http://i48.photobucket.com/albums/f206/deyanera/pup.jpg)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kalua
post Aug 16 2007, 09:17 PM
Post #136





Musafir






Aluat frantuzesc

500 g faina alba
1 lingurita rasa sare
1 lingura zahar
400 g unt rece
250 g apa rece
1 dusca otet bun
faina pentru intins aluatul

Se cerne faina si seamesteca cu sarea si zaharul. Se face o gramajoara cu o gaura in mijloc. Untul se taie cuburele® (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) si se pune pe marginea gaurii (sus). Apa si otetul se toarna in gaura. Se incepe framantatul, din exterior spre interior. Se tot ia la framantat si aluatul care s-a prins de fund. Din cand in cand, cand aluatul e foarte lipicios, se mai presara putina faina peste el. Cand aluatul poate sta intr-o forma nu se mai framanta. Se face un paralipiped care se intinde cu sucitorul. Acuma urmeaza partea dureroasa: bucata asta de aluat trebuie "tourata", sa-i dam 5 ture simple, adica: se intinde aluatul cu sucitorul si se impatureste in 3. Iar se intinde cu sucitorul, iar se impatureste. Dupa ce-am impaturit si intins aluatul de 3 ori se da (impaturit) la frigider 30 minute (se poate economisi timp daca se pune aluatul la congelator 10 minute). Se mai toureaza de doua ori si se da iar impaturit la frigider, cel mai bine peste noapte.
Unii spun ca-i mai bine de tourat dublu, altii ca o data simplu, dupa aceea dublu. Am gasit o poza cu simplu si dublu:
(IMG:http://www.know-library.net/images/6/6f/Tourieren.gif)
deci sus e simplu (in 3), iar jos dublu.

Adaugare: mi-am cumparat azi o carte de bucate a unui mare si cunoscut patiser francez, iata ce mai scrie acolo vis-a-vis de aluatul asta:

Se intinde cu sucitorul numai intr-un sens, dinspre noi.
Pentru a obtine o grosime anume se folosesc niste fasii de cartoane de grosimea dorita care se pun de-o parte si alta a aluatului (ca o rama, dar numai in stanga si dreapta).

Pastrare in frigider: 3 pana la 4 zile. Se imparte aluatul in 3 bucati intinse egale si se impacheteaza bine (fara aer) in folie de plastic sau de aluminiu.
Pastrare in congelator: se impacheteaza la fel ca pentru frigider, dar in punga pentru congelator). Se ia din congelator cu 24 de ore inainte de a fi folosit si se lasa in frigider la decongelat. Se toureaza de doua ori si se mai lasa in frigider o ora dupa aceea.

Strudel cu mere
(reteta originala, vieneza)

250 g faina alba
1 lingura ulei
125 ml apa calduta (cata apa se pune depinde si de faina, mai bine incepeti cu 100 ml si vedeti pe parcurs daca mai trebuie)
1 lingura ulei pentru uns

125 g unt pentru stropit
200 g pesmet
125 g unt pentru pesmet
100 g zahar
20 g scortisoara
coaja rasa de la o lamaie netratata chimic
1 kg mere acrisoare taiate felii subtiri
50 g nuci tocate marunt (dar nu macinate)
50 g stafide inmuiate in rom
30 g zahar pudra

Faina, apa si uleiul se amesteca si se framanta pana se desprinde de pe maini. Se formeaza o bila din el, se unge cu ulei si se pune la un loc caldut vreo jumatate de ora.
Se pregateste un prosop de bucatarie presarat cu faina, se pune aluatul pe el. se intinde cu sucitorul, dar nu tare. Marginile aluatului se ung cu ulei si aluatul se intinde bine de tot, pana-i subtire de tot. Daca se rupe undeva se duce o margine la ruptura, se lipeste si se intinde mai departe. Asta cu intinsul e mai complicata, e bine daca mai aveti doua maini ajutatoare prin apropiere.

Pesmetul se prajeste usor de tot in unt si se amesteca cu scortisoara si coaja de lamaie.
Se pune pe 3/4 de aluat asa: prima data pesmetul, apoi merele, apoi nucile si stafidele, la urma se presara zaharul (se face asa ca sa nu se ude aluatul si sa crape). Marginea libera se unge cu unt si se ruleaza strudelul cu ajutorul prosopului. Se pune pe o tava unsa cu unt. Trebuie pus cu "incheietura" dedesubt, astfel incat sa nu se poata desprinda in timpul coacerii.
Marginile se apasa spre inauntru. Se unge peste tot cu unt topit. Se da cuptor (180°C) cam 40-50 de minute. In timpul coacerii se mai unge cu unt topit de cateva ori. Cand e gata si l-ati scos din cuptor se mai unge ultima data cu unt topit. Se pune inapoi in cuptorul stins si se lasa sa se odihneasca 20 minute. Se presara cu zahar pudra.

Vienezii il servesc cu sos de vanilie.

Poza cu strudelul cu anans e aici.

This post has been edited by kalua: Aug 17 2007, 06:43 PM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
walpurgik
post Aug 16 2007, 09:25 PM
Post #137





Musafir






kalua, u're the best! (IMG:http://i48.photobucket.com/albums/f206/deyanera/yx.jpg)
Ala vienez cand l-am halit pe stomacul gol a fost o minunatie, am mancat 2 si parca soarecii tot carau din stomac in semn de more (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
fortelady
post Aug 16 2007, 09:38 PM
Post #138





Musafir






offf. mama ei de viata. de ce trebuia sa puneti voi retetele astea aici?
adevarul e ca si maica-mea facea aluat din asta, pentru pateuri cu branza si alte minuni. dar il facea cu untura si-i tare greu. o sa incerc sa-l fac cu unt. nu ca ar fi mai dietetic.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master of Norule...
post Aug 17 2007, 07:59 AM
Post #139


V.I.P.
*******

Group: Membru de Onoare
Posts: 3,295
Joined: 1-July 07
From: Flower power
Member No.: 1,880



Si eu fac reteta e asemanatoare doar fara otet, da nu-i asa complicat sau m-am invatat si il dupa cel turez de 3 ori, il las de seara pana dimineata, de multe ori ca nu mai apuc sa fac si umplutura ca se face tarziu si-l fac a doua zi. Da ies niste trigoane cu branza de te lingi pe mustati:-)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kalua
post Aug 19 2007, 01:29 PM
Post #140





Musafir






QUOTE(Cleo @ Aug 4 2007, 08:23 PM) *
ok langosii

am 2 variante

1. prima-i dintr-o carte ungureasca vecheee si zice asa
500 g faina, 250 g cartofi fierti dati pe razatoare (sau facuti piure), drojdie cam 20g, lapte cat cuprinde, sare si zahar, (sau alte condimente pt varianta picanta)
eu am pus si putin ulei cam 100ml

drojdia se pune la dospit cu o lingurita de zahar si putin lapte caldut ... apoi din toate cele de mai sus se face un aluat si-l lasam pana-si dubleza volumul. Forma langosilor e dupa dorinta. Unde mancam in copilarie aveau forma de salam subtzirel si erau umpluti cu gem dupa ce erau prajiti... cu un soi de seringa speciala. La fel de bine se pot umple si inainte sa-i punem la prajit. Se pudreaza cu zahar (am uitat sa-i imortalizez pudrati )

varianta a 2-a
500 g faina, 2 oua, ulei 100 ml, drojdie 25g (nu puneti mai multa cu gand ca nu creste, pt ca-i va da un gust neplacut aluatului) , zahar vreo lingura + zahar vanilat , putina sare.

drojdia la dospit, cand e gata furioasa o amestecam cu restul si lasam aluatul sa se odihneasca si sa umfle in pene de mandrie

intind foaie. o tai cu o forma oarecare (chiar patrate) sau cu un pahar le mai las putin sa rasufle si le pun la prajit.
bunica mea spune ca niste gogosi frumoase ar fi cele cu o mica dunga alba ce separa cele 2 parti prajite

ambele variante se prajesc in mult ulei cate 2-3 minute pe fiecare parte si se mananca fierbinti


Varianta a doua nu mi-a iesit deloc, aluatul, care arata ca in poza de mai jos, nisipos si cu niste bile intr-ansul, a ajuns direct la gunoi. I-a lipsit un lichid pe langa uleiul ala.
(IMG:http://i37.photobucket.com/albums/e77/karina_luana/IMG_5729.jpg)
Am facut a doua oara cu lapte si fara ulei si-au iesit (i-am facut ceva mai nemtesti, in mijloc mai subtiri):
(IMG:http://i37.photobucket.com/albums/e77/karina_luana/IMG_5736.jpg)

Prima varianta am facut-o cu cartof fiert in coaja si zdrobit si faina integrala:
(IMG:http://i37.photobucket.com/albums/e77/karina_luana/IMG_5738.jpg)

Fiica-mea a zis ca-i plac ambele variante, nu poate sa spuna care-i mai buna. Domnul meu a zis ca aia cu faina integrala sunt bleah.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

45 Pages V  « < 12 13 14 15 16 > » 
Reply to this topicStart new topic
4 User(s) are reading this topic (4 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 4th May 2025 - 09:23 PM