IPB

Site eLady | Articole eLady | Adrese utile | Trimite articol pentru eLady.ro | Trimite adresa utila | Contact 

Welcome Guest ( Log In | Register )

45 Pages V  « < 30 31 32 33 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Desert mai simplu sau mai dificil de preparat, Retete de prajituri: torturi, inghetata, tarte, creme, mousse, placint
Diana.
post Sep 29 2008, 04:50 PM
Post #306


Fondator eLady.ro
*******

Group: Administrator
Posts: 33,779
Joined: 7-December 05
Member No.: 5



(IMG:style_emoticons/default/laugh.gif) Gind la gind cu bucurie: eu acum ma pregatesc sa fac maiaua!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cleo
post Sep 30 2008, 01:39 AM
Post #307


moderator
*******

Group: V.I.P.
Posts: 6,061
Joined: 8-December 05
From: Montreal
Member No.: 34



carliontii (imi place cum suna (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ) seamama cu ceva ce gaseam noi la o patiserie din Bz sub numele de trigoane. De cate ori treceam prin zona cu omul meu ne uitam unul la altu si faceam un mic ocol. Deci doar forma diferea gustul si textura e aceeasi. Mie nu cred ca mi-ar place cu faina integrala (IMG:style_emoticons/default/nesigur.gif)

ok placinta cu mere

sa retineti foile pt ca-s excelente! merg umplute cu fel de fel de fructe sau carne ciuperci etc

350g faina; 250g unt; 1 ou; 100g smantana;
- se framanta 250g faina+ oul + smantana+ un praf de sare si o treime din unt
- daca aluatul nu se dezlipeste de pe maini mai adaugam putina faina.
din aluatul acesta se intinde o foaie cat de mare pe o suprfata infainata in prealabil
- 100g un se freaca cu 100gr faina si se intinde pe foaia de mai sus
- se ruleaza coca, si se face un sul ca in imaginea 1
- coca se taie in 2, eu am pus-o in 'picioare' ca sa intind cum trebuie aluatul de foietaj deci straturile sa stea cum trebuie cand intindem un aluat foetat facut ca la carte, sper ca m-am facut inteleasa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)


pt umplutura cu mere: 170g zahar; 1kg mere (aproximativ dar nu va zgarciti cu ele); scortisoara;
eu le dau pe razatoare si numai cand sint gata sa le intind le amestec cu zaharul si scortisoara

intr-o tava tapetata cu hartie cerata si putin unsa cu ulei intindem prima foaie, intepam cu furculita din loc in loc presaram gris (absoarbe zeama de la mere si nu lasa coca sa se incruzeasca) si intindem merele. Intindem si a 2-a foaie si-o asezam frumos peste mere, intepam iarasi cu furculita din loc in loc, ungem cu un galbenus amestecat c-o lingura de lapte, presaram zahar si dam la cuptor pana se rumeneste frumos

este o minunatie!


(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/102_2840.jpg)
(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/102_2877.jpg)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cleo
post Oct 5 2008, 02:34 PM
Post #308


moderator
*******

Group: V.I.P.
Posts: 6,061
Joined: 8-December 05
From: Montreal
Member No.: 34



incep cu brownies ca sa fie scrisa (desi eu nu ma omor dupa prajiturica asta (IMG:style_emoticons/default/nusepoate.gif) e mai interesant numele)

-niste taine: daca o vreti mai ciocolatoasa puneti mai multa ciocolata decat faina daca o vreti pufoasa puneti faina mai multa

va dau reteta de baza apoi modificarile mele

- 150g faina, 150g ciocolata neagra, 200g unt, 4 oua, 250g zahar pudra, putina sare, 150g miez de nuca macinat mai grosier

- incalziti cuptorul la 170C
- puneti hartie cerata pe o tava de 20x30 cm si o ungeti putin cu unt
- se topeste ciocolata in bain marie
- intr-un castron bateti untuul spuma, adaugati ciocolata topita si racita, ouale unul cate unul, apoi zaharul si sarea
- incorporati faina si miezul de nuca
- turnati amestecul in tava si dati la cuptorul
- eu incerc mereu cu o scobitoare daca s-a copt, daca scobitoarea nu iese lipicioasa prajitura e gata
- o lasati sa se raceasca inainte de a o taia

eu am inlocuit 50 sau 75 g faina cu ciocolata si la sfr am aruncat si-o lingurita de ness instant pe care totusi ar fi trebuit sa-l topesc in putin lichid
- arome: esenta de rom, amaretto, zahar vanilat etc...ce va palce cu alt cuvinte insa clar trebuie aromata altfel n-are nici un farmec

(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/102_2892.jpg)



Am sa pun cele 2 retete dintr-un foc daca tot sint atat de asemanatoare

Ensaimadas (kanelbullar, painite cu scortisoara)

Coca :
500g faina ; 80g zahar; 1 lingurita miere; 50g unt ; 20g drojdie; 2 oua intregi ; 150g lapte caldut ; 4 linguri ulei; putina sare; coaja de lamaie (cardamom ˝ lingurita) in varianta suedeza, zahar vanilat

- facem o maia dint 100g faina(din cele 500), drojdia si mierea dizolvate in 75g lapte caldut
- o lasam la crescut
-peste maiaua crescuta adaugam cele 2 oua, zaharul, untul, uleiul coaja de lamaie (sau cardamomul)si zaharul vanilat (nu se pune in varianta suedeza)
-adaugam si faina peste compozitia de mai sus si amestecam pana obtinem o coca elastica-
-lasam iar la crescut
-impartim in 8 bilute
-fiecare biluta se intinde intr-o foaie dreptunghiulara se unge cu unt se presara cu zahar brun (in varianta suedeza se presara si scortisoara)
-se ruleaza sul apoi li se da forma din poza
-se lasa la crescut, se ung cu galbenus (eu am presarat si zahar) si se dau la cuptor pana se rumenesc frumos
-ensaimadas se presarat cu zahar granulat (n-am gasit decat zaharina asa ca n-am pus) iar varianta suedeza se ung cu ou se presara 50 g zahar granulat. Dupa ce s-au copt se ung briosele cu urmatorul sirop : 6linguri apa in care am adaugat 40g zahar pudra.

Foarte ‘dreptunghiulara’ mi-a reusit foaia (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)
(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/102_2917.jpg)
(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/102_2918.jpg)
(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/102_2920.jpg)
(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/102_2924.jpg)
(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/102_2928.jpg)
(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/102_2936.jpg)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Leea
post Oct 10 2008, 04:17 PM
Post #309


Incurabil
*****

Group: Obsedat
Posts: 744
Joined: 31-May 06
Member No.: 352



PRAJITURA CU MERE 1

Coca: 500 g faina, 150 g untura (sau 250 g margarina; da-i mai buna cu untura), 200 g zahar, 2 oua, 1 lingurita rasa amoniac stins cu putin otet/zeama de lamaie, 4 linguri smantana.
Se freaca intai faina cu untura/margarina, apoi se adauga celelalte si se framanta toate impreuna. Daca aluatul iese prea tare, se adauga putina apa/lapte.
Se imparte in 2 si se intind 2 foi, fiecare cat tava de mare
Umplutura: 1,5 kg mere curatate de coaja si rase. Daca sunt prea zemoase, se storc putin, apoi se amesteca cu zahar dupa gust si scortisoara (socrela zice ca zaharul il presara peste mere, in tava)
Se pune in tava prima foaie de aluat, se presara cu putin gris, sa absoarba zeama in exces, apoi se pun merele indulcite, iar deasupra a doua foaie, care trebuie intepata cu furculita.
Se da la cuptor la foc potrivit.


PRAJITURA CU MERE 2
(si asta foarte buna, mai fina decat prima, dar nu asa de... traditionala)

Coca: 300 g faina, 250 g margarina, 1 ou, 1 lingurita rasa praf de copt, smantana cata cere ca sa iasa un aluat potrivit. Din aceasta cantitate se intind 2 foi foarte subtiri, intre care se pun merele rase (cam 2-2,5 kg, tot asa, putin stoarse, amestecate cu zahar si scortisoara).
Restul e la fel.

Hm, mi s-a facut si mie pofta de asa ceva, tot rasfoind caietele de retete ale babutelor mele!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
strumfita
post Oct 11 2008, 07:57 PM
Post #310





Musafir






Mersi Leea.
Am sa fac, chiar maine una. Fac si poze, mai am si alte poze cu prajituri - retete de la voi dar recunosc ca mi lene sa le pun ca tot nu mergea photobook si ma enerva.
Si am sa o incerc odata si placinta cu mere, asa bine arata de numa.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Cleo
post Oct 20 2008, 01:31 AM
Post #311


moderator
*******

Group: V.I.P.
Posts: 6,061
Joined: 8-December 05
From: Montreal
Member No.: 34



Brownies II

150 gr ciocolata de menaj (deci amaruie), 400g zahar (pare mult dar nu este), 200 g faina, 3 oua, arome (o lingura de esenta de vanilie, vreo 2 de ameretto sau una de esenta de rom...cert este ca musai s-o aromati cu generozitate) si 100g miez de nuca si/sau migdale macinate grosier (coapte putin in prelabil), 100g unt

- ciocolata se topeste la microunde si se pune deoparte
- faina+ zahar + arome + oua se amesteca, se adauga si ciocolata topita si la sfr miezul de nuca
- se pune intr-o tava de 20x29cm de ex. tapetata cu hartie cerata (eu o si ung cu putin unt sau ulei)
- se coace la foc mijlociu in jur de 30 minute
- nu coaceti prajitura prea mult
- se lasa la racit si apoi se taie
- putei sa le ornati cu glazura alba pusa asa firicele, sau la fel, cu ciocolata cu lapte

au consistenta pe care o caut la brownies, deci mai spre ciocolata de casa decat spre pandispan

(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/102_3447.jpg)


Prajitura cu crema de portocale

e tare buna (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ... frageda, fina si tare placut aromata

pt foaie:
125g unt moale, 40g zahar, 150g faina, coaja de la o lamaie

- din toate se face o foaie
!! atentie se intinde pe suprafata bine infainata pt ca este o coca foarte frageda!!
- tava mea e micuta si as zice ca e exact cat trebuie pt prajiturica aceasta, deci din nou ceva mic 20x29cm
- se da la cuptorul incins in prealabil la foc mediu, pt 10-15 minute, sa se rumeneasca putin pe fund

crema
35gr faina (o lingura cu vf am pus); 125ml suc de portocale, 3 oua; 150g zahar; coaa de portocala daca aveti, eu am pus putin esenta de lamaie

- compozitia aceasta se toarna peste foaia fierbinte, de-abia scoasa din cuptor si se pune inapoi pt alte 15-20 minute (pana cand vedeti ca s-a intarit si rumenit crema)
- o taiati numai cand s-a racit apoi o pudrati cu zahar pudra

(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/102_3456.jpg)

(IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/102_3463.jpg)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Master of Norule...
post Oct 20 2008, 08:17 AM
Post #312


V.I.P.
*******

Group: Membru de Onoare
Posts: 3,295
Joined: 1-July 07
From: Flower power
Member No.: 1,880



Placinta cu branza

750 g faina
50 g drojdie
Amestec putina apa calduta cu drojdia si 1 lingura de zahar intr-un cuib de faina cu sare da nu multa sare cat se pune la prajituri. Adaug apa calduta, apa tre' sa fei neaparat calduta daca-i rece iese aluatul tare. Eu am pus si un strop de ulei in aluat. Se framanta putin asa cat sa se deslipeasca de pe maini si se lasa la dospit.
Impart aluatul in 12 bucati
Intind 3 foi foarte subtiri cam cat o foaie de A4.
Torn unt topit caldut nu fierbinte pe fiecare foaie. Pun 3 foi una peste alta.
Umplutura
750 g branza de vaci poate si mai bine depinde cat de multa branza va place in compozitie.
3-4 oua
sare, coaja de lamaie, vanile vre-o 4 pliculete, zahar, stafide, eu stafide n-am pus ca fiica-mii nu-i plac.
Pun branza la mijloc de-a lungul foii ca la strudel peste cele 3 foi unse cu unt, impaturesc pe lungime din 2 parti formand un rulou.
Se pun in tava unsa cu unt
Se repeta operatiile la fiecare rulou. Din cantitati ies 4 rulouri.
Eu am facut 2 rulouri din jumate de cantitati dar branza am pus 500 g. Ai mei nu-s prea mancatori de dulciuri si am zis sa nu mananc eu iar ce ramane. Da' n-a apucat sa ramana ca le-a placut tare si au mancat-o de dimineata. Fiica-mea a zis: buna placinta ai facut mami.
Peste rulouri din tava se taie cubulete de unt cam 3-4 cubulete pe fiecare rulou si seamesteca 250g smantana +2 oua+zahar+vanilie si se toarna peste rulouri.
Se da la cuptor pana se rumensete deasupra.
Merita incercata o data, ca e asa de buna. Eu am mancat la o prietena ca de la ea am reteta si de vre-o juma' de an cred ca ma gandesc la ea si sapt. trecuta mi-am facut timp sa trec sa-i cer reteta si am si facut-o a 2-a zi.
Merge servita si calda si rece, calda e si mai buna, da' e buna si rece.

Lost daca vrei s-o faci cu mere probabil tre' sa renunti la smantana de deasupra sau nus ca se impregneaza in aluat, poti incerca si cu smantana sa vezi ce iese.

(IMG:http://i241.photobucket.com/albums/ff206/micelanos/P1015653.jpg)

This post has been edited by Cleo: Nov 1 2008, 12:40 AM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MirelaR
post Oct 20 2008, 09:39 AM
Post #313


Tratabil
**

Group: Tratabil
Posts: 110
Joined: 11-August 08
Member No.: 4,455



QUOTE(Cleo @ Oct 20 2008, 02:31 AM) *
Prajitura cu crema de portocale

O sa fac si eu prajitura asta cat mai curand. (IMG:style_emoticons/default/kiss.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
LostWhispers
post Oct 20 2008, 01:53 PM
Post #314





Musafir






Mersi Mon, intr adevar acum ca am citit nu merge cu mere, o sa rasfoiesc si gasesc eu una simpla cu mere, mie nu prea imi place sa fac prajituri am o viteza in mine la bucatarie cand le fac doar sa scap cat mai repede (IMG:style_emoticons/default/laugh.gif)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Sidy
post Oct 22 2008, 06:42 PM
Post #315


Contaminat
*

Group: Contaminat
Posts: 40
Joined: 20-October 08
From: Oradea
Member No.: 5,167



Poate iti place reteta mea de praji cu mere...
Prajitura cu mere
200g unt
100 g zahar
4-5 galbenusuri
1 praf de copt
smintina sau lapte
coaja rasa de la o lamiie

Se framinta bine toate ingredientele si se intinde foaia in tava tapetata, se pune umplutura de mere, scurse de suc+putin zahar+scortisoara, apoi se da la cuptor.
Intre timp se bat albusurile cu 12-15 linguri zahar si zeama de lamaie, se scoate tava cind e aproape coapta prajitura si se pun albusurile peste mere.
Se da iar la cuptor, pina se intareste albusul.
Prajitura se poate face si cu brinza dulce ...
Este usor de facut si taaaare buna...
Go to the top of the page
 
+Quote Post

45 Pages V  « < 30 31 32 33 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

 



Lo-Fi Version Time is now: 7th November 2025 - 03:08 PM