![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: V.I.P. Posts: 6,061 Joined: 8-December 05 From: Montreal Member No.: 34 ![]() |
Fantezie feminina (traducere libera)- genul asta de prajituri se mai numeste si Figaro
coca: 25g drojdie proaspata, 200 ml lapte, 2 linguri zahar, 150g unt sau marga, 5 galbenusuri, coaja rasa de la o lamaie si 300gr faina drojdia cu 1 lingura din zaharul de mai sus si cu putin lapte se pun la crescut. untul se bate spuma intai singur apoi adaugam galbenusurile 1 cate 1, apoi se adauga coaja de lamaie cu restul de lapte (caldut) si cu faina se amesteca bine. Iese o coca mai moale dar nu curgatoare (intre cea de chec si cea de cozonac). se rastoarna pe o tava bine unsa cu unt si tapetata cu faina (cea pe care o gasiti la cumpararea aragazului, in cuptor, deci are cam 32x32cm) si se intinde cu o lingura umezita (merge mai usor nu de alta) se da la cuptorul incins la 180C pt vreo 25 minute, daca se rumeneste prea tare se acopera cu folie de aluminiu. pe deasupra: 5 albusuri, 200gr zahar, 200 gr gem de caise, 100gr miez de nuca in timp ce se coace "chestia" de mai sus, se bat albusurile spuma iar spre sfarsit se adauga incet zaharul. Gemul se incalzeste la microunde cam 1.5 min (sa curga) se intinde peste coca, se pune albusul batut spuma si se presara nuca taiata bucatele ca-n poza de altfel. se da din nou la cuptor pt 10 minute, pana se rumeneste frumos bezeaua apoi stingem cuptorul si cu usa intredeschisa lasam prajitura acolo pt inca 15 minute (sa ramana bezeaua frumoasa si tzeapana) ... la mine a stat mai mult in cuptor iar dupa ce l-am stins am lasat-o acolo cu usa inchisa. cand s-a racit se taie cu un cutit inmuiat in apa fierbinte. Comments: coca este foarte aromata de la coaja de lamaie, iar cu bezeaua dulce, gemul acrisor si cu nucile cu gust de copt e o combinatie faina! (IMG:http://i33.photobucket.com/albums/d90/h_2004/praji.jpg) |
|
|
![]()
|
|
Oli, Popeye's babe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 4,290 Joined: 7-February 06 From: Bucuresti Member No.: 194 ![]() |
Chec din albusuri (mii de scuze pt intarziere)
albusuri zahar faina zeama de la 1/2 lamaie stafide si nuca rahat (optional)-nu mai creste f bine daca pui si rahat 1/2 plic praf de copt (daca e cazul) esenta de vanilie si coaja de lamaie Toate ingredientele se masoara cu acelasi recipient. Mama pastreaza albusurile (care ii raman de la cozonac (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) ) la congelator, intr-n borcan. Deci compozitia o face dintr-un borcan de albusuri, un borcan de zahar, unul de faina si unul plin cu rahat/stafide/nuci. Se bat albusurile spuma cu zaharul si un praf de sare, se aduga faina si restul ingredientelor. Se toarna in forme si se da la cuptor. Daca iese prea multa compozitie poti sa o coci si in tava mare de la cuptor. Sper sa-ti iasa. Pupici |
|
|
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,334 Joined: 13-December 05 From: D Street Member No.: 96 ![]() |
Niciodata nu e prea tarziu (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/kiss.gif)
Si oricum am o noua "portie" de albusuri la congelator, pe alea l-am topit pe clatite si cookies cu fulgi de ovaz (retete proprii). Sa vedem ce iese. |
|
|
![]()
|
|
Oli, Popeye's babe ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 4,290 Joined: 7-February 06 From: Bucuresti Member No.: 194 ![]() |
Cookies cu fulgi de ovaz? Suna bine! Poate pui reteta aici cand ai timp. (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Membru de Onoare Posts: 1,334 Joined: 13-December 05 From: D Street Member No.: 96 ![]() |
E inventata si e facuta din ochi, in functie de ...albusuri (se poate face si din oua intregi).
La mine a fost cam asa: 5 albusuri, nuca macinata si fulgi de ovaz in cantitati aproximativ egale, sau numai fulgi de ovaz, pana iese o compozitie tare si usor de luat cu lingura (cam ca la galusti), miere/zahar dupa gust (eu am pus cam 1-1 1/2 linguri miere si nu au fost dulci aproape deloc) si condimente pentru turta dulce: scortisoara, cuisoare, nucsoara, coriandru, ienibahar (astea toate le-am macinat impreuna), mai merge si coaja rasa de portocale/lamaie, eventual cacao. Se pun gramajoare in tava cu lingura. Se coc foarte repede, cam 10-15 min. Problema e ca nu ies f multe, mie mi-au iesit cam 20 bucati. In alta ordine de idei, azi fac checul! |
|
|
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 744 Joined: 31-May 06 Member No.: 352 ![]() |
Daca vreti desert rapid si absolut delicios, va spun eu unul. Nu va va lua mai mult de 15 minute cu totul sa il preparati, cred, si veti avea succes sigur (ca dovada: cu asta m-a intampinat soacra mea cand am vizitat-o prima oara!).
TORT DE CLATITE CU CACAO 5 oua 5 linguri zahar 5 linguri faina 1/4 l lapte putintica sare ulei pentru prajit (sa zicem cam 100 ml) Plus: 1 lingura cacao amestecata cu 10-12 linguri zahar. Preparare: Se amesteca galbenusurile cu cele 5 linguri zahar, sa se topeasca usor zaharul. se adauga faina si laptele turnat treptat. Separat se bat albusurile spuma tare cu putina sare. La urma incorporati usor albusurile in primul amestec. Nu uitati sa amestecati 1 lingura cacao cu zahar intr-un castronel. Puneti tigaia de teflon pe foc cu ulei cam de 2-3 mm in ea si lasati sa se infierbante bine-bine. Luati din compozitie un polonic plin din compozitie si turnati in tigaie. Acest aluat nu curge, asa ca va trebui sa il "convingeti" sa se intinda spre margini, folosind o spatula sau dosul polonicului. Clatita nu va fi perfecta ca forma, dar nu conteaza. Imediat ce ati pus clatita in tigaie, reduceti focul sub tigaie la mediu spre mititel, fiindca altfel clatitele astea se ard foarte usor (au putina faina, totusi!). Se prajeste pe o singura parte, deci nu trebuie intoarsa. Cand e rumena pe margini, clatita este cam gata. Nu va faceti griji daca s-a rupt sau s-au indoit marginile. O scoateti usor din tigaie, alunecand-o repede-repede pe o farfurie, fara sa o rasturnati, cu partea prajita in jos. Nu incercati sa o manevrati cu spatula, ca se destrama toata! (IMG:http://www.elady.ro/forums/style_emoticons/default/crying.gif) Imediat se presara bine pe deasupra cu o lingura-doua din amestecul de cacao+zahar. La fel se procedeaza si cu urmatoarele clatite: puneti uleiul, lasati sa se infierbante, turnati 1 polonic plin din compozitie.... etc... Doar ca clatitele nr. 2...n se intorc direct peste clatita anterioara, cu partea prajita in sus . Astfel se formeaza tortuletul. Nu uitati peste fiecare clatita sa puneti cacao cu zahar. In functie de cat de mare este tigaia, vor iesi vreo 6-7-8 de toate. Daca v-a ramas din cacaua cu zahar, adaugati la ea cateva lingurite de apa si putin unt si faceti o glazura. Yum-yum-yum! |
|
|
fortelady |
![]()
|
Musafir ![]() |
mmmm suna tare bine prajitura de la tine.
o retin in cartea de aur! revin cu o intrebare: trebuie neaparat sa avem ulei in tigaie? eu am tigaie din aia speciala de clatite... |
|
|
![]()
|
|
Incurabil ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Group: Obsedat Posts: 744 Joined: 31-May 06 Member No.: 352 ![]() |
mmmm suna tare bine prajitura de la tine. o retin in cartea de aur! revin cu o intrebare: trebuie neaparat sa avem ulei in tigaie? eu am tigaie din aia speciala de clatite... Uite, sincera sa fiu, n-am incercat... Clatitele normale le fac si eu fara ulei de tot, dar cu astea... Nu sunt sigura. Au cam multisor zahar in aluat si sunt teribil de fragile. Cand le incerci sa-mi spui si mie! |
|
|
kalua |
![]()
|
Musafir ![]() |
Galustele cu prune (in loc de prune se pot pune si caise) se pot servi, in loc de pesmet, cu un sos caramel:
se caramelizeaza zaharul la care se adauga scortisoara (cam o lingurita la 150 g zahar) si putin unt. Se amesteca bine si se adauga niste suc de prune sau de cirese (ca. 150 ml) si iar se amesteca bine de tot. Se toarna peste galuste. Pe deasupra se pot presara niscvai foite de migdale aurite usor intr-o tigaie fara ulei in prealabil. |
|
|
![]()
|
|
Ca veni vorba de fructe, uite niste retete de sezon simplu de facut si delicioase.
PRAJITURA CU PRUNE 200 g unt 1 kg prune foarte dulci (un soi care se pot descoji) Pentru blat: 6 oua 8 linguri faina 6 linguri zahar 1 lingurita praf de copt frisca pentru decor Se spala prunele, apoi se pun pentru 1-2 minute in apa clocotita, ca sa se poata curata de pielita. Se despieliteaza, de taie in 2 si se scot samburii. Se unge tava de prajitura cu untul, strat compact, iar deasupra se pun jumatatile de prune cu scobitura in jos, una langa alta. Se bat 6 albusuri spuma tare, se adauga zaharul treptat, apoi galbenusurile tot asa, in fine faina, tot pe rand si praful de copt, amestecand usor. Acest pandispan se toarna in tava peste prune si se da la cuptor pentru aprox. 35-45 minute (in primele 15-20 minute nu se deschide cuptorul deloc). Cand s-a copt, se scoate tava din cuptor si se lasa 10 minute sa se racoreasca, apoi se desprinde prajitura de pe marginile tavii cu un cutit si se rastoarna pe un platou cat tava de mare. Untul si prunele formeaza un fel de jeleu, care se incheaga pe masura ce se raceste. Se taie patrate si pe fiecare felie se pune un mot de frisca. TORT DE MERE CU BUDINCA Pentru blat - 6 oua - 8 linguri faina - 6 linguri zahar - 1 lingurita praf de copt Umplutura 1: - 1,5 kg mere - 1 pliculet zahar vanilat - 1 lingurita scortisoara - 5-6 linguri zahar (dupa gust) Umplutura 2: - 2 plicuri budinca de cacao - 1 l lapte Glazura: - aprox. 500 ml frisca lichida Blatul se pregateste ca in reteta de mai sus. Cand e gata se rastoarna pe un platou si se lasa sa se raceasca. Intre timp merele se curata de coaja si de samburi, se dau pe razatoarea mare, se amesteca cu zaharul vanilat, zaharul, scortisoara. Merele nu se storc, ci se pun asa cum sunt, intr-un strat uniform, peste blat. Sucul lor va insiropa blatul. Stratul urmator: budinca (se prepara asa cum scrie pe pliculet: 2 plicuri budinca + 1 l lapte) - se intinde si ea in strat uniform peste mere, cat inca este fierbinte. Pana se raceste se pregateste frisca, din care va place (noi preferam frisca de casa). Evident, frisca vine pe deasupra budincii. Mmm! |
|
|
![]() ![]() |
Lo-Fi Version | Time is now: 3rd August 2025 - 12:20 PM |
|